Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Tavaramerkkioikeuksien ymmärtäminen on tärkeää liiketoiminnassa.

Markkinaoikeus on antanut päätöksen MAO:517/2023, joka koskettaa suomalaista yritystä Vannetukku.fi Oy:tä. 

Autoissa käytettävien vanteiden ja renkaiden maahantuoja Vannetukku.fi Oy joutuu maksamaan satoja tuhansia euroja yhdelle autoteollisuuden jättiläiselle – BMW:lle. Miten tähän on tultu ja mistä oikeastaan on kyse? 

Tämä tapaus on erittäin monitahoinen ja sitä on käsitelty oikeudessa jo useita vuosia. Tapauksen keskiössä on Vannetukun maahantuoma Blaukreuz-niminen vannesarja. Blaukreuz-vanteet ovat Vannetukun omaa mallistoa, joka on suunniteltu erityisesti BMW-autoille. Ongelma syntyy siitä, että nämä vanteet muistuttavat hämmentävän paljon alkuperäisiä BMW-vanteita – jopa niin paljon, että BMW:n näkökulmasta Vannetukku on rikkonut BMW:n tavaramerkki- ja mallioikeuksia. 

Huomioitava seikka on, että markkinaoikeus on antanut välituomion jo 4.10.2018 (494/18), jossa on todettu Vannetukun rikkoneen BMW:n tavaramerkki- ja mallioikeuksia ja langettanut tähän liittyviä kieltoja.  Vannetukkua on siis jo aiemmin kielletty loukkaamasta vastapuolen tavaramerkkejä Suomessa “maahantuomalla, maasta viemällä, tarjoamalla, markkinoimalla” vanteita ja niiden osia, jotka sisältävät tunnuksen ”Blaukreuz”. BMW:n mukaan nämä rikkomukset ovat alkaneet vuoden 2015 alussa ja jatkuneet ainakin 4.10.2018 asti.   

BMW:n argumentointi oli niin vakuuttava, että markkinaoikeus päätyi samaan johtopäätökseen kuin vuonna 2018. Kiistan kohteena olivat nyt yritysten täysin eriävät käsitykset siitä, kuinka paljon vahinkoa Vannetukun toiminta oli BMW:lle aiheuttanut. BMW arvioi, että siltä oli jäänyt saamatta voittoa noin 180 000 euroa. Lisäksi goodwill-vahinkoa yhtiö arvioi syntyneen noin 15 000 euroa. Vannetukku arvioi aiheutuneen vahingon määräksi 598 euroa. Uusimman päätöksen mukaan Vannetukku joutuu maksamaan tuntuvat korvaukset: Korvaussumma ja BMW:n oikeudenkäyntikulut ovat yhteensä noin 367 000 euroa.  

Tavaramerkkiloukkaus on vakava asia, joka tarkoittaa, että yritys tai yksilö käyttää toisen yrityksen tai yksilön tavaramerkkiä ilman lupaa. Tämä voi olla suoraa kopiointia tai tuotteen tai palvelun tarjoamista merkillä, joka on riittävän samankaltainen alkuperäisen tavaramerkin haltijan merkin kanssa, että se voi aiheuttaa hämmennystä tai erehdystä kuluttajien mielissä. 

Tavaramerkkiloukkauksen seuraukset voivat olla merkittävät. Usein loukkauksista määrätään hyvitys tai vahingonkorvaus, joka on tyypillisesti pieni, mutta oikeudenkäyntikulujen kanssa summa voi paisua. Näiden lisäksi tai vaihtoehtoisesti voidaan määrätä esimerkiksi tuotteiden myynnin lopettaminen tai tuhoaminen. 

Tavaramerkkiloukkauksen tunnistaminen ja sen torjuminen vaatii tietoa ja ymmärrystä tavaramerkeistä ja niiden suojaamisesta. On tärkeää ymmärtää, että tavaramerkit voivat olla myös yrityksen tärkeimpiä omaisuuksia ja siten niiden suojaaminen on elintärkeää yrityksen menestymiselle. 

Vannetukku.fi Oy:n tapaus osoittaa karulla tavalla, kuinka tärkeää on ymmärtää tavaramerkkioikeuksia ja kunnioittaa niitä. Vannetukun tapaus myös muistuttaa siitä, että tavaramerkkioikeudet voivat olla monimutkaisia ja niihin liittyviä riitoja voidaan käsitellä useissa oikeusasteissa vuosien ajan, mikä voi vuorostaan aiheuttaa suuria taloudellisia ja maineeseen liittyviä vahinkoja. 

Tämän blogin kirjoittamisen aikaan markkinaoikeuden antama ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. 

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Kirjoittaja

Mari Nieminen
IP Legal Trainee
+358 9 6866 8431
mari.nieminen@bocoip.com