Meidän ratkaisumme /  Suojan hakeminen ja rekisteröinti

Tavaramerkki

Yrityksen tuotemerkit, nimi ja iskulauseet ovat tärkeä osa yrityksen aineetonta pääomaa ja brändiä, ja ne voidaan suojata tavaramerkkirekisteröinneillä. Rekisteröinti antaa oikeuden estää muita käyttämästä ja rekisteröimästä samankaltaisia merkkejä ja vähentää samalla merkin käyttöön liittyviä juridisia riskejä. Mikäli merkkiä ei rekisteröidä, se on käytännössä vapaasti muiden käytettävissä. Rekisteröinti antaa oikeuden estää muita käyttämästä ja rekisteröimästä samankaltaisia merkkejä ja vähentää samalla merkin käyttöön liittyviä juridisia riskejä.

Yrityksen tuotemerkit, nimi ja iskulauseet ovat tärkeä osa yrityksen aineetonta pääomaa ja brändiä.

Tavaramerkkirekisteröinnin antama hyöty

Tavaramerkin haltija voi kieltää omaan merkkiinsä sekoitettavissa olevan merkin käytön, kunhan merkkiä käytetään samojen tai samankaltaisten tuotteiden tai palveluiden tunnuksena. Kielto-oikeus mahdollistaa merkin omistajalle erottumisen markkinoilla.  Kielto-oikeus koskee merkin käyttöä esimerkiksi tavarassa tai sen pakkauksessa, mainonnassa, markkinointi- ja laskutusaineistossa tai merkin käyttöä suullisesti. Rekisteröinti suojaa merkkiä sekä suoralta kopioinnilta että merkin muunnelmia vastaan. Merkkien sekoittumista arvioidaan niiden antamien kokonaisvaikutelmien perusteella. 

Minkälaisia merkkejä voidaan rekisteröidä?

Tavaramerkiksi voi rekisteröidä minkä tahansa tunnuksen, jonka avulla tuotteiden tai palveluiden jakeluketju ja loppukuluttajat pystyvät erottamaan markkinoitavat tuotteet ja palvelut toisten yritysten samankaltaisista tavaroista ja palveluista.   Tavaramerkki voi koostua esimerkiksi sanasta, logosta, iskulauseesta tai graafisesta symbolista tai jopa tuotteen ulkomuodosta. 

Edellytykset suojaamiselle

Tavaramerkkisuoja edellyttää, että merkki on erottamiskykyinen. Erottamiskyvyn tarkoituksena on varmistaa, että tavaramerkki kykenee yksilöimään haltijansa tuotteet ja palvelut ja erottamaan ne muiden toimijoiden tuotteista ja palveluista. Ollakseen erottamiskykyinen, merkki ei saa kuvailla tarjottua tuotetta tai sen ominaisuuksia.  Erottamiskyvyn lisäksi rekisteröitävältä merkiltä edellytetään, ettei merkki aiheuta sekaantumisvaaraa muiden tavaramerkkien tai toiminimien kanssa.  Merkki ei myöskään saa olla harhaanjohtava. Toimimme asiakkaamme asiamiehenä PRH:n ja EUIPO:n lisäksi Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, ja kansainvälisesti ns. Madridin Pöytäkirja-järjestelmän kautta. Muissa maissa hoidamme asiakkaidemme mallien suojaamista yhteistyötoimistojemme avulla.

Rekisteröintiviranomaiset ja rekisteröintimenettely

Suomessa tavaramerkki rekisteröidään hakemuksella Patentti- ja rekisterihallitukselle ja EU:ssa Euroopan Union Teollisoikeuksien Virastolle (EUIPO) jätettävällä hakemuksella.    

EUIPO ja PRH tutkivatko onko merkki erottamiskykyinen. PRH tutkii myös onko merkki sekoitettavissa aiemmin suojattuihin merkkeihin ja toiminimiin.  Hakemusprosessi kestää Suomessa noin kuukauden ja EU:ssa noin 4–5 kuukautta, jos rekisteröintiviranomaiset eivät löydä esteitä merkin rekisteröinnille ja kukaan muu ei lähde vastustamaan merkin rekisteröintiä. 
Rekisteröimme merkkejä maailmanlaajuisesti
Toimimme asiakkaamme asiamiehenä PRH:n ja EUIPO:n lisäksi Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, ja kansainvälisesti ns. Madridin Pöytäkirja-järjestelmän kautta. Muissa maissa hoidamme asiakkaidemme mallien suojaamista yhteistyötoimistojemme avulla.
Suojauksen valmistelu
Ennen hakemuksen laatimista ja jättämistä, käymme asiakkaan kanssa läpi suojauksen tavoitteet, missä merkki halutaan suojata, ja millä tavaroille ja palveluille, missä muodossa merkki kannattaa suojata ja kannattaa suojata eri versioita merkistä.
Tavaramerkkihakemuksen valmistelu ja vireille laittaminen
Kun suojattava merkki ja tavarat- ja palvelut on päätetty, laadimme ja laitamme hakemuksen vireille. Jos hakemus koskee Suomea, EU:ta, Ruotsia, Iso-Britanniaa tai on ns. kansainvälinen Madridin Pöytäkirjan mukainen hakemus, niin hoidamme itse hakemuksen vireille laiton. Mikäli hakemus koskee muita maita, käytämme kyseisen maan yhteistyötoimistoamme laatimaan ja laittamaan hakemuksen vireille. Hakemuksen vireille laiton raportoimme ja laskutamme asiakastamme. Hakemusprosessin edetessä raportoimme rekisteröintiviranomaiselta tulevia ilmoituksia ja kannanottoja merkin rekisteröitävyydestä ja annamme suosituksia, miten rekisteröintiviranomaisella kannattaa vastata sekä laadimme ja jätämme vastineita rekisteröintiviranomaisen päätöksille. Jos rekisteröintiviranomainen ei löydä esteitä merkin rekisteröinnin, merkki kuulutetaan, jonka jälkeen kolmansilla tahoilla väitteitä merkkiä.  Väite voi Suomessa perustua merkin puuttuvaan erottamiskykyyn tai sen sekoittumiseen aiemmin suojattuihin tavaramerkkeihin tai muihin tunnuksiin. EU:ssa väite voi perustua aiemmin EU-maissa tai –alueella suojattuun samankaltaiseen merkkiin, joka koskee samankaltaisia tavaroita- tai palveluita. Hoidamme väiteprosessin eri vaiheet.
Rekisteröintiprosessin jälkeiset toimenpiteet
Hakemusprosessin lopussa rekisteröintiviranomainen toimittaa rekisteröintitodistuksen, jonka oheistamme asiakkaalle. Tavaramerkkirekisteröinnit tulee uudistaa joka kymmenes vuosi, jotta suoja pysyisi voimassa. Huolehdimme uudistamispäivämäärien valvonnasta ja muistutamme asiakasta, kun uudistaminen on ajankohtaista.
Tavaramerkkihakemuksen hinta riippuu merkittävästi, kuinka monessa tavaramerkkiluokassa merkki halutaan suojata, koska viranomaismaksut ovat riippuvaisia luokkien määrästä. Luokkien määrällä ei sen sijaan ole vaikutusta meidän pakettihintoihimme hakemuksen laatimisesta ja jättämisestä, sekä rekisteröintiprosessin perusvaiheiden hoitamisesta. Pakettihintamme sisältävän kaiken konsultoinnin ja hakemuksen toimenpiteiden hoitamiseen, lukuun ottamatta toimenpiteitä, joita tarvitaan, jos rekisteröintiviranomainen löytää esteitä merkin rekisteröinnille tai hakemusta vastaan tehdään väitteitä. 
Tavaramerkki Suomessa

Haimme suomalaista tavaramerkkiä kotimaiselle ravintola-alan yritykselle; hinnaksi tuli   990 € + alv sisältäen viranomaismaksut. 

990 €
Tavaramerkki EU:ssa

Suomalaiselle työkaluvalmistajalle suojasimme täysin uuden EU-tavaramerkin. Kokonaishinta rekisteröinnille oli 2090 €.

2090 €

Haluaisitko saada tarvettasi vastaavan alustavan hinta-arvion?

Ethän jää miettimään asioita yksin. Meiltä voit aina kysyä neuvoa.

Jos sinua askarruttaa mikä tahansa asia, olemme täällä sinua varten. Painikkeen alta näet kaikki asiantuntijamme.
Antti Pörhönen
Patenttiasiamies
Näytä profiili
Boco IP - Petri Nieminen profiilikuva
Petri Nieminen 
Konsultointijohtaja, osakas
Näytä profiili
Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskinen profiilikuva
Karri Leskinen 
Toimitusjohtaja, osakas
Näytä profiili
Jonna Sahlin profiilikuva
Jonna Sahlin 
Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas
Näytä profiili
Boco IP - Elina Heikkilä profiilikuva
Elina Heikkilä 
IP-lakimies, osakas
Näytä profiili
Jaana Hämäläinen profiilikuva
Jaana Hämäläinen 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili
Boco IP - Marja-Liisa Autti profiilikuva
Marja Liisa Autti 
Eurooppapatenttiasiamies, osakas
Näytä profiili

Antti Pörhönen

Patenttiasiamies

Olen hoitanut erityisesti mekaanisten ratkaisujen patentointia erilaisilta tekniikan aloilta. Lisäksi teen muun muassa patentoitavuusselvityksiä ja patenttiarviointeja, kokemusta minulla on myös mallioikeushakemuksista. Työssäni arvostan pitkäjänteistä yhteistyötä asiakkaan kanssa, pyrkien ymmärtämään asiakkaan liiketoimintaa ja tuon kannalta olennaista tekniikkaa. Taustaltani olen materiaalitekniikan DI, syventymisalueenani metallurgia ja teräkset, ja olen toiminut urallani myös tutkimuksen ja kehityksen sekä sähkökoneiden mekaanisen suunnittelun tehtävissä. Patenttialan tehtävissä olen toiminut vuodesta 2021, ja olen rekisteröity patenttiasiamies Suomessa.

Koulutus
DI (metallitekniikka)
Kielitaito
suomi, ruotsi, englanti, italia, saksa
x
Boco IP - Petri Nieminen profiilikuva

Petri Nieminen 

Konsultointijohtaja, osakas

Kuinka voin auttaa! Työnkuvaani Bocolla kuuluu konsultointi- ja koulutuspalveluidemme johtaminen. Asiantuntijan roolissani teen strategiakonsultointia akkreditoituna Design IP Strategy-osaajana, teen myös markkina- ja kilpailijakartoituksia sekä koulutus- ja työpajatilaisuuksia. Erityisosaamistani on patenttien arvonmääritys. Minulla on aiempaa työkokemusta konsultointi- ja johtamistehtävistä Accenturella sekä BEA Systemsissä (nykyisin osa Oraclea). Lisäksi olin yrittäjänä ja omistajana mukana luomassa uudenlaista kaupallistamispalvelua Iprbox Oy:ssä, jonka liiketoiminnan Boco osti 2008. Bocolainen siitä lähtien! 

Koulutus
Datanomi (Atk-instituutti, 1990). Laajasti jatkokoulutusta mm. tuotekehityksen sekä myynnin ja markkinoinnin osalla.
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi ja saksa
Aktiviteetit
Licensing Executives Scandinavia. Accenture ja BEA Systems Alumni, Pielisjärven luonto.
x
Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskinen profiilikuva

Karri Leskinen 

Toimitusjohtaja, osakas

Tervetuloa sivulleni! Miten voin auttaa? 

Toimin Bocolla sekä toimitusjohtajan että asiantuntijan roolissa. Toimitusjohtajana haluan auttaa kollegoitani onnistumaan tehtävissään ja luomaan yrityskulttuurin, jossa on hyvä tehdä töitä. Asiantuntijan roolissa toimin aktiivisesti asiakkaiden IPR-strategioiden suunnittelussa ja implementoinnissa. Toimeksiantojen osalta olen keskittynyt erityisesti väiteasioiden käsittelyyn Suomessa ja Euroopan patenttivirastossa. Innostun helposti kaikesta IP-alaan liittyvästä ja mielellään jaan tätä innostustani luennoimalla ja kouluttamalla uusia ihmisiä alalle. Lisäksi toimin asiantuntijana patenttioikeudenkäynneissä, laadin lausuntoja ja neuvon patenttioikeusasioissa. Bocolla aloitin vuonna 2005, mutta patenttiasiamiestehtävissä olen ollut jo vuodesta 1999 alkaen. Ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan lisää. 

Boco IP ja Karri Leskinen on palkittu useissa maailman rankingeissa.

Koulutus
DI (polymeerikemia, tehdassuunnittelu)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
Aktiviteetit
Markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen, Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, FICPI, AIPPI, European Patent Institute, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, kuntosali, golf, lumilautailu, musiikki, lukeminen
x

Essi Karppanen

Patent Agent

Olen toiminut patenttialan tehtävissä vuodesta 2019. Erityisosaamiseni on synteettisessä orgaanisessa kemiassa ja erityisesti lääkeainekemiassa. Työkokemusta minulla on sekä lääketeollisuudesta tutkijana että viranomaisena EU-tasolta, missä toimin biosidilainsäädännön toimeenpanotehtävissä. Työssäni teen IPR-toimeksiantoja laajasti kemian alalta, muun muassa bioteknologia ja materiaalit kuuluvat osaamisalueeseeni. Patenttiasiantuntijan työ on minusta todella inspiroivaa, sillä pystyn olemaan mukana uusissa keksinnöissä ennen kuin ne tulevat julkisiksi. Tämän vuoksi jokainen työtehtävä aiheuttaa minussa erityistä innostuneisuutta.

Koulutus
Doctor of Science (Tech.), Organic Chemistry, M. Sc. (Chemical Technology)
Kielitaito
suomi, ruotsi, englanti, ranska
x
Jonna Sahlin profiilikuva

Jonna Sahlin 

Eurooppapatenttiasiamies, hallituksen puheenjohtaja, osakas

Neuvon ja autan mielelläni erilaisissa immateriaalioikeuksiin ja strategiaan liittyvissä asioissa erityisesti kemian, prosessitekniikan, lääketieteen ja diagnostiikan aloilla. Työssäni pidän ennen kaikkea ongelmanratkaisusta ja vuorovaikutuksesta asiakkaiden ja kollegoiden kanssa ja koen, että hyvällä yhteistyöllä saavutetaan usein paras lopputulos. Hoidan keksintöjen patentointia kansallisesti sekä kansainvälisesti ja patenttihakemuksiin liittyvien käsittelyiden lisäksi teen muun muassa väitteitä, toiminnanvapauskartoituksia ja lausuntoja patenttien tulkinnasta. 

Bocolainen olen ollut jo vuodesta 1998 ja erilaisten tehtävien jälkeen toimin nykyään suurimmaksi osaksi asiantuntijana. Vuodesta 2017 lähtien olen yksi Suomen edustajista eurooppapatenttiasiamiehiä edustavan tahon valtuustossa (The Institute of Professional Representatives before the European Patent Office, epi) sekä Suomen jäsen epi:n professional Conduct Committee (PCC) komiteassa. 

Jonna Sahlin valittiin IP Stars tutkimuksessa vuoden 2022 kaikista alalla olevista naisista yhdeksi maailman huippuasiantuntijaksi.

Koulutus
DI (kemia, elintarviketeknologia, polymeeriteknologia)
Kielitaito
ruotsi, suomi, englanti, (saksa)
Aktiviteetit
Markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen, European Patent Institute (epi, valtuuston jäsen 2017-), Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry (SPAY, puheenjohtaja 2010-2013), aktiivinen pohjoismaisten kemian alan patenttiasiamiesten yhteistyössä, AIPPI, FICPI, UNION, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry (STY) ja Suomalaisten Kemistien Seura ry (SKS), uinti, juoksu, laskettelu, puutarhanhoito
x
Boco IP - Elina Heikkilä profiilikuva

Elina Heikkilä 

IP-lakimies, osakas

Työskentelen tavaramerkki- ja mallioikeusasioiden parissa. Minulla on vuosien kokemus immateriaalioikeuksiin liittyvistä suojaus-, väite-, loukkaus- ja kumoamisprosesseista Suomessa ja maailmalla. Hoidan ennakkokartoituksia, sopimusasioista sekä suunnittelen IP-strategioita. Jokainen IPR-työpäivä on kiehtova! Aiempaa työkokemusta minulla on korkeimmasta hallinto-oikeudesta, patenttivirastosta ja patenttitoimistosta. Olen Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) auktorisoima tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies, Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) rekisteröimä tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies sekä Suomessa luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Olen bocolainen vuodesta 2011. 

Koulutus
Oikeustieteen maisteri (OTM)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, ranska (koulutiedot)
Aktiviteetit
Hiihto, pyöräily, purjehdus, vanhat tavarat ja design, lukeminen Ammatilliset jäsenyydet: Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry (SPAY), Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, International Trademark Association (INTA), Suomen Anti-piratismiyhdistys ry
x
Jaana Hämäläinen profiilikuva

Jaana Hämäläinen 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Hoidan laajasti biotekniikkaan, biokemiaan, molekyylibiologiaan, ja kemiaan kuuluvien keksintöjen patentointia kansallisesti ja kansainvälisesti. Teknologiaosaamiseeni kuuluvat mm. terapeuttiset ja diagnostiset menetelmät, lääkeaineet ja elintarvikkeet. Hallitsen myös kasveihin liittyvien keksintöjen suojaamisen ja kasvinjalostajanoikeuksien hakemisen. Olen tutkinnon suorittanut eurooppapatenttiasiamies ja rekisteröity patenttiasiamies Suomessa. Keksintöjen suojaamisen lisäksi laadin toiminnanvapausselvityksiä, uutuustutkimuksia ja lausuntoja, sekä avustan tarvittaessa teknisenä asiantuntijana patentteja koskevissa riita-asioissa sekä toimin luennoitsijana.

Asiakkaitteni joukossa on start up-yrityksiä, tutkimuslaitoksia, pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä isoja yrityksiä.

Maisterin tutkintoni jälkeen suoritin filosofian tohtorin tutkinnon Ruotsin maatalousyliopistossa. Tein jatko-opintoja myös Cornellin yliopistossa USA:ssa ja Helsingin yliopistossa. Taustani työskentelystä tutkijana eri yliopistoissa ja tutkimusympäristöissä on auttanut ymmärtämään tutkimus- ja kehitystyön erilaisia vaiheita.

Olen viihtynyt bocolaisena vuodesta 2000.

 

Koulutus
FT (kasvipatologia), FM (bioteknologia, kemia)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi, saksa
Aktiviteetit
Markkinaoikeuden sivutoiminen asiantuntijajäsen. Ammatilliset jäsenyydet: Suomen Patenttiasiamiesyhdistys ry, AIPPI, European Patent Institute, Suomen teollisoikeudellinen yhdistys ry, Suomalaisten Kemistien Seura ry, Lenkkeily, hiihto, lukeminen, historia ja sukututkimus.
x
Boco IP - Marja-Liisa Autti profiilikuva

Marja Liisa Autti 

Eurooppapatenttiasiamies, osakas

Hoidan pääasiassa informaatioteknologian, elektroniikan ja radiotekniikan alojen patentointia. Monen hoitamani patenttihakemuksen keksintö on toteutettu tietokoneohjelmana tai –ohjelmistona, mutta en vierasta myöskään mekaanisia laitteita. Monesti keksinnöt ovat yhdistelmiä laitteista ja niiden ohjauksesta tai niistä saatavien signaalien käsittelystä. Työhöni kuuluu patenttihakemusten, välipäätösraporttien ja välipäätösvastineiden laadintaa, väiteasioiden hoitoa sekä uutuustutkimuksia ja teknologiakartoituksia. Toimin eurooppapatenttiasiamiehenä ja Patentti- ja Rekisterihallituksen auktorisoimana patenttiasiamiehenä Suomessa. Ennen asiamiesuraani ehdin hankkia 15 vuoden kokemuksen telekommunikaatioalan patentoinnista, IPR-strategiasta ja patenttisalkunhallinnasta, sekä aiempaa kokemusta tutkimus- ja tuotekehitystehtävistä telekommunikaatio- ja elektroniikka-alalta. Olen ollut bocolainen vuodesta 2014. 

Koulutus
DI (sähkötekniikka: sovellettu elektroniikka, mittaustekniikka, bioelektroniikka)
Kielitaito
suomi, englanti, ruotsi
Aktiviteetit
suunnistus, polkujuoksu, swimrun, geokätköily, pianonsoitto, puutarhanhoito, sukututkimus
x
Näytä asiantuntijat.
Piilota asiantuntijat.
Boco IP - Elina Heikkilä profiilikuva
Elina Heikkilä 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8415
elina.heikkila@bocoip.com
Boco IP - Jerry Härkönen profiilikuva
Jerry Härkönen 
IP Advisor, OPINTOVAPAALLA
+358 40 538 7223
jerry.harkonen@bocoip.com
Mari Nieminen Boco IP
Mari Nieminen
IP Legal Trainee
+358 9 6866 8431
mari.nieminen@bocoip.com
Laura Roselus profiilikuva Boco IP
Laura Roselius 
IP-lakimies, osakas
+358 40 738 4475
laura.roselius@bocoip.com
Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8413
peter.akerlund@bocoip.com