IPR-vakuutus yrityksesi turvana

Mitä jos käykin huonosti? Sitä varten kannattaa ottaa IPR-vakuutus. IPR-vakuutus suojaa yritystäsi odottamattomilta oikeudenkäynti- ja asianajokuluilta. IPR-vakuutus on suunnitelma, jos jotakin ennalta odottamatonta tapahtuu.

IPR-oikeuksien ja -vakuutuksien perimmäinen tarkoitus on hyvin samankaltainen, molempia tarvitaan sen varalle, että jotain tapahtuu. IPR-oikeuksiin, kuten patenttiin tai tavaramerkkiin joudutaan usein vetoamaan riitatilanteissa, joissa jokin muu elinkeinonharjoittaja oikeudettomasti hyödyntää yritykselle kuuluvia oikeuksia. Yksikään yrittäjä ei todennäköisesti tieten tahtoen halua joutua tällaiseen tilanteeseen, mutta sen varalle on kuitenkin hyvä olla suunnitelma, joka turvaa yrityksen kassatilanteen sekä liiketoiminnan jatkuvuuden. Joidenkin yritysten tapauksessa tämä suunnitelma voi olla esimerkiksi oikeuksien puolustamiseen korvamerkitty erillinen ”sotakassa”, kun taas toisessa tapauksessa viisaampi ratkaisu on IPR-vakuutuksen ottaminen. Alla pureudun syvemmin oikeuksien puolustamiseen ja siihen varautumiseen.

IPR-vakuutus

IPR-vakuutus suojaa oikeuksiasi oikealla hetkellä

Jo muutaman ensimmäisen juristivuoteni ja ensimmäisten kymmenien pitämieni asiakaspalaverien aikana tietyt teemat oikeuksien hankkimiseen ja puolustamiseen liittyen nousivat selkeästi esille. Yksi kestosuosikeista on edelleen huoli, miten etenkin ”aloittelevan” yrityksen varat riittävät vaivalla haettujen oikeuksien puolustamiseen, mikäli joudutaan jonkinlaiseen vakavampaan riitatilanteeseen, jossa esimerkiksi liiketoimintastrategiasta johtuen neuvotteluihin ei ole mahdollisuutta. Vaikkakin yrittämiseen liittyy aina riskejä, joista osaa on väistämättä hyvin hankala, ellei jopa mahdoton ennakoida, IPR:n puolustaminen on yksi sellaisista, jonka tiimoilta pään pensaaseen laittaminen ei kannata – ainakaan pitkässä juoksussa. Jo näiden pelkojen esiintuominen IPR-asiantuntijalle on askel oikeaan suuntaan, sillä onnistuneen liiketoiminnan pyörittäminen on usein hyvin suurelta osin epävarmuuksien hallintaa.

Rekisteröidyt oikeudet tekevät työtä osittain automaattisesti taustalla, ilman että oikeuksien haltija tulee siitä välttämättä edes tietoiseksi. Kilpailukentän muuttuessa ja alueellisten ja lainsäädännöllisten eroavaisuuksien takia aika ajoin joudutaan kuitenkin tilanteeseen, jossa tämä automatiikka ei ole riittävää ja oikeuksia joudutaan puolustamaan aktiivisemmin.

Monilla yrityksillä ei ole sijoittaja-armeijaa takana, jolloin oikeuksien puolustamisesta koituvat kulut voivat vaikuttaa merkittävästikin yrityksen kassatilanteeseen ja tätä kautta muuhunkin toimintaan. Pahimmissa kauhuskenaarioissa vaikutus ulottuu jopa syvemmälle yrityksen perustuksiin saakka ja tilanne johtaa siihen, että oikeuksien puolustaminen vaarantaa jopa koko yhtiön taloustilanteen ja tätä myöten myös yrityksen tulevaisuuden. Näiden ongelmien kanssa jouduttiin painimaan aiemmin hyvin usein, mutta onneksi nykyisin tilanteeseen voi varautua aiemmin mainitun ”sotakassan” lisäksi myös IPR-vakuutuksella. Tämän tyyppiset vakuutustuotteet olivat aiemmin hyvin harvinaisia, mutta nykyisin kyseiset tuotteet ovat käytännössä kaikkien yrittäjien saatavilla.

IPR-vakuutus on kaikkien yritysten suojaamiseen tarkoitettu vakuutus

Vaikka juristiarmeijalla pelottelu ja vastapuolen hautaaminen paperitöihin on monille lähinnä elokuvista tuttu strategia, tapahtuu sitä myös oikeassa elämässä. Tiedostimme yllä mainitun myös Boco IP:llä, ja tästä syystä olemme tehneet yhteistyötä If-vakuutusyhtiön kanssa, joka on yksi IPR-vakuutusten edelläkävijöitä Suomen markkinoilla. Yhteistyön, ja yleisen vakuutus- ja IPR-tietouden jakamisen kautta, olemmekin saaneet mainiota palautetta ja käytännönläheiselle yhteistoiminnalle tuntuu olevan selkeää tarvetta myös tulevaisuudessa.

Kuuluisan sananlaskun mukaan isot laivat kääntyvät hitaasti ja sama teoria pätee myös tietoisuuden rakentamiseen. Emme kuitenkaan Boco IP:llä pelkää rankkaakaan työtä, joten mikäli kaipaatte lisää tietoa IPR-vakuutuksesta, sen sopivuudesta teidän liiketoimintaanne tai vaikkapa ihan yleistä tilannekartoitusta, älkää epäröikö ottaa meihin yhteyttä. Järjestämme enemmän kuin mielellämme lyhyen veloituksettoman etäpalaverin, jotta mieltä kaivertavista epävarmuuksista päästään lopullisesti eroon! Asian kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä aikailemaan, sillä luonnollisesti vakuutus kannattaa ottaa ennemmin kuin myöhemmin, jotta voidaan varmistua, että vakuutus kattaa kaiken tarpeellisen. On myös hyvä muistaa, että IPR-vakuutus voi turvata toimintaa myös niissä tilanteissa, joissa asiakkaalla ei olisikaan omia suojattuja oikeuksia.

Kirjoittaja Jerry Härkönen on IP-lakimies. Jerryllä on kokemusta useista IPR-alan yrityksistä ja hän on erikoistunut brändien suojaamiseen eri keinoin. Jerryn koulutus- ja työtausta ovat vahvasti kansainvälisesti painottuneita.

Lisää IPR-vakuutustuotteesta myös täällä.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Kymmenen kappaletta 30 000 euron arvoista innovaatioseteliä Smart Cities & Sustainability -alojen startupeille.

Törkeä rahastusyritys kansallisen tavaramerkin rekisteröineille

London Calling – matka Lontooseen FICPI-kokoukseen

EPO:n postipäivät jäävät historiaan

Kesätyöntekijöiden kuulumisia osa II

Kirjoittaja

Jerry Härkönen 
IP Advisor, OPINTOVAPAALLA
+358 40 538 7223
jerry.harkonen@bocoip.com