Mikki Hiiri elää kohtalon vuosia vai pelastaako Tarzan?

Mikki Hiiri täyttää tänä vuonna 93 vuotta ja on monessa haastattelussa peitonnut brändin tunnettuudessa muut Disneyn iki-ihanat sarjakuvahahmot. Disneyn omien tutkimusten mukaan Mikillä on 98%:n tunnettuus nimenomaan 3-11 vuotiaiden keskuudessa maailmanlaajuisesti. Mikki Hiiren tekijänoikeus kuitenkin loppuu vuonna 2024, joten miten rakastamamme Mikin käy?

Vuonna 1927 Walt Disney piirsi Oswald the Lucky Rabbit – nimisen piirroshahmon, josta tuli hetkessä suosittu hahmo. Walt työskenteli tuolloin Universal Pictures -nimiselle yritykselle, joka ilmoitti 1928, että ottaa kaikki oikeudet itselleen Oswaldista ja Walt voi jäädä taloon, mikäli hän suostuu pienentämään palkkaansa. Tämä ei sopinut kuitenkaan Waltille, vaan yhdessä ystävänsä Ub Iwerksin (tunnetaan piirroksistaan elokuvissa Maija Poppanen ja Prinsessa Ruusunen) kanssa he miettivät menettämälleen rakkaalle Oswald-hahmolle korvaajaa. Pupusta muodostui hiiri, jonka nimeksi tuli Mortimer. Historiassa on monia syitä miksi Mortimer vaihtoi nimensä Mikkiin. Yksi niistä on se, että Waltin vaimo inhosi sanaa Mortimer. Siitä huolimatta mitä historiassa tapahtui nimenvaihdokselle, Mikki oli valmistunut maailman merille.

Mikki ei saanut kuitenkaan heti läpimurtoa, mutta muutamien yritysten jälkeen loppuvuodesta 1928, Mikki löi läpi Steamboat Willie -elokuvassa. Walt ja hänen edustamansa yritys Disney Brothers Studio kaupallisti nopeasti Mikin erilaisilla oheistuotteilla ja -palveluilla, kuten Mikki brändätyllä faniklubilla. Vuonna 1935 nuori animaattori Moore antoi Mikille sen muodon, minkä tänä päivänä tunnemme. Vuoteen 1950 mennessä Mikillä oli jo muutamia mainitaksemme oma teemapuisto ja oma tv-ohjelma. Kyseisissä TV-ohjelmissa ovat vuosien aikana esiintyneet mm Justin Timberlake ja Annette Funicello, joiden urille kyseinen ohjelma on ollut menestys.

Mikki Hiiri ja immateriaalioikeudet

Disney on hallinnoinut Mikki Hiiren tekijänoikeuksia pitkään. Mikki Hiirellä on myös tavaramerkkioikeus, mikä uudistettuna ja asianmukaisesti ylläpidettynä ei kuitenkaan lopu koskaan. Itse asiassa, Mikki Hiireen liittyy, ja Disneyllä on yli 300 voimassa olevaa merkkiä Mikki Hiiri -sanaan, ja hahmon visuaaliseen ulkonäköön liittyen. Alla esimerkinomaisesti rekisteröinnit numeroilla: 0247156, 2704887, 5027809 ja 5464657:

Mikki Hiiri ja tavaramerkkioikeudellinen ongelma?

Asiaan liittyy kuitenkin pieni ongelma. Alkuperäinen hahmoa suojaava kuviollinen tavaramerkkirekisteröinti on haettu sille Mikki Hiiri hahmolle, joka piirrettiin vuosia sitten eikä sille Mikille, jonka me tänä päivänä tunnemme. Tässä on hyvä muistaa, että tavaramerkkirekisteröinti suojaa ainoastaan rekisteriin merkittyä esitysmuotoa ja käytännön tasolla rekisteröityä tavaramerkkiä on suurimmassa osassa maailman maista hyvin hankala, ellei jopa mahdoton päivittää. Toki, tavaramerkkejä arvioidaan riitatilanteessa aina kokonaisuutena ja tietyin poikkeuksin myös rekisteröinnistä eroavaa merkin käyttöä on mahdollista perustella, mutta turvallisinta on aina pitää rekisteröinnit ajan tasalla. Mikäli siis esimerkiksi tavaramerkkirekisteröinnillä suojattu piirroshahmo vuosien saatossa ”kasvaa” tai muuttuu muulla tapaa, kuten usein tapahtuu, kattavan suojan ylläpitämiseksi uusi hahmo on käytännössä suojattava uudella rekisteröinnillä.

Tavaramerkki on tarkoitettu erottamaan yrityksen tuotteet ja palvelut muiden yritysten vastaavista, kun taas tekijänoikeudella viitataan tekijän yksinoikeuteen päättää luovan työn teoksensa käytöstä.

Jo pelkän yllä mainitun perusteella onkin helppo huomata, että tavaramerkin ja tekijänoikeuden antama suoja voi olla osittain päällekkäinen, erityisesti kun kyseessä on piirroshahmo, jonka ulkonäköä on pyritty suojaamaan myös eri asennoissa molemmin keinoin.

Saako Mikki Hiiri Tarzanista apua?

Tarzaninkin tekijänoikeus loppui mutta Tarzan-hahmon luoja Edgar Rice Burroughs omistaa edelleen tavaramerkin Tarzanille. Jos tästä pitäisi tehdä johtopäätös, maailman rakastamalle Mikille käy samoin. Tavaramerkki tullee estämään Mikki Hiiren vapaan käyttämisen, kunhan tavaramerkkien haltija muistaa käyttää merkkejä tietyin väliajoin. Tämä on tärkeää siksi, että erityisesti USA:ssa vaatimukset merkin käytölle ovat melko tiukat ja käytöstä tulee toimittaa tasaisin väliajoin näyttöä virastolle, jotta oikeudet pysyvät voimassa. Käyttönäytön puuttumiseen tuskin koskaan päädytään tässä tapauksessa.

Saattaa asiassa käydä toisinkin. Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden Dastar päätöksessä kävi niin (Dastar Corp. vs. Twentieth Century Fox Film Corp., 539 U.S. 23, 34 (2003)), että tavaramerkkiä ei voinut enää hyödyntää tekijänoikeuden lakattua. Samoin kävi Petteri-kaniinin piirroshahmolle päätöksessä Frederick Warne & Co. vs. Book Sales, Inc., 481 F. Supp. 1191, 1196 (S.D.N.Y. 1979). Oikeus totesi Petteri-kaniinia koskevassa lausunnossaan, että: ““[t]he fact that a copyrightable character or design has fallen into the public domain should not preclude protection under the trademark laws so long as it is shown to have acquired independent trademark significance, identifying in some way the source or sponsorship of the goods. . . . Because the nature of the property right conferred by copyright is significantly different from that of trademark, trademark protection should be able to co-exist, and possibly to overlap, with copyright protection without posing preemption difficulties.”.

Kuten yllä voidaan nähdä, asiasta on tullut vahva Mikki Hiiri -brändin elon ja kuoleman välinen kysymys. Mutta ei huolta, alkuperäisen tavaramerkin voimassaolo pelastanee kyllä lopulta Mikin. Tulevaisuudessa joku saattaa uhmata tätä ja kokeilla hakea päätöstä oikeudessa siitä, voisiko Mikki olla kaikkien käytettävissä. Mikin brändistä ja siihen liittyvistä oikeuksista Disney todennäköisesti tulee kyllä pitämään kiinni huolimatta kustannuksista (kuten asiassa Disney Enters. vs. Away Disc., No. 07-1493 (DRD), 2010 WL 3372704, (20.8.2010). Sen verran arvokkaasta brändistä nimittäin on kyllä kyse.

Kirjoittajat

Blogin kirjoittajat ovat Heidi Lautjärvi  ja Jerry Härkönen. Heidi työskentelee Boco IP:n viestintä- ja markkinointitiimissä Head of Marketing and Communications -roolissa ja Jerry IP-lakimiehenä.

Lähteet:

Landau (2020), Of Mouse and Men. Will Mickey Mouse Live Forever? JIPEL. https://jipel.law.nyu.edu/of-mouse-and-men-will-mickey-mouse-live-forever/#:~:text=Since%20then%2C%20Mickey%20Mouse%20has,Mouse%20into%20the%20public%20domain.

MacKenzie (2021), Walt Disney didn’t actually draw Mickey Mouse. Meet the Kansas City Artist Who did. BBC. https://www.kcur.org/history/2021-05-22/walt-disney-didnt-actually-draw-mickey-mouse-meet-the-kansas-city-artist-who-did

Ryan (2018), A Mouse Divided: How UB Iwerks became forgotten, and Walt Disney became Uncle Walt. Post Hill Press LLC.

Stanford (2001) What Happens When Disney Doesn’t Own Mickey Mouse Anymore? The Disney Food Blog. https://www.disneyfoodblog.com/2021/02/19/what-happens-when-disney-doesnt-own-mickey-mouse-anymore/#:~:text=Under%20this%20Act%2C%20copyright%20protection,full%2075%20years%20of%20protection.&text=And%20they%27ve%20been%20successful,the%20public%20domain%20in%202024

Suddath (2008), A brief history of Mickey Mouse, Time: http://content.time.com/time/arts/article/0,8599,1859935,00.html

Uusimmat blogiartikkelit

Brändin suojaus, järki ja tunne

Timo Kuosmanen vahvistaa mekaniikkatiimiämme

SME Fund eli PK-yritysrahaston tuki aineettoman omaisuuden suojaamiseen haettavissa

Toiminimet ja tavaramerkit solmussa

Verkossa tapahtunut Tokmanni-huijaus korostaa immateriaalioikeuksien ratkaisevaa merkitystä 

Kirjoittaja

Heidi Lautjärvi
Head of Marketing and Communications
+358 45 8567 117
heidi.lautjarvi@bocoip.com