Ota yhteyttä

Haluan suojata keksintöni ja brändini

Kun haluat suojata keksintösi, brändisi tai muotoilua, olemme valmiina täällä sinua varten. Kerromme sinulle, kuinka voit tunnistaa keksinnöt ja brändit yrityksessäsi ja hyödyntää ainutlaatuisen osaamisesi. Lisäksi kerromme, kuinka onnistuneesti tuotekehityksen tuloksena syntyneet ideat saadaan tuotteistettua konkreettiseksi kilpailueduksi. 

Miksi keksintö tai brändi kannattaa suojata?

IP tai IPR, englanniksi intellectual property rights, eli immateriaalioikeudet, voi kuulostaa jo sananakin mutkikkaalta. Asiaan vihkiytymätön saattaa tässä vaiheessa nostaa kädet pystyyn: IP kuulostaa liian vaikealta ja hankalalta. Tämä on tuttu tilanne asiantuntijoillemme, sillä löytyy vielä paljon yrityksiä, jotka eivät ole ottaneet aineetonta pääomaa haltuunsa. Pelot pois, hyvä asiantuntija osaa puhua immateriaalioikeuksista ymmärrettävästi. Kun ei ole tietoa, on helpompi sanoa ”ei”. Onko helpoin tie kuitenkaan järkevin? Pitkän tähtäimen liiketoimintastrategian kannalta pään hautaaminen hiekkaan voi olla vaarallista. Esimerkiksi patentit ovat luonteeltaan sellaisia, että suojaa on pääsääntöisesti haettava ennen kuin keksintö tulee julkiseksi. Julkaisun jälkeen peli voi olla jo menetetty eikä patenttisuojaa välttämättä ole mahdollista saada. Jos yritys ei ole pohtinut IP-asioita, on ehkä hyvä tässä vaiheessa pysähtyä miettimään, miksi tämä tärkeä yrityksen omaisuus ei ole yritysjohdon agendalla. Mitkä ovat riskit, jos IP-asiat eivät ole hallitusti hoidettu? Ehkä tähän asti on tuurillakin vältytty ongelmilta, mutta uskalletaanko tulevaisuudessa ottaa riski ja olla tietämättömiä kilpailijoiden liikkeistä ja muiden jo suojatuista oikeuksista?

Otatko riskin vai suojaatko?

Suojaaminen hallitusti Boco IP:n asiantuntijan kanssa 

Jos yritys ei ole pohtinut IP-asioita, on ehkä hyvä tässä vaiheessa pysähtyä miettimään, miksi tämä tärkeä yrityksen omaisuus ei ole yritysjohdon agendalla. Mitkä ovat riskit, jos IP-asioita ei ole hallitusti hoidettu? Ehkä tähän asti on tuurillakin vältytty ongelmilta, mutta uskalletaanko tulevaisuudessa ottaa riski ja olla tietämättömiä kilpailijoiden liikkeistä ja muiden olemassa olevista suojista? Uskalletaanko oma näkymätön pääoma jättää yhä suojatta? Yrityksen ei tarvitse painia näiden kysymysten kanssa yksin, sillä asiantuntemuksella tehdyn arvion pohjalta on hyvä tehdä tietoisia ratkaisuja. 

Suojaaminen ei ole kallista 

Immateriaalioikeuksiin kannattaakin suhtautua pikemminkin investointina kuin pelkkänä kustannuseränä. Mikä on IP:n suhde muihin yrityksen investointeihin? Todennäköisesti puhutaan suhteellisesti aika pienestä rahasta – varsinkin jos katsotaan suojien hintaa kuukausitasolla. Jos investoit suuria summia brändisi markkinointiin, oletko valmis ottamaan riskin, ettet omista brändiäsi ja joudut sen takia keskelle tavaramerkkiriitaa? Riidat ne vasta voivatkin muodostua kalliiksi. Harkittu ja asiantuntevasti hoidettu suojaus ehkäisee tehokkaasti riitoja. Tieto kilpailukentästä ja muiden toimijoiden olemassa olevista suojista auttaa välttämään tahattomia loukkauksia. Kun tietää, mitä tekee, ei ainakaan vahingossa astu kenenkään varpaille.   Parhaimmillaan hyvin hoidetuilla suojilla voi myös tehdä rahaa, sillä lisensointi on lisääntynyt merkittävästi. Myös yritys- tai teknologiakauppojen kohdalla immateriaalioikeuksilla on rahallinen arvo. Rahoitusta hakiessa teknologian ja brändien suojat ovat usein rahoituksen myöntämisen edellytyksenä. 

IP-strategia ja kokonaisvaltainen suojaus  

Oletko selvittänyt oman tilanteesi eri suojamuotojen osalta? Onko teknologiakartoitus tehty? Onko brändeillä merkitystä liiketoiminnassa? Entä muotoilu – onko se tärkeä osa tuotetta? Eri suojamuodot voidaan sisällyttää yrityksen harkittuun IP-strategiaan. Esim. patentti on luonteeltaan kielto-oikeus, jolla estetään muita käyttämästä suojattua ratkaisua. Lisäksi se on julkinen. Entä jos joku muu keksii saman ratkaisun ja suojaa sen? Tällöin siitä voi muodostua omalle toiminnalle este. IP-asioissa on tärkeää tehdä tietoisia päätöksiä. Joissakin tapauksissa toimivin strategia on jättää jokin asia suojaamatta ja pitää ratkaisu liikesalaisuutena. Päätöksen tulee kuitenkin perustua harkittuun strategiaan ja tällöin myös asiaan liittyvien sopimusasioiden on oltava kunnossa. Boco IP auttaa sopivien suojamuotojen valinnassa sekä vahvan IP-suojan rakentamisessa.   

Kopiontiin on mahdollista puuttua hyvillä suojauksilla 

Jos omaa tuotetta tai brändiä ei ole suojattu, niiden kopiointia on käytännössä hyvin vaikeaa, tai jopa mahdotonta estää. Ilman tavaramerkki- tai mallisuojaa yritys on usein aseeton taistelussa kopioijia vastaan – niin Kiinassa kuin muuallakin. IP-maailma on avautunut suomalaisyrityksille viime vuosina yhä enemmän. Yritysten johdossa ymmärretään, ettei IP ole pelkästään suurten pelureiden asia. Sysää siis viimeisetkin pelonrippeet sivuun ja lähde rohkeasti tutustumaan tähän mahdollisuuksien maailmaan! 

Prosessi

Idea
Sinä esität ideasi meille. 
Arviointi
Boco IP arvioi idean suojauskelpoisuuden.
Hakemus
Boco IP laatii hakemuksen ja toimittaa sen virastoon .
Tavaramerkki
Tavaramerkki rekisteröidään ja omaisuutesi on suojattu. 

Referenssit

 

Haluaisitko saada tarvettasi vastaavan alustavan hinta-arvion?

Ethän jää miettimään asioita yksin. Meiltä voit aina kysyä neuvoa.

Jos sinua askarruttaa mikä tahansa asia, olemme täällä sinua varten. Painikkeen alta näet kaikki asiantuntijamme.
Boco IP - Petri Nieminen profiilikuva
Petri Nieminen 
Konsultointijohtaja, osakas
Näytä profiili
Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskinen profiilikuva
Karri Leskinen 
Toimitusjohtaja, osakas
Näytä profiili
Jonna Sahlin profiilikuva
Jonna Sahlin 
Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas
Näytä profiili
Boco IP - Elina Heikkilä profiilikuva
Elina Heikkilä 
IP-lakimies, hallituksen jäsen, osakas
Näytä profiili
Jaana Hämäläinen profiilikuva
Jaana Hämäläinen 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Boco IP - Marja-Liisa Autti profiilikuva
Marja Liisa Autti 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Boco IP - Nina Virolaisen profiilikuva
Nina Virolainen
Eurooppapatenttiasiamies
Näytä profiili
Boco IP - Petri Nieminen profiilikuva

Petri Nieminen 

Konsultointijohtaja, osakas

Kuinka voin auttaa! Työnkuvaani Bocolla kuuluu konsultointi- ja koulutuspalveluidemme johtaminen. Asiantuntijan roolissani teen strategiakonsultointia akkreditoituna Design IP Strategy-osaajana, teen myös markkina- ja kilpailijakartoituksia sekä koulutus- ja työpajatilaisuuksia. Erityisosaamistani on patenttien arvonmääritys. Minulla on aiempaa työkokemusta konsultointi- ja johtamistehtävistä Accenturella sekä BEA Systemsissä (nykyisin osa Oraclea). Lisäksi olin yrittäjänä ja omistajana mukana luomassa uudenlaista kaupallistamispalvelua Iprbox Oy:ssä, jonka liiketoiminnan Boco osti 2008. Bocolainen siitä lähtien! 

Koulutus
Datanomi (Atk-instituutti, 1990). Laajasti jatkokoulutusta mm. tuotekehityksen sekä myynnin ja markkinoinnin osalla.
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi ja saksa
Aktiviteetit
Licensing Executives Scandinavia. Accenture ja BEA Systems Alumni, Pielisjärven luonto.
x
Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskinen profiilikuva

Karri Leskinen 

Toimitusjohtaja, osakas

Tervetuloa sivulleni! Miten voin auttaa? 

Toimin Bocolla sekä toimitusjohtajan että asiantuntijan roolissa. Toimitusjohtajana haluan auttaa kollegoitani onnistumaan tehtävissään ja luomaan yrityskulttuurin, jossa on hyvä tehdä töitä. Asiantuntijan roolissa toimin aktiivisesti asiakkaiden IPR-strategioiden suunnittelussa ja implementoinnissa. Toimeksiantojen osalta olen keskittynyt erityisesti väiteasioiden käsittelyyn Suomessa ja Euroopan patenttivirastossa. Innostun helposti kaikesta IP-alaan liittyvästä ja mielellään jaan tätä innostustani luennoimalla ja kouluttamalla uusia ihmisiä alalle. Lisäksi toimin asiantuntijana patenttioikeudenkäynneissä, laadin lausuntoja ja neuvon patenttioikeusasioissa. Bocolla aloitin vuonna 2005, mutta patenttiasiamiestehtävissä olen ollut jo vuodesta 1999 alkaen. Ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan lisää. 

Boco IP ja Karri Leskinen on palkittu useissa maailman rankingeissa.

Koulutus
DI (polymeerikemia, tehdassuunnittelu)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
Aktiviteetit
Markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen, Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, FICPI, AIPPI, European Patent Institute, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, kuntosali, golf, lumilautailu, musiikki, lukeminen
x

Essi Karppanen

Patent Agent

Olen toiminut patenttialan tehtävissä vuodesta 2019. Erityisosaamiseni on synteettisessä orgaanisessa kemiassa ja erityisesti lääkeainekemiassa. Työkokemusta minulla on sekä lääketeollisuudesta tutkijana että viranomaisena EU-tasolta, missä toimin biosidilainsäädännön toimeenpanotehtävissä. Työssäni teen IPR-toimeksiantoja laajasti kemian alalta, muun muassa bioteknologia ja materiaalit kuuluvat osaamisalueeseeni. Patenttiasiantuntijan työ on minusta todella inspiroivaa, sillä pystyn olemaan mukana uusissa keksinnöissä ennen kuin ne tulevat julkisiksi. Tämän vuoksi jokainen työtehtävä aiheuttaa minussa erityistä innostuneisuutta.

Koulutus
Doctor of Science (Tech.), Organic Chemistry, M. Sc. (Chemical Technology)
Kielitaito
suomi, ruotsi, englanti, ranska
x
Jonna Sahlin profiilikuva

Jonna Sahlin 

Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas

Neuvon ja autan mielelläni erilaisissa immateriaalioikeuksiin ja strategiaan liittyvissä asioissa erityisesti kemian, prosessitekniikan, lääketieteen ja diagnostiikan aloilla. Työssäni pidän ennen kaikkea ongelmanratkaisusta ja vuorovaikutuksesta asiakkaiden ja kollegoiden kanssa ja koen, että hyvällä yhteistyöllä saavutetaan usein paras lopputulos. Hoidan keksintöjen patentointia kansallisesti sekä kansainvälisesti ja patenttihakemuksiin liittyvien käsittelyiden lisäksi teen muun muassa väitteitä, toiminnanvapauskartoituksia ja lausuntoja patenttien tulkinnasta. 

Bocolainen olen ollut jo vuodesta 1998 ja erilaisten tehtävien jälkeen toimin nykyään suurimmaksi osaksi asiantuntijana. Vuodesta 2017 lähtien olen yksi Suomen edustajista eurooppapatenttiasiamiehiä edustavan tahon valtuustossa (The Institute of Professional Representatives before the European Patent Office, epi) sekä Suomen jäsen epi:n professional Conduct Committee (PCC) komiteassa. 

Jonna Sahlin valittiin IP Stars tutkimuksessa vuoden 2022 kaikista alalla olevista naisista yhdeksi maailman huippuasiantuntijaksi.

Koulutus
DI (kemia, elintarviketeknologia, polymeeriteknologia)
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti, (saksa)
Aktiviteetit
Markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen, European Patent Institute (epi, valtuuston jäsen 2017-), Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry (SPAY, puheenjohtaja 2010-2013), aktiivinen pohjoismaisten kemian alan patenttiasiamiesten yhteistyössä, AIPPI, FICPI, UNION, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry (STY) ja Suomalaisten Kemistien Seura ry (SKS), uinti, juoksu, laskettelu, puutarhanhoito
x
Boco IP - Elina Heikkilä profiilikuva

Elina Heikkilä 

IP-lakimies, hallituksen jäsen, osakas

Työskentelen tavaramerkki- ja mallioikeusasioiden parissa. Minulla on vuosien kokemus immateriaalioikeuksiin liittyvistä suojaus-, väite-, loukkaus- ja kumoamisprosesseista Suomessa ja maailmalla. Hoidan ennakkokartoituksia, sopimusasioista sekä suunnittelen IP-strategioita. Jokainen IPR-työpäivä on kiehtova! Aiempaa työkokemusta minulla on korkeimmasta hallinto-oikeudesta, patenttivirastosta ja patenttitoimistosta. Olen Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) auktorisoima tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies, Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) rekisteröimä tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies sekä Suomessa luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Olen bocolainen vuodesta 2011. 

Koulutus
Oikeustieteen maisteri (OTM)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, ranska (koulutiedot)
Aktiviteetit
Hiihto, pyöräily, purjehdus, vanhat tavarat ja design, lukeminen Ammatilliset jäsenyydet: Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry (SPAY), Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, International Trademark Association (INTA), Suomen Anti-piratismiyhdistys ry
x
Jaana Hämäläinen profiilikuva

Jaana Hämäläinen 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Hoidan laajasti biotekniikkaan, biokemiaan, molekyylibiologiaan, ja kemiaan kuuluvien keksintöjen patentointia kansallisesti ja kansainvälisesti. Teknologiaosaamiseeni kuuluvat mm. terapeuttiset ja diagnostiset menetelmät, lääkeaineet ja elintarvikkeet. Hallitsen myös kasveihin liittyvien keksintöjen suojaamisen ja kasvinjalostajanoikeuksien hakemisen. Olen tutkinnon suorittanut eurooppapatenttiasiamies ja rekisteröity patenttiasiamies Suomessa. Keksintöjen suojaamisen lisäksi laadin toiminnanvapausselvityksiä, uutuustutkimuksia ja lausuntoja, sekä avustan tarvittaessa teknisenä asiantuntijana patentteja koskevissa riita-asioissa sekä toimin luennoitsijana.

Asiakkaitteni joukossa on start up-yrityksiä, tutkimuslaitoksia, pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä isoja yrityksiä.

Maisterin tutkintoni jälkeen suoritin filosofian tohtorin tutkinnon Ruotsin maatalousyliopistossa. Tein jatko-opintoja myös Cornellin yliopistossa USA:ssa ja Helsingin yliopistossa. Taustani työskentelystä tutkijana eri yliopistoissa ja tutkimusympäristöissä on auttanut ymmärtämään tutkimus- ja kehitystyön erilaisia vaiheita.

Olen viihtynyt bocolaisena vuodesta 2000.

 

Koulutus
FT (kasvipatologia), FM (bioteknologia, kemia)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
Aktiviteetit
Markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen. Ammatilliset jäsenyydet: Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, AIPPI, European Patent Institute, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, Suomalaisten Kemistien Seura ry, Lenkkeily, hiihto, lukeminen, historia ja sukututkimus.
x
Boco IP - Marja-Liisa Autti profiilikuva

Marja Liisa Autti 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Hoidan pääasiassa informaatioteknologian, elektroniikan ja radiotekniikan alojen patentointia. Monen hoitamani patenttihakemuksen keksintö on toteutettu tietokoneohjelmana tai –ohjelmistona, mutta en vierasta myöskään mekaanisia laitteita. Monesti keksinnöt ovat yhdistelmiä laitteista ja niiden ohjauksesta tai niistä saatavien signaalien käsittelystä. Työhöni kuuluu patenttihakemusten, välipäätösraporttien ja välipäätösvastineiden laadintaa, väiteasioiden hoitoa sekä uutuustutkimuksia ja teknologiakartoituksia. Toimin eurooppapatenttiasiamiehenä ja Patentti- ja Rekisterihallituksen auktorisoimana patenttiasiamiehenä Suomessa. Ennen asiamiesuraani ehdin hankkia 15 vuoden kokemuksen telekommunikaatioalan patentoinnista, IPR-strategiasta ja patenttisalkunhallinnasta, sekä aiempaa kokemusta tutkimus- ja tuotekehitystehtävistä telekommunikaatio- ja elektroniikka-alalta. Olen ollut bocolainen vuodesta 2014. 

Koulutus
DI (sähkötekniikka: sovellettu elektroniikka, mittaustekniikka, bioelektroniikka)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi
Aktiviteetit
suunnistus, polkujuoksu, swimrun, geokätköily, pianonsoitto, puutarhanhoito, sukututkimus
x
Boco IP - Nina Virolaisen profiilikuva

Nina Virolainen

Eurooppapatenttiasiamies

Autan ja neuvon kemian ja biokemian alan kuten diagnostiikan, molekyylibiologian, mikrobiologian, immunokemian sekä prosessikemian keksintöjen suojaamisessa. Vahvaa osaamisaluettani ovat myös bioteknologian sekä bioenergian ja cleantechin prosessien ja ratkaisujen suojaukset. Lisäksi autan asiakkaitamme työsuhdekeksinnöissä, kilpailijaseurannoissa, toiminnanvapauskartoituksissa ja uutuustutkimuksissa. 

Olen toiminut patenttialan tehtävissä vuodesta 2017. Sitä edeltävältä ajalta minulla on vuosien tuotekehityskokemus innovatiivisten bio- ja ympäristöteknisten ratkaisujen  kehittämisestä ja käyttöönottamisesta niin yliopistotutkijana kuin startup-yrityksessäkin. Kiinnostuin alun perin IPR-alasta oltuani itse keksijänä patenttihakemuksissa, joten minulla on monipuolinen kokemus tutkimustulosten jalostamisesta yritykselle lisäarvoa tuoviksi suojatuiksi keksinnöiksi. Parhaita puolia työssäni on se, kun pääsen kurkistamaan uraa uurtavaan tutkimukseen niin monilla aloilla!  

Koulutus
FT (ympäristöbiotekniikka), FM (biotekniikka)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
x
Näytä asiantuntijat
Piilota asiantuntijat
Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8413
peter.akerlund@bocoip.com
Christian Westerholmin kuva, Boco IP
Christian Westerholm 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 9 6866 8469
christian.westerholm@bocoip.com
Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskinen profiilikuva
Karri Leskinen 
Toimitusjohtaja, osakas
+358 40 067 7931
karri.leskinen@bocoip.com
Boco IP - Elina Heikkilä profiilikuva
Elina Heikkilä 
IP-lakimies, hallituksen jäsen, osakas
+358 9 6866 8415
elina.heikkila@bocoip.com
Laura Roselus profiilikuva Boco IP
Laura Roselius 
IP-lakimies, osakas
+358 40 738 4475
laura.roselius@bocoip.com
Jonna Sahlin profiilikuva
Jonna Sahlin 
Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas
+358 40 536 1037
jonna.sahlin@bocoip.com
Boco IP - Jerry Härkönen profiilikuva
Jerry Härkönen 
IP Advisor, OPINTOVAPAALLA
+358 40 538 7223
jerry.harkonen@bocoip.com