Brexitin vaikutus EU-tavaramerkkeihin ja EU-malleihin

Ensi keväänä Yhdistyneet kuningaskunnat (UK) irtautuu EU:sta. Brexitillä on vaikutuksia EU-tavaramerkkeihin ja EU-mallisuojiin. Seuraavassa on tämän hetkinen arviomme brexit-tilanteesta.

Periaatesopimus saavutettu brexit-neuvotteluissa

UK:n ja EU-komission välisissä brexit-neuvotteluissa päästiin maaliskuussa 2018 periaatesopimukseen. Sen mukaan ennen brexit-hetkeä (maaliskuu 2019) rekisteröidyt EU-tavaramerkit ja EU-mallit voidaan muuntaa suoraan kansallisiksi rekisteröinneiksi UK:ssa. Merkkien ja mallien suojien alkupäivämäärä ei muutu eikä muita oikeuksiakaan menetetä. Myös ennen brexit-hetkeä vireillä olevat EU-tavaramerkki- ja EU-mallihakemukset muunnettaisiin samoin periaattein kansallisiksi hakemuksiksi.

UK:n ja EU-komission mukaan on epätodennäköistä, että edellä mainituista periaatteista poikettaisiin lopullisessa brexit-sopimuksessa. Muuntotavasta ei vielä ole sovittu, mutta arviona on, että merkkien ja mallien omistajien ei tarvitsisi itse ryhtyä toimenpiteisiin, vaan muunto tapahtuisi automaattisesti.

No deal -brexit vaihtoehtona

Viime aikoina on uutisoitu myös ns. no deal -brexitistä. Tämän hetkisen arvion mukaan EU-tavaramerkit ja -mallit tulisivat säilymään no deal -brexitissäkin voimassa UK:ssa, koska rekisteröintien voimassa pitäminen on mahdollista UK:n yksipuolisella päätöksellä, eikä UK:lla pitäisi olla mitään intressejä päättää toisin. Tuorein tätä tukeva viranomaiskannanotto löytyy täältä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole, ennen kuin asiaa koskevat lait on säädetty UK:ssa.

Mikäli UK-markkinat ovat korostetun tärkeitä, kannattaa varmuuden vuoksi harkita kansallisen tavaramerkkihakemuksen jättämistä UK:ssa, tai olemassa olevan kansainvälisen tavaramerkkirekisteröinnin laajentamista sinne vielä tämän syksyn aikana.

Seuraamme brexit-neuvotteluiden etenemistä ja tiedotamme, kun uutta tietoa on saatavilla.

Uusimmat blogiartikkelit

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Kirjoittaja