Huijausviestejä liikkeellä

Tavaramerkkeihin liittyvät huijausviestit ovat jälleen ajankohtaisia

Tavaramerkkien haltijat vastaanottavat usein epäselviä muistutuskirjeitä, joista on voinut saada käsityksen, että ne ovat Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH), EU-tavaramerkkivirasto EUIPO:n tai jonkun toisen viranomaisen lähettämiä. Muistutukset liittyvät useimmiten tavaramerkkien uudistuksiin tai muihin tavaramerkkeihin liittyviin rekisteröintiprosesseihin. Näiden muistutusten kanssa virastoilla tai viranomaisilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Tavaramerkit ovat yleensä voimassa 10 vuotta kerrallaan, jonka jälkeen ne voidaan hakemuksesta uudistaa kymmeneksi vuodeksi kerrallaan. Koska tavaramerkkirekisterit ovat nykyään avoimia kaikille, kuka tahansa voi seurata tavaramerkkihakemuksia ja -rekisteröintejä verkossa. Rekistereistä voi näppärästi poimia kaikki tavaramerkkihakemusten tiedot, jotta muistutus tai muu viesti voidaan lähettää oikealle taholle.

Usein muistutukset vaikuttavat oikeiden tietojen ja määräaikojen takia hyvin uskottavilta. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että kaikki tavaramerkkeihin liittyvät viralliset maksut on maksettava oma-aloitteisesti oikean viraston tilille, sillä virastot eivät lähetä laskuja tavaramerkkien uudistamismaksuista eikä mistään muistakaan tavaramerkkien hakemusprosesseihin liittyvistä viranomaismaksuista. Jos merkinhaltijalla on rekisteröity asiamies, virasto on aina ensi kädessä yhteydessä asiamieheen ja lähettää mahdollisen muistutuksen hänelle. Laskuja ei lähetetä asiamiehellekään.

Muistutuskirjeet ovat peräisin suomalaisilta tai ulkomaisilta yrityksiltä. Näitä muistutuskirjeitä lähetetään yleensä paria kuukautta ennen tavaramerkkirekisteröinnin uudistamispäivää. Kirjeessä pyritään toisaalta herättämään merkinhaltijaa tulevaan määräaikaan ja toisaalta tarjoamaan helppoa tapaa hoitaa esim. tavaramerkkien uudistukset. Viestistä saa käsityksen, että asia on hoidossa pelkästään maksamalla muistutukseen liitetty lasku. Joissain tapauksissa muistutuskirjeitä on lähetetty myös vaikka tavaramerkin uudistamisaika ei ole vielä käsillä.

Kannattaa siis lukea viestin sisältö tarkasti ennen kuin ryhtyy maksamaan tai muuten sitoutumaan mihinkään. Helpolla pääsee, jos antaa tavaramerkkiasiamiehensä hoitaa kaikki tavaramerkkeihin liittyvät asiat. Muistathan, että jos Boco IP on toiminut kumppaninasi tavaramerkkiasioissa, voit unohtaa kaikkien muiden tahojen viestit ja luottaa siihen, että uudistukset ja muut viranomaisprosessit hoituvat luotettavasti ilman että määräaikoja pääsee unohtumaan.

Kirjoittaja Laura Roselius on IP-Lakimies ja osakas, joka hoitaa laajamittaisesti tavaramerkkihakemuksia ja mallioikeusasioita. Hän on ollut luomassa monen asiakkaan tavaramerkkien suojausstrategioita ja häntä on konsultoitu usein tuoteväärennöstapauksissa. Lisää Laurasta voit lukea täältä: https://www.bocoip.com/henkilo/laura-roselius/

Uusimmat blogiartikkelit

Yhtenäispatentti laajenee

Antti Pörhönen aloittanut Boco IP:llä patenttiasiamiehenä

Onko hyödyllisyysmalli tarpeellinen?

Uudet EU:n mallioikeussäännöt hyväksytty

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Kirjoittaja

Laura Roselius 
IP-lakimies, osakas
+358 40 738 4475
laura.roselius@bocoip.com