Työsuhdekeksinnöt

Lakipalvelut

Työnantajalla on oikeus saada työ- tai virkasuhteessa syntyneen keksinnön oikeudet kokonaan tai osittain työntekijältä. Jotta työnantaja voisi vapaasti harkita työsuhdekeksinnön oikeuksien ottamista, tulee työntekijän viipymättä kirjallisesti ilmoittaa työnantajalle työsuhteessa tekemästään keksinnöstä. Kirjallisen ilmoituksen vastaanotosta alkaa kulua työantajan neljän kuukauden määräaika, jonka aikana työnantajan tulee ilmoittaa työntekijälle työsuhdekeksinnön oikeuksiin liittyvistä aikeistaan.

Mikäli työnantaja käyttää oikeuttaan työsuhdekeksintöön, on työntekijällä vastaavasti oikeus kohtuulliseen korvaukseen tekemästään keksinnöstä. Työnantajan ja työntekijän tulee sopia kohtuullisen korvauksen määrästä, jolloin kohtuullisuuden arvioinnissa tulee huomioida erityisesti keksinnön arvo, työnantajalle siirtyvien oikeuksien laajuus, työntekijän työsopimus sekä työsuhteen olosuhteiden merkitys keksinnön tekemiselle.

Työsuhdekeksintöjä koskevasta menettelystä on mahdollista sopia laajasti työnantajan ja työntekijän välillä. Käytännöstä voi sopia etukäteen esimerkiksi työsopimuksessa. Työsuhdekeksintöohjesäännöt voivat myös olla varteenotettava vaihtoehto ohjaamaan työsuhdekeksintöjen arviointia yritys- ja organisaatiotasolla. Olemme apunasi työsuhdekeksintölain mukaisen työsuhdekeksintöohjesäännön ja innovointiin kannustavan palkkiojärjestelmän laatimisessa.

Ota yhteyttä – me autamme

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään aineettoman pääoman ratkaisuissa. Jätä yhteystietosi tähän ja olemme sinuun yhteydessä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt