London Calling – matka Lontooseen FICPI-kokoukseen

Boco IP:n patenttiasiamies Sini-Maaria Mikkilä ja IP-lakimies Laura Roselius osallistuivat lokakuun alussa FICPI:n eli International Federation of Intellectual Property Attorneys vuosittaiseen kokoukseen.

FICPI on kansainvälinen järjestö, joka edustaa immateriaalioikeuksien ammattilaisia, kuten patentti- ja tavaramerkkiasiamiehiä, ympäri maailmaa. Tällä kertaa kokous järjestettiin Lontoossa.  

Sini-Maaria osallistui ensimmäistä kertaa FICPI:n Executive Committee Meetingiin, edustaen Suomen Patenttiasiamiesyhdistyksen jäseniä Suomen varaedustajana. Executive Committee Meeting, tuttujen kesken ExCo, on yksi FICPI:n keskeisistä päätöksentekoelimistä. Kokouksissa tehdään järjestön toimintaa, kuten esimerkiksi jäsenyys- ja talousasioita, koskevia päätöksiä, laaditaan suosituksia ja tehdään ehdotuksia järjestön jäsenille ja muille sidosryhmille, kuten vaikkapa patenttivirastoille, joiden kanssa FICPI tekeekin paljon yhteistyötä. Tällä kertaa käsiteltiin esimerkiksi tavaramerkkien tutkimista ja kolmiulotteisten ja videomuodossa olevien mallien suojaamista. Kokouksen yhteydessä järjestettiin myös työpajoja, joista Sini-Maaria osallistui tekoälyä käsittelevään työpajaan. Tekoälytyöpaja oli niin suosittu, että tuoleja piti hakea lisää viereisestä tilasta, ja keskustelu ajankohtaisesta aiheesta oli vilkasta. Oli todellinen etuoikeus päästä työskentelemään ja pohtimaan esimerkiksi juuri tekoälyn vaikutuksia toimialaamme IPR-alan huippuammattilaisten kanssa.

ExCo-kokouksen päättyessä Sini-Maaria ja Laura osallistuivat Open Forum-konferenssiin, jossa pohdittiin esimerkiksi uusia teknologioita, ajankohtaisia kehityssuuntia lainsäädännössä ja markkinoiden vaikutusta IP-alalla toimiviin yrityksiin. Käsittelyyn otettiin IP-alan ajankohtaiset aiheet, kuten uusimmat lakimuutokset, kiinnostavat oikeustapaukset, yritysten sisäiset käytännöt ja alan trendit.

Tärkeintä oli kuitenkin mahdollisuus tavata kollegoita henkilökohtaisesti ja keskustella kaikkia IP-asiamiehiä yhdistävistä asioista ja ongelmakohdista. Yllättäviä tapaamisia ja uusia kontakteja syntyi, ja tämä korosti jälleen kerran sitä, kuinka tärkeää on nähdä ihmisiä kasvokkain. Patentti- ja tavaramerkkityö on hyvin kansainvälistä ja vaikka teknologia kehittyy nopeasti, työ perustuu aina vahvaan keskinäiseen luottamukseen niin asiamiesten ja asiakkaiden välillä kuin asiamiesten kesken kansainvälisessä yhteistyöverkostossa. Open Forum antoi jälleen kerran mahdollisuuden vahvistaa tätä kollegiaalista luottamusta ja vaihtaa oivalluksia ja näkökulmia. Henkilökohtaisesti tavattujen kollegojen kanssa on aina helpompaa tehdä yhteistyötä usein monimutkaisissa patentti- ja tavaramerkkiasioissa. FICPI-konferenssi tarjosikin, kuten aina ennenkin, paitsi laajasti alaa koskevaa ajantasaista tietoa ja oivaltavia näkökulmia alalla meneillään oleviin muutoksiin, myös erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua muiden alan asiantuntijoiden kanssa eri puolilta maailmaa.

Viikko päättyi upeaan päätösillalliseen Natural History Museumissa, jossa tarjoiltiin herkullisen aterian lisäksi rento illanvietto luentosalin ulkopuolella.

Lontoo tarjosi upeat puitteet IP-alan ammattilaisten tapaamiselle. Tällaiset kokoukset ovat työn huippuhetkiä ja kollegat tekevät niistä vieläkin parempia. Konferenssin antina mukaan tuodut uudet ideat ja opit otetaankin heti käyttöön jokapäiväisessä työssä.

Ensi vuonna FICPI:n Open Forum järjestetään Espanjan Madridissa ja luvassa on taas uusia unohtumattomia elämyksiä IP-oikeuksien parissa.

Uusimmat blogiartikkelit

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Kirjoittaja

Sini-Maaria Mikkilä 
Strategiajohtaja, eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 50 591 0234
sini-maaria.mikkila@bocoip.com
Laura Roselius 
IP-lakimies, osakas
+358 40 738 4475
laura.roselius@bocoip.com