Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Nimi on se, mistä yritys tunnetaan. Nimi on myös se, millä yritys erottautuu muista tavaran- tai palveluntarjoajista samoilla markkinoilla.

Tuotteen yksilöivää nimeä kutsutaan tavara- tai tuotemerkiksi. Tavaramerkkisuojan kannalta nimillä on aivan erityistä merkitystä. 

Millainen nimi on sitten hyvä tavaramerkki?

Tavaramerkkiasiamiehemme Elina Heikkilä antaa kahdeksan arvokasta neuvoa, millainen on hyvä tavaramerkki: 

  • Mieleenpainuva. 
  • Lyhyt tai muuten napakka. 
  • Sellainen, joka ei kuvaile tuotetta. Sipuli ei ole hyvä tai yksilöivä merkki vihanneksille, mutta konsultointipalveluille tai applikaation nimeksi se voi hyvin sopia.  
  • Nimi, joka toimii niin Suomessa kuin ulkomaillakin. 
  • Nimi, joka on helppo lausua. Lyhenne ZKXC saattaa antaa futuristisen vaikutelman, mutta sitä ei ole helppo lausua saati muistaa. 
  • Nimi, joka kestää aikaa ja markkinoiden myllerrystä. 
  • Nimi, joka ei sekoitu jonkun toisen nimeen tai muuhun oikeuteen. 
  • Nimi, joka herättää positiivisia mielikuvia. 

Kun uutta tavaramerkkiä harkitaan käyttöönotettavaksi, on syytä pyöritellä nimiehdokkaita mielessään, tutkia niiden mahdolliset merkitykset eri kielissä ja tehdä hakuja niin hakukoneilla kuin tavaramerkkitietokannoissa sen selvittämiseksi, ettei merkki ole varattu jo jollekin toiselle vastaavien tuotteiden nimeksi. 

Lisäksi on hyvä muistaa, että tuotetta kuvaava merkki kannattaa valita vain siinä tapauksessa, että sen vakiinnuttamiseen riittää rahaa, aikaa ja muita muskeleita. Ja siinäkin tapauksessa yskinoikeuden syntyminen on vähintään epävarmaa.  

Ei nimi miestä pahenna, mutta huono nimi voi tehdä liiketoiminnasta vaikeata. Mitä enemmän merkki kuvailee sillä myytäviä tai markkinoitavia tuotteita, sitä suurempia ponnisteluja yksinoikeuden saaminen merkkiin vaatii. Mitä vaikeammin muistettava tai lausuttava merkki on, sitä enemmän on tehtävä työtä sen eteen, että kuluttaja tunnistaa merkin ja alkaa kehittää siihen tunnesidettä. 

Hyvän nimen tai merkin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Kun nimi on valittu ja tarvittavat tutkimukset tehty, yksinoikeus merkkiin kannattaa varmistaa riittävillä rekisteröinneillä. 

Uusimmat blogiartikkelit

Yhtenäispatentti laajenee

Antti Pörhönen aloittanut Boco IP:llä patenttiasiamiehenä

Onko hyödyllisyysmalli tarpeellinen?

Uudet EU:n mallioikeussäännöt hyväksytty

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Kirjoittaja

Elina Heikkilä 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8415
elina.heikkila@bocoip.com