PCT-hakemus: kansainvälinen muttei globaali

PCT-hakemus on kansainvälinen muttei globaali. Patenttisuojaa keksinnölle halutaan usein hakea Suomen lisäksi myös muualla maailmassa. Tällöin hakija joutuu harkitsemaan, miten ja missä vaiheessa edetä patentin hakemisen suhteen eri maissa.
PCT-hakemus Boco IP

Suomi, kuten tällä hetkellä myös 178 muuta maata, on kansainvälisen Pariisin sopimuksen jäsenmaa. Yksi Pariisin sopimuksen kulmakivistä on etuoikeus eli prioriteetti. Se tarkoittaa sitä, että kun patenttihakemukseen pyydetään etuoikeutta aikaisemmasta hakemuksesta, tämä myöhempi hakemus katsotaan tehdyksi samanaikaisesti aikaisemman hakemuksen kanssa. Niinpä aikaisemman hakemuksen tekemispäivän jälkeen julkiseksi tullut aineisto ei tule esteeksi myöskään myöhemmän hakemuksen keksinnön patentoinnille.

Etuoikeuspyyntö on tehtävä ns. etuoikeusvuoden aikana eli kahdentoista kuukauden kuluessa aikaisemman hakemuksen tekemisestä. Käytännössä tämä määräaika asettaa usein päivämäärän myös suojan hakemiselle muissa maissa – patenttiperheet usein alkavat etuoikeushakemuksesta Suomessa ja laajenevat muihin maihin vuoden kuluttua. Suojaa voidaan hakea kansallisilla hakemuksilla halutuissa maissa, mutta suosittu vaihtoehto tälle on kansainvälinen PCT-hakemus.

PCT-hakemus ja Patent Cooperation Treaty

PCT-hakemus perustuu Patent Cooperation Treaty -sopimukseen, jolla on tällä hetkellä 156 jäsenmaata. PCT-hakemus tutkitaan kansainvälisen viranomaisen toimesta, mutta se ei koskaan johda kansainväliseen patenttiin, vaan PCT-vaiheen jälkeen haetaan kansallisia patentteja halutuissa maissa. Määräaika kansallisten hakemusten tekemiselle on tavallisimmin 30 kuukautta eli kaksi ja puoli vuotta etuoikeuspäivästä. PCT-hakemuksella saadaan mielipide keksinnön patentoitavuudesta kansainväliseltä viranomaiselta, ja voidaan viivästää kansallisten hakemusten tekemisestä syntyviä kuluja myöhemmäksi.

Kaikki maat eivät kuitenkaan kuulu PCT-sopimukseen. Esimerkkejä tällaisista maista ovat Argentiina, Uruguay ja Taiwan, jotka saattavat olla tärkeitä markkinoita myös suomalaisille yrityksille. Miten menetellä, jos halutaan hakea patenttisuojaa myös näissä maissa? Esimerkiksi Argentiinassa ja Uruguayssa voi jättää kansallisen hakemuksen ja hakea siihen etuoikeutta suomalaisesta hakemuksesta etuoikeusvuoden aikana. Taiwan ei ole myöskään Pariisin sopimuksen jäsen, mutta sielläkin etuoikeus on voimassa maan WTO-jäsenyyden myötä. Myös Taiwanissa patenttihakemus tulee siis tehdä etuoikeusvuoden aikana.

Kansainväliseen patentointiin liittyy monenlaisia mahdollisuuksia ja valintoja eri vaiheissa patenttiperheen muodostumista. Perheen toivottua maantieteellistä kattavuutta joudutaan arvioimaan useassa kohdassa patentointiprosessia, ja hakijoiden on oltava tietoisia määräajoista eri maissa, ettei mahdollisuutta suojaan menetetä missään. Me Bocolla autamme ja neuvomme asiakkaita mielellämme koko patentointiprosessin ajan, ja niin myös tässäkin asiassa! 

Blogin kirjoittaja on Nina Virolainen. Hän työskentelee Boco IP:llä Eurooppapatenttiasiamiehenä.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Kirjoittaja

Nina Virolainen
Eurooppapatenttiasiamies
+358 9 6866 8488
nina.virolainen@bocoip.com