Meidän ratkaisumme /  Salkunhallinta

Vuosimaksut ja uudistukset

Vuosimaksujen ja uudistusvalvonnan avulla ylläpidetään hankittuja immateriaalioikeuksia ja suojauksia. Ajoittain on myös hyvä käydä läpi, mitä IPR-salkku sisältää ja onko sisältö edelleen ajan tasalla ja linjassa yrityksen strategian kanssa.

Patenttihakemusten ja patenttien uudistamismaksut

Patenttihakemuksista ja myönnetyistä patenteista on maksettava viralliset vuosimaksut eli ylläpitomaksut, jotta hakemus tai patentti pysyy voimassa. Vuosimaksut suoritetaan erikseen kyseiselle patenttiviranomaiselle kussakin maassa, jossa patenttihakemus on vireillä tai jossa patentti on myönnetty. Patentin voimassaoloaika on pääasiallisesti 20 vuotta hakemispäivästä edellyttäen, että vuosimaksut on maksettu ajallaan.

Ensimmäisen vuosimaksun ajankohta vaihtelee maittain. Useimmissa maissa ensimmäinen eräpäivä on 1—3 vuotta hakemuksen tekemisestä (esim. Suomi, EPO), kun taas joissain maissa vuosimaksut erääntyvät vasta patentin myöntämisen jälkeen (esim. USA).

Yhteistyökumppanimme patenttien ja hyödyllisyysmallien uudistamismaksuissa on CPA Global (ent. Patrafee Ab).

Patenttien vuosimaksut voivat kasvaa merkittävästikin voimassaoloajan loppua kohti, joten ajoittain on myös hyvä tarkistaa, onko patenttisalkun sisältö edelleen linjassa yrityksen strategian ja tuoteportfolion kanssa ja pohtia erilaisia tapoja hyödyntää patentteja. Patenttisalkun läpikäynti auttaa myös löytämään patenttisalkun uudistamis- ja täydentämistarpeita. Jos joku patentti ei ole enää relevantti eikä sitä voi tai kannata myydä tai lisensoida, voi olla kannattavaa antaa patentin raueta ja investoida uusiin patenttihakemuksiin.

Hyödyllisyysmallien uudistamismaksut

Suomalaisista hyödyllisyysmalleista on maksettava myöntämisen jälkeen uudistamismaksu. Uudistamismaksu on ensin maksettava kaksi kertaa neljäksi vuodeksi ja sitten vielä kahdeksi vuodeksi. Määräpäivä lasketaan hyödyllisyyshakemuksen tekemispäivästä, josta laskettuna suoja-aika on enintään 10 vuotta.

Tavaramerkkirekisteröintien uudistamismaksut

Tavaramerkkirekisteröinnit on uudistettava joka kymmenes vuosi, jotta suoja pysyisi voimassa seuraavat 10 vuotta. Viimeinen päivä, jolloin uudistaminen on mahdollista tehdä, on ilmoitettu rekisteröinnin tiedoissa.

Me muistutamme kaikista uudistuksiin liittyvistä määräpäivistä hyvissä ajoin ennen määräpäivää.

Mallirekisteröintien uudistamismaksut

Mallirekisteröinnit on uudistettava tasaisin väliajoin, jotta suoja pysyisi voimassa. Tyypillisesti aikajänne on viisi vuotta ja rekisteröinnit voivat maksimissaan olla voimassa 25 vuotta. Viimeinen päivä, jolloin uudistaminen on mahdollista tehdä, on ilmoitettu rekisteröinnin tiedoissa.

Tietyissä maissa, esimerkiksi Kiinassa, on uudistamisen sijaan maksettava vuosimaksuja, jotta suoja pysyisi voimassa.

Me muistutamme kaikista uudistus- ja vuosimaksuista hyvissä ajoin ennen määräpäivää.

Verkkotunnusten uudistaminen

Verkkotunnukset on uudistettava tasaisin väliajoin, jotta verkkotunnus pysyisi voimassa. Tyypillisesti aikajänne on yksi vuosi. Viimeinen päivä, jolloin uudistaminen on mahdollista tehdä, on ilmoitettu rekisteröinnin tiedoissa.

 

Uudistamismaksu
Boco IP jättää hakemuksen uudistamisesta viranomaiselle tai käytetylle verkkotunnusoperaattorille.
Valvonta
Boco IP huolehtii vuosimaksuvalvonnan ja uudistuspäivämäärien valvonnan järjestämisestä ja hoitaa kaikki uudistamiseen liittyvät toimenpiteet.
Uudistus
Immateriaalioikeus tai verkkotunnus on uudistettu.
Raportointi
Boco IP toimittaa vuosimaksuraportin asiakkaalle. Boco IP muistuttaa tavaramerkkien, mallien ja verkkotunnusten uudistamistarpeesta määräpäivien lähestyessä.

Hinnoitteluesimerkit

Patentin uudistamismaksu

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää patentin uudistamisesta.

Tavaramerkin uudistaminen

600-1000. Hinta on riippuvainen kyseisen maan viraston viranomaismaksuista sekä rekisteröinnin kattamien (tai uudistettavien) tavaramerkkiluokkien lukumäärästä.

Mallin uudistaminen

600-1000. Hinta on vahvasti riippuvainen kyseisen viranomaismaksuista.

Haluaisitko saada tarvettasi vastaavan alustavan hinta-arvion?

Ethän jää miettimään asioita yksin. Meiltä voit aina kysyä neuvoa.

Jos sinua askarruttaa mikä tahansa asia, olemme täällä sinua varten. Tästä näet kaikki asiantuntijamme.
Hanna Hausalo
Toimistoassistentti
Näytä profiili
Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
Näytä profiili
Christian Westerholm 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Lisbeth Söderman 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Jutta Schauman 
IP Specialist, administration and formalities
Näytä profiili
Paula Sarkki 
IP Specialist, administration and formalities
Näytä profiili

Mari Nieminen

IP Legal Trainee

Työskentelen Boco IP:llä IP Legal Trainee tehtävässä, jossa avustan eurooppalaisten, kotimaisten ja kansainvälisten tavaramerkkien- ja mallien käsittelyssä ja hakemisessa liittyvissä tehtävissä. Omaan vahvan kansainvälisen koulutus- ja työtaustan, sillä olen asunut Kiinassa, Malesiassa ja Virossa.  Suurimman osan koulutuksesta olen saanut ulkomailta ja vuonna 2022 olen valmistunut (Bachelor of Laws (LL.B.) Tallinnan teknillinen yliopistosta Virosta. Pystyn palvelemaan asiakkaita sujuvasti suomeksi ja englanniksi.

Koulutus
LL.B
Kielitaito
suomi, englanti, kiina ja espanja
Aktiviteetit
Golf, design, kiinan kielen opiskelu
x

Hanna Hausalo

Toimistoassistentti

Toimin osa-aikaisena toimistoassistenttina opintojen ohessa. Tehtäviini kuuluu toimiston viihtyvyydestä ja toimivuudesta huolehtiminen sekä taloushallinnon tehtävissä avustaminen. Bocolainen vuodesta 2020.

Koulutus
Musiikkitieteen opintoja
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi
x

Peter Åkerlund 

IP-lakimies, osakas

Olen taustaltani lakimies ja EU-tavaramerkkiviraston sekä Patentti- ja rekisterihallituksen auktorisoima tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies ja Suomessa luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Autan merkkien, muotoilun ja muun aineettoman pääoman suojaukseen liittyvien strategioiden luomisessa. Teen merkkien käyttöön ja suojaukseen liittyviä riskianalyyseja, kuten tavaramerkki- ja toiminimitutkimuksia ja hoidan merkkien suojausta ympäri maailmaa. Annan myös neuvoja sopimusasioissa, hoidan sopimusneuvotteluja ja laadin IPR:n liittyviä sopimuksia. Hoidan myös tavaramerkkien ja mallioikeuksien loukkauksiin liittyviä riitoja, tavaramerkkihakemuksia vastaan tehtäviä väitteitä, rekisteröintien mitätöimistä ja tuoteväärennösasioita. Lisäksi hoidan domaineihin liittyviä riitoja. Bocolainen vuodesta 1999. 

Koulutus
OTK, varatuomari
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi
Aktiviteetit
Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, Suomen Anti-piratismiyhdistys ry, IPR University Center Association ry, MARK Suomen Markkinointiliitto ry (vuosien varrella useita luottamustoimia edellä mainituissa), INTA, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, taide, talousasiat
x

Christian Westerholm 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Hoidan erityisesti mekaanisten keksintöjen patentointia kansallisesti ja kansainvälisesti, mutta myös monet muut tekniikan alueet ovat urani aikana tullut tunnetuksi, koska usein keksintö on puhtaasti mekaaninen. Taustaltani olen konerakennustekniikan DI sekä eurooppapatenttiasiamies (EQE 2002), eurooppamallioikeusasiamies ja rekisteröity patenttiasiamies Suomessa. Hoidan lisäksi myös väitekäsittelyjä Suomen patenttivirastossa ja Euroopan patenttivirastossa sekä Euroopan patenttiviraston suullisia käsittelyjä. Lisäksi hoidan hyödyllisyysmallihakemuksia sekä kansallisia ja kansainvälisiä mallioikeushakemuksia ja laadin lausuntoja. Minulla on myös kokemusta IPR-alueen lisenssineuvotteluista ja yrityskaupoista. Patenttialan kokemusta minulla on vuodesta 1996 ja Bocolainen olen ollut vuodesta 2005. 

Koulutus
DI (konetekniikka)
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti, saksa
Aktiviteetit
European Patent Institute, Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, FICPI, AIPPI, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, juoksu, pyöräily, veneily
x

Nina Virolainen

Patenttiasiamies

Autan ja neuvon kemian ja biokemian alan kuten diagnostiikan, molekyylibiologian, mikrobiologian, immunokemian sekä prosessikemian keksintöjen suojaamisessa. Vahvaa osaamisaluettani ovat myös bioteknologian sekä bioenergian ja cleantechin prosessien ja ratkaisujen suojaukset. Lisäksi autan asiakkaitamme työsuhdekeksinnöissä, kilpailijaseurannoissa, toiminnanvapauskartoituksissa ja uutuustutkimuksissa. 

Olen toiminut patenttialan tehtävissä vuodesta 2017. Sitä edeltävältä ajalta minulla on vuosien tuotekehityskokemus innovatiivisten bio- ja ympäristöteknisten ratkaisujen  kehittämisestä ja käyttöönottamisesta niin yliopistotutkijana kuin startup-yrityksessäkin. Kiinnostuin alun perin IPR-alasta oltuani itse keksijänä patenttihakemuksissa, joten minulla on monipuolinen kokemus tutkimustulosten jalostamisesta yritykselle lisäarvoa tuoviksi suojatuiksi keksinnöiksi. Parhaita puolia työssäni on se, kun pääsen kurkistamaan uraa uurtavaan tutkimukseen niin monilla aloilla!  

Koulutus
FT (ympäristöbiotekniikka), FM
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
x

Lisbeth Söderman 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Olen eurooppapatenttiasiamies ja Bocon osakas. Hoidan erityisesti tietoliikenneteknologian ja kemian alan keksintöjen patentointia ja teen hyödyllisyysmallihakemuksia. Toimin rekisteröitynä patenttiasiamiehenä Suomen ja Euroopan patenttivirastoissa, jossa hoidan myös väitekäsittelyitä. Minulla on aiempaa työkokemusta teollisuuden IPR-tehtävistä, it-alan yrityksistä ja patenttiasiamiehen työstä eri yrityksissä. Bocolainen vuodesta 2008. 

Koulutus
DI (prosessikemia), IT-alan jatkokoulutusta
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti, saksa, ranska
Aktiviteetit
Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, Patentti-insinöörit ry, Tekniska Föreningen i Finland rf, tennis, spinning, jooga
x

Jutta Schauman 

IP Specialist, administration and formalities

Autan tavaramerkki- ja malliasioissa ja avustan myös IP-juridiikkaa hoitavia lakimiehiä. Olen työskennellyt vastaavissa tehtävissä vuodesta 2010 ja olen Bocolainen vuodesta 2011. 

Koulutus
VM (valtio-oppi)
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti ja espanja
Aktiviteetit
jääkiekko, lukeminen, liikunta perheen kanssa
x

Paula Sarkki 

IP Specialist, administration and formalities

Hoidan IP Specialistin tehtäviä, eli kirjeenvaihtoa asiakkaiden, patenttivirastojen ja ulkomaisten asiamiestoimistojen kanssa, määräpäivien valvontaa sekä patentointiprosessin muodollisuuksia. IP Specialistin tehtävien lisäksi kehitän ja ylläpidän Bocon toiminnanohjausjärjestelmää patentointiprosessin näkökulmasta. Bocolainen vuodesta 2002. 

Koulutus
Kaupallinen ala
Kielitaito
suomi, ruotsi, englanti
Aktiviteetit
Liikunta, käsityöt
x
Näytä asiantuntijat.
Piilota asiantuntijat.

Asiantuntijamme auttavat mielellään.

Jonna Sahlin 
Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas
+358 40 536 1037
jonna.sahlin@bocoip.com
Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8413
peter.akerlund@bocoip.com