Ota yhteyttä

Haluan suojata keksintöni ja brändini

Kun haluat suojata keksintösi, brändisi tai muotoilua, olemme valmiina täällä sinua varten. Kerromme sinulle, kuinka voit tunnistaa keksinnöt ja brändit yrityksessäsi ja hyödyntää ainutlaatuisen osaamisesi. Lisäksi kerromme, kuinka onnistuneesti tuotekehityksen tuloksena syntyneet ideat saadaan tuotteistettua konkreettiseksi kilpailueduksi. 

Miksi keksintö tai brändi kannattaa suojata?

IP tai IPR, englanniksi intellectual property rights, eli immateriaalioikeudet, voi kuulostaa jo sananakin mutkikkaalta. Asiaan vihkiytymätön saattaa tässä vaiheessa nostaa kädet pystyyn: IP kuulostaa liian vaikealta ja hankalalta.

Tämä on tuttu tilanne asiantuntijoillemme, sillä löytyy vielä paljon yrityksiä, jotka eivät ole ottaneet aineetonta pääomaa haltuunsa. Pelot pois, hyvä asiantuntija osaa puhua immateriaalioikeuksista ymmärrettävästi. Kun ei ole tietoa, on helpompi sanoa ”ei”. Onko helpoin tie kuitenkaan järkevin? Pitkän tähtäimen liiketoimintastrategian kannalta pään hautaaminen hiekkaan voi olla vaarallista. Esimerkiksi patentit ovat luonteeltaan sellaisia, että suojaa on pääsääntöisesti haettava ennen kuin keksintö tulee julkiseksi. Julkaisun jälkeen peli voi olla jo menetetty eikä patenttisuojaa välttämättä ole mahdollista saada.

Jos yritys ei ole pohtinut IP-asioita, on ehkä hyvä tässä vaiheessa pysähtyä miettimään, miksi tämä tärkeä yrityksen omaisuus ei ole yritysjohdon agendalla. Mitkä ovat riskit, jos IP-asiat eivät ole hallitusti hoidettu? Ehkä tähän asti on tuurillakin vältytty ongelmilta, mutta uskalletaanko tulevaisuudessa ottaa riski ja olla tietämättömiä kilpailijoiden liikkeistä ja muiden jo suojatuista oikeuksista?

Otatko riskin vai suojaatko?

Suojaaminen hallitusti Boco IP:n asiantuntijan kanssa 

Jos yritys ei ole pohtinut IP-asioita, on ehkä hyvä tässä vaiheessa pysähtyä miettimään, miksi tämä tärkeä yrityksen omaisuus ei ole yritysjohdon agendalla. Mitkä ovat riskit, jos IP-asioita ei ole hallitusti hoidettu? Ehkä tähän asti on tuurillakin vältytty ongelmilta, mutta uskalletaanko tulevaisuudessa ottaa riski ja olla tietämättömiä kilpailijoiden liikkeistä ja muiden olemassa olevista suojista? Uskalletaanko oma näkymätön pääoma jättää yhä suojatta? Yrityksen ei tarvitse painia näiden kysymysten kanssa yksin, sillä asiantuntemuksella tehdyn arvion pohjalta on hyvä tehdä tietoisia ratkaisuja. 

Suojaaminen ei ole kallista 

Immateriaalioikeuksiin kannattaakin suhtautua pikemminkin investointina kuin pelkkänä kustannuseränä. Mikä on IP:n suhde muihin yrityksen investointeihin? Todennäköisesti puhutaan suhteellisesti aika pienestä rahasta – varsinkin jos katsotaan suojien hintaa kuukausitasolla. Jos investoit suuria summia brändisi markkinointiin, oletko valmis ottamaan riskin, ettet omista brändiäsi ja joudut sen takia keskelle tavaramerkkiriitaa? Riidat ne vasta voivatkin muodostua kalliiksi. Harkittu ja asiantuntevasti hoidettu suojaus ehkäisee tehokkaasti riitoja. Tieto kilpailukentästä ja muiden toimijoiden olemassa olevista suojista auttaa välttämään tahattomia loukkauksia. Kun tietää, mitä tekee, ei ainakaan vahingossa astu kenenkään varpaille.   Parhaimmillaan hyvin hoidetuilla suojilla voi myös tehdä rahaa, sillä lisensointi on lisääntynyt merkittävästi. Myös yritys- tai teknologiakauppojen kohdalla immateriaalioikeuksilla on rahallinen arvo. Rahoitusta hakiessa teknologian ja brändien suojat ovat usein rahoituksen myöntämisen edellytyksenä. 

IP-strategia ja kokonaisvaltainen suojaus  

Oletko selvittänyt oman tilanteesi eri suojamuotojen osalta? Onko teknologiakartoitus tehty? Onko brändeillä merkitystä liiketoiminnassa? Entä muotoilu – onko se tärkeä osa tuotetta? Eri suojamuodot voidaan sisällyttää yrityksen harkittuun IP-strategiaan. Esim. patentti on luonteeltaan kielto-oikeus, jolla estetään muita käyttämästä suojattua ratkaisua. Lisäksi se on julkinen. Entä jos joku muu keksii saman ratkaisun ja suojaa sen? Tällöin siitä voi muodostua omalle toiminnalle este. IP-asioissa on tärkeää tehdä tietoisia päätöksiä. Joissakin tapauksissa toimivin strategia on jättää jokin asia suojaamatta ja pitää ratkaisu liikesalaisuutena. Päätöksen tulee kuitenkin perustua harkittuun strategiaan ja tällöin myös asiaan liittyvien sopimusasioiden on oltava kunnossa. Boco IP auttaa sopivien suojamuotojen valinnassa sekä vahvan IP-suojan rakentamisessa.   

Kopiontiin on mahdollista puuttua hyvillä suojauksilla 

Jos omaa tuotetta tai brändiä ei ole suojattu, niiden kopiointia on käytännössä hyvin vaikeaa, tai jopa mahdotonta estää. Ilman tavaramerkki- tai mallisuojaa yritys on usein aseeton taistelussa kopioijia vastaan – niin Kiinassa kuin muuallakin. IP-maailma on avautunut suomalaisyrityksille viime vuosina yhä enemmän. Yritysten johdossa ymmärretään, ettei IP ole pelkästään suurten pelureiden asia. Sysää siis viimeisetkin pelonrippeet sivuun ja lähde rohkeasti tutustumaan tähän mahdollisuuksien maailmaan! 

Prosessi

Idea
Sinä esität ideasi meille. 
Arviointi
Boco IP arvioi idean suojauskelpoisuuden.
Hakemus
Boco IP laatii hakemuksen ja toimittaa sen virastoon .
Tavaramerkki
Tavaramerkki rekisteröidään ja omaisuutesi on suojattu. 

Haluaisitko saada tarvettasi vastaavan alustavan hinta-arvion?

Ethän jää miettimään asioita yksin. Meiltä voit aina kysyä neuvoa.

Jos sinua askarruttaa mikä tahansa asia, olemme täällä sinua varten. Painikkeen alta näet kaikki asiantuntijamme.
Hanna Hausalo
Toimistoassistentti
Näytä profiili
Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
Näytä profiili
Christian Westerholm 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Lisbeth Söderman 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Jutta Schauman 
IP Specialist, administration and formalities
Näytä profiili
Paula Sarkki 
IP Specialist, administration and formalities
Näytä profiili

Mari Nieminen

IP Legal Trainee

Työskentelen Boco IP:llä IP Legal Trainee tehtävässä, jossa avustan eurooppalaisten, kotimaisten ja kansainvälisten tavaramerkkien- ja mallien käsittelyssä ja hakemisessa liittyvissä tehtävissä. Omaan vahvan kansainvälisen koulutus- ja työtaustan, sillä olen asunut Kiinassa, Malesiassa ja Virossa.  Suurimman osan koulutuksesta olen saanut ulkomailta ja vuonna 2022 olen valmistunut (Bachelor of Laws (LL.B.) Tallinnan teknillinen yliopistosta Virosta. Pystyn palvelemaan asiakkaita sujuvasti suomeksi ja englanniksi.

Koulutus
LL.B
Kielitaito
suomi, englanti, kiina ja espanja
Aktiviteetit
Golf, design, kiinan kielen opiskelu
x

Hanna Hausalo

Toimistoassistentti

Toimin osa-aikaisena toimistoassistenttina opintojen ohessa. Tehtäviini kuuluu toimiston viihtyvyydestä ja toimivuudesta huolehtiminen sekä taloushallinnon tehtävissä avustaminen. Bocolainen vuodesta 2020.

Koulutus
Musiikkitieteen opintoja
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi
x

Peter Åkerlund 

IP-lakimies, osakas

Olen taustaltani lakimies ja EU-tavaramerkkiviraston sekä Patentti- ja rekisterihallituksen auktorisoima tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies ja Suomessa luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Autan merkkien, muotoilun ja muun aineettoman pääoman suojaukseen liittyvien strategioiden luomisessa. Teen merkkien käyttöön ja suojaukseen liittyviä riskianalyyseja, kuten tavaramerkki- ja toiminimitutkimuksia ja hoidan merkkien suojausta ympäri maailmaa. Annan myös neuvoja sopimusasioissa, hoidan sopimusneuvotteluja ja laadin IPR:n liittyviä sopimuksia. Hoidan myös tavaramerkkien ja mallioikeuksien loukkauksiin liittyviä riitoja, tavaramerkkihakemuksia vastaan tehtäviä väitteitä, rekisteröintien mitätöimistä ja tuoteväärennösasioita. Lisäksi hoidan domaineihin liittyviä riitoja. Bocolainen vuodesta 1999. 

Koulutus
OTK, varatuomari
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi
Aktiviteetit
Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, Suomen Anti-piratismiyhdistys ry, IPR University Center Association ry, MARK Suomen Markkinointiliitto ry (vuosien varrella useita luottamustoimia edellä mainituissa), INTA, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, taide, talousasiat
x

Christian Westerholm 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Hoidan erityisesti mekaanisten keksintöjen patentointia kansallisesti ja kansainvälisesti, mutta myös monet muut tekniikan alueet ovat urani aikana tullut tunnetuksi, koska usein keksintö on puhtaasti mekaaninen. Taustaltani olen konerakennustekniikan DI sekä eurooppapatenttiasiamies (EQE 2002), eurooppamallioikeusasiamies ja rekisteröity patenttiasiamies Suomessa. Hoidan lisäksi myös väitekäsittelyjä Suomen patenttivirastossa ja Euroopan patenttivirastossa sekä Euroopan patenttiviraston suullisia käsittelyjä. Lisäksi hoidan hyödyllisyysmallihakemuksia sekä kansallisia ja kansainvälisiä mallioikeushakemuksia ja laadin lausuntoja. Minulla on myös kokemusta IPR-alueen lisenssineuvotteluista ja yrityskaupoista. Patenttialan kokemusta minulla on vuodesta 1996 ja Bocolainen olen ollut vuodesta 2005. 

Koulutus
DI (konetekniikka)
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti, saksa
Aktiviteetit
European Patent Institute, Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, FICPI, AIPPI, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, juoksu, pyöräily, veneily
x

Nina Virolainen

Patenttiasiamies

Autan ja neuvon kemian ja biokemian alan kuten diagnostiikan, molekyylibiologian, mikrobiologian, immunokemian sekä prosessikemian keksintöjen suojaamisessa. Vahvaa osaamisaluettani ovat myös bioteknologian sekä bioenergian ja cleantechin prosessien ja ratkaisujen suojaukset. Lisäksi autan asiakkaitamme työsuhdekeksinnöissä, kilpailijaseurannoissa, toiminnanvapauskartoituksissa ja uutuustutkimuksissa. 

Olen toiminut patenttialan tehtävissä vuodesta 2017. Sitä edeltävältä ajalta minulla on vuosien tuotekehityskokemus innovatiivisten bio- ja ympäristöteknisten ratkaisujen  kehittämisestä ja käyttöönottamisesta niin yliopistotutkijana kuin startup-yrityksessäkin. Kiinnostuin alun perin IPR-alasta oltuani itse keksijänä patenttihakemuksissa, joten minulla on monipuolinen kokemus tutkimustulosten jalostamisesta yritykselle lisäarvoa tuoviksi suojatuiksi keksinnöiksi. Parhaita puolia työssäni on se, kun pääsen kurkistamaan uraa uurtavaan tutkimukseen niin monilla aloilla!  

Koulutus
FT (ympäristöbiotekniikka), FM
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
x

Lisbeth Söderman 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Olen eurooppapatenttiasiamies ja Bocon osakas. Hoidan erityisesti tietoliikenneteknologian ja kemian alan keksintöjen patentointia ja teen hyödyllisyysmallihakemuksia. Toimin rekisteröitynä patenttiasiamiehenä Suomen ja Euroopan patenttivirastoissa, jossa hoidan myös väitekäsittelyitä. Minulla on aiempaa työkokemusta teollisuuden IPR-tehtävistä, it-alan yrityksistä ja patenttiasiamiehen työstä eri yrityksissä. Bocolainen vuodesta 2008. 

Koulutus
DI (prosessikemia), IT-alan jatkokoulutusta
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti, saksa, ranska
Aktiviteetit
Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, Patentti-insinöörit ry, Tekniska Föreningen i Finland rf, tennis, spinning, jooga
x

Jutta Schauman 

IP Specialist, administration and formalities

Autan tavaramerkki- ja malliasioissa ja avustan myös IP-juridiikkaa hoitavia lakimiehiä. Olen työskennellyt vastaavissa tehtävissä vuodesta 2010 ja olen Bocolainen vuodesta 2011. 

Koulutus
VM (valtio-oppi)
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti ja espanja
Aktiviteetit
jääkiekko, lukeminen, liikunta perheen kanssa
x

Paula Sarkki 

IP Specialist, administration and formalities

Hoidan IP Specialistin tehtäviä, eli kirjeenvaihtoa asiakkaiden, patenttivirastojen ja ulkomaisten asiamiestoimistojen kanssa, määräpäivien valvontaa sekä patentointiprosessin muodollisuuksia. IP Specialistin tehtävien lisäksi kehitän ja ylläpidän Bocon toiminnanohjausjärjestelmää patentointiprosessin näkökulmasta. Bocolainen vuodesta 2002. 

Koulutus
Kaupallinen ala
Kielitaito
suomi, ruotsi, englanti
Aktiviteetit
Liikunta, käsityöt
x
Näytä asiantuntijat
Piilota asiantuntijat
Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8413
peter.akerlund@bocoip.com
Christian Westerholm 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 9 6866 8469
christian.westerholm@bocoip.com
Karri Leskinen 
Toimitusjohtaja, osakas
+358 40 067 7931
karri.leskinen@bocoip.com
Elina Heikkilä 
IP-lakimies, hallituksen jäsen, osakas
+358 9 6866 8415
elina.heikkila@bocoip.com
Laura Roselius 
IP-lakimies, osakas
+358 40 738 4475
laura.roselius@bocoip.com
Pamela Lönnqvist 
IP-lakimies
+358 9 6866 8421
pamela.lonnqvist@bocoip.com
Jonna Sahlin 
Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas
+358 40 536 1037
jonna.sahlin@bocoip.com
Jerry Härkönen 
IP Advisor
+358 40 538 7223
jerry.harkonen@bocoip.com