Patenttijärjestelmä edistyy: Lyhyt tietoisku yhtenäispatentin viimeaikaisista tapahtumista ja huhuista

Tiistaina 19.1.2016 Suomi ratifioi yhtenäispatenttia ja yhtenäispatenttituomioistuinta koskevan UPC-sopimuksen, ja näin siitä tuli yhdeksäs maa, joka on mukana uudessa yhtenäispatenttijärjestelmässä. Muut maat, jotka ovat jo sopimuksen ratifioineet, ovat Itävalta, Belgia, Tanska, Ranska, Ruotsi, Portugali, Luxemburg ja Malta.

UPC-sopimus voi astua voimaan, mikäli vähintään 13 maata on ratifioinut sen. Eri maista tulleiden tietojen ja huhujen perusteella ratifiointi on edennyt varsin pitkälle Hollannissa, Italiassa, Liettuassa ja Virossa. Mikäli huhut pitävät paikkansa, nämä neljä maata ja yhdeksän ratifioinnin jo suorittanutta maata muodostaisivat tarvittavan 13 maan joukon. Tosin joukosta puuttuvat vielä Saksa ja Iso-Britannia, joiden osallistuminen on ehdoton edellytys sopimuksen voimaantulolle.

On odotettavissa, että kevään/kesän 2016 aikana Iso-Britannia tekee oman ratifiointipäätöksensä, ja näin Saksasta tulisi ratkaiseva tekijä sopimuksen voimaantulon kannalta. Toisaalta on kuitenkin annettu ymmärtää, että Saksa ja Iso-Britannia, vaikka ratifioinnin suorittaisivatkin, eivät talleta tarvittavia ratifiointiasiakirjoja EU:n neuvostoon (Council of the European Union) ennen kuin kaikki käytännön järjestelyt tuomioistuimessa on saatu päätökseen. Käytännön järjestelyjen etenemistä on hidastanut merkittävästi etenkin tuomareiden rekrytointi ja nimittäminen.

Yhtenäispatenttijärjestelmän uskotaan astuvan voimaan vuoden 2017 alussa, mutta ei kuitenkaan heti 1.1.2017.

Ratifioinnin edistymistä voi seurata EU-neuvoston sivuilta täältä. Lisätietoja patenttijärjestelmän uudistuksesta voi myös lukea aiemmasta tiedotteestamme täältä.

Jos sinulla on kysyttävää yhtenäispatentista tai sen ratifioinnista, ota yhteyttä toimitusjohtajaamme Karri Leskiseen, karri.leskinen@bocoip.com

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja