PCT-hakemus: kansainvälinen muttei globaali

PCT-hakemus on kansainvälinen muttei globaali. Patenttisuojaa keksinnölle halutaan usein hakea Suomen lisäksi myös muualla maailmassa. Tällöin hakija joutuu harkitsemaan, miten ja missä vaiheessa edetä patentin hakemisen suhteen eri maissa.
PCT-hakemus Boco IP

Suomi, kuten tällä hetkellä myös 178 muuta maata, on kansainvälisen Pariisin sopimuksen jäsenmaa. Yksi Pariisin sopimuksen kulmakivistä on etuoikeus eli prioriteetti. Se tarkoittaa sitä, että kun patenttihakemukseen pyydetään etuoikeutta aikaisemmasta hakemuksesta, tämä myöhempi hakemus katsotaan tehdyksi samanaikaisesti aikaisemman hakemuksen kanssa. Niinpä aikaisemman hakemuksen tekemispäivän jälkeen julkiseksi tullut aineisto ei tule esteeksi myöskään myöhemmän hakemuksen keksinnön patentoinnille.

Etuoikeuspyyntö on tehtävä ns. etuoikeusvuoden aikana eli kahdentoista kuukauden kuluessa aikaisemman hakemuksen tekemisestä. Käytännössä tämä määräaika asettaa usein päivämäärän myös suojan hakemiselle muissa maissa – patenttiperheet usein alkavat etuoikeushakemuksesta Suomessa ja laajenevat muihin maihin vuoden kuluttua. Suojaa voidaan hakea kansallisilla hakemuksilla halutuissa maissa, mutta suosittu vaihtoehto tälle on kansainvälinen PCT-hakemus.

PCT-hakemus ja Patent Cooperation Treaty

PCT-hakemus perustuu Patent Cooperation Treaty -sopimukseen, jolla on tällä hetkellä 156 jäsenmaata. PCT-hakemus tutkitaan kansainvälisen viranomaisen toimesta, mutta se ei koskaan johda kansainväliseen patenttiin, vaan PCT-vaiheen jälkeen haetaan kansallisia patentteja halutuissa maissa. Määräaika kansallisten hakemusten tekemiselle on tavallisimmin 30 kuukautta eli kaksi ja puoli vuotta etuoikeuspäivästä. PCT-hakemuksella saadaan mielipide keksinnön patentoitavuudesta kansainväliseltä viranomaiselta, ja voidaan viivästää kansallisten hakemusten tekemisestä syntyviä kuluja myöhemmäksi.

Kaikki maat eivät kuitenkaan kuulu PCT-sopimukseen. Esimerkkejä tällaisista maista ovat Argentiina, Uruguay ja Taiwan, jotka saattavat olla tärkeitä markkinoita myös suomalaisille yrityksille. Miten menetellä, jos halutaan hakea patenttisuojaa myös näissä maissa? Esimerkiksi Argentiinassa ja Uruguayssa voi jättää kansallisen hakemuksen ja hakea siihen etuoikeutta suomalaisesta hakemuksesta etuoikeusvuoden aikana. Taiwan ei ole myöskään Pariisin sopimuksen jäsen, mutta sielläkin etuoikeus on voimassa maan WTO-jäsenyyden myötä. Myös Taiwanissa patenttihakemus tulee siis tehdä etuoikeusvuoden aikana.

Kansainväliseen patentointiin liittyy monenlaisia mahdollisuuksia ja valintoja eri vaiheissa patenttiperheen muodostumista. Perheen toivottua maantieteellistä kattavuutta joudutaan arvioimaan useassa kohdassa patentointiprosessia, ja hakijoiden on oltava tietoisia määräajoista eri maissa, ettei mahdollisuutta suojaan menetetä missään. Me Bocolla autamme ja neuvomme asiakkaita mielellämme koko patentointiprosessin ajan, ja niin myös tässäkin asiassa! 

Blogin kirjoittaja on Nina Virolainen. Hän työskentelee Boco IP:llä Eurooppapatenttiasiamiehenä.

Uusimmat blogiartikkelit

Innovaatioseteli on avautunut keväälle 2023

Bocolaiset eri vastuurooleissa

SME Fund ja IP Scan vuonna 2023

Onko tavaramerkkisi jo suojattu – huomioitko myös metaversumin?

Slush 2022 IPR-näkökulmasta

Kirjoittaja

Nina Virolainen