Osaatko suunnistaa IPR-oikeuksien valtamerellä?

Innovaatioita syntyy niin tutkijayhteisön, yhteistyöhankkeiden kuin uusien, yritysten parissa. Tällöin keksintöjen suojaus ja omistus ovat tärkeitä kysymyksiä. Kokosimme aloittaville yrittäjille neljän kohdan tarkistuslistan, mitä IPR-oikeudet sisältävät ja mitä niistä tulisi tietää.

1. Tunne eri IPR-oikeudet ja laadi suunnitelma yrityksesi aineettoman pääoman suojaamisesta

Ennen liiketoiminnan aloittamista kannattaa perehtyä eri aineettomien oikeuksien käsitteisiin, kuten tekijänoikeuksiin, tavaramerkkeihin, mallioikeuksiin, hyödyllisyysmalleihin ja patentteihin. Näihin  viitataan yleisesti IP-oikeuksina. Eri IP-oikeudet (tai IPR-oikeudet) suojaavat erilaisia aineettoman pääoman muotoja: esimerkiksi keksintöjen suojaamiseen tarvitaan yleensä patenttia, tuotteen ulkonäön suojaamiseen mallisuojaa ja tuotenimiä turvaa rekisteröity tavaramerkki.

Usein yrityksen toiminnan ytimessä on aineettoman pääoman muotoja, jotka on tarpeen suojata. Lähes poikkeuksetta kannattaa suojata liiketoimintaan liittyvät innovaatiot, yrityksen brändi ja verkkotunnus. IP-suunnitelman laatiminen on elintärkeää, koska esimerkiksi patenttihakemuksen jättäminen jälkikäteen keksinnön jo tultua julki ei ole enää mahdollista. Myös verkkotunnuksilla, tai tuttavallisemmin ”domaineilla” on liittymäkohtia IPR-oikeuksien, kuten esimerkiksi tavaramerkkien kanssa. Mahdollisimman kattavan suojan saamiseksi kannattaa siis myös kiinnittää huomiota verkkotunnuksien saatavuuteen. Niin suojaustarpeen arvioinnin kuin suojausten toteuttamisen voi antaa patenttitoimiston tehtäväksi.

Eri IPR-oikeuksista yksityiskohtaista tietoa tarjoaa immateriaalioikeudet-tietopankkimme.

2. IPR-strategia: aineettoman pääoman suojaaminen turvaa yrityksen arvon

Aineettomasta pääomasta tai IP-oikeuksista ei voi puhua puhumatta rahasta, sillä IP-oikeudet ovat yrityksen omaisuutta, usein kaikkein arvokkainta sellaista. Liiketoiminta voi edetä pitkällekin ilman suojauksia, mutta suojaamatta jättäminen altistaa keksintösi ja brändisi kopioinnille – mistä kilpailijat kiittävät. IP-oikeudet ovat luonteeltaan kielto-oikeuksia,  joilla voi estää muita hyödyntämästä kaupallisesti esimerkiksi keksintöä tai brändiä. Tavaramerkki antaa myös yksinoikeuden merkin käyttöön.

IP-oikeudet turvaavat myös yrityksen kasvua vaikuttamalla positiivisesti yrityksen taloudelliseen arvoon. Kattava IP-salkku voi esimerkiksi kasvattaa myyntihintaa yrityskaupoissa tai mahdollistaa rahoitusta liiketoiminnalle. Tavaramerkit tekevät myös useissa maissa aktiivisesti väsymätöntä työtä kulissien takana estäen samankaltaisten hakemusten pääsyn rekisteriin.

3. Huolehdi, että IPR-oikeudet ovat ajantasalla

Kerran hankitut IP-oikeudet eivät ole ikuisia, vaan niiden voimassaolosta on huolehdittava säännöllisillä uudistusmaksuilla. Hyvä käytäntö on listata IP-oikeudet ja niihin liittyvät määräpäivät, jotta oikeuksia ei menetä huolimattomuuttaan. Turhia oikeuksia ei kannata pitää voimassa rasittamassa yrityksen kassatilannetta, mutta samalla on myös hyvä muistaa, että esimerkiksi tavaramerkit käyttäytyvät samalla tavalla kuin hyvä viini – ne paranevat vanhetessaan. Myös määräpäivien valvonnan voi jättää patenttitoimiston huoleksi.

4. Selvitä ja varmista toiminnanvapautesi

Erilaisten IP-oikeuksien tuntemisen ja omien oikeuksien suojaamisen lisäksi on syytä selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mitä kilpailijat ovat suojanneet, jotta ei tule omalla toiminnallaan tahattomasti loukanneeksi muiden aineettomia oikeuksia. Toiminnanvapauden selvittäminen turvaa liiketoimintaa ja ehkäisee esimerkiksi patenttikiistoja. Vaikka IPR:t eivät tällä hetkellä tunnu ajankohtaisilta, niiden tunteminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää. Hyvä tapa välttää yleisimmät virheet, on jatkuva yhteistyö luotettavan patenttitoimiston kanssa.

Aiheesta muualla:

PRH: aiheettomien oikeuksien opas: https://www.prh.fi/stc/attachments/tietoaprhsta/newfolder_4/Diges_aineettomien_oikeuksien_opas.pdf

Business Finland: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus

 

Kirjoittajat Petri Nieminen, Jerry Härkönen ja Heidi Lautjärvi työskentelevät Boco IP:llä Myynnissä, markkinoinnissa ja viestinnässä. Artikkeli perustuu vuonna 2017 julkaistuun blogiin luovuudesta, innovaatioista ja IPRstä: https://www.bocoip.com/blogi/luovuus-innovaatiot-ipr/

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja

Petri Nieminen 
Konsultointijohtaja, osakas
+358 9 6866 8412
petri.nieminen@bocoip.com