Brexit loppusuoralla EU-tavaramerkkien ja –mallien osalta

EU-suojien status 31.12.2020 määrittelee tarvitaanko vuoden vaihteen jälkeen viranomaistoimenpiteitä suojan pitämiseksi voimassa Isossa-Britanniassa.

Brexit-siirtymäsäännösten mukaan kaikki EU-tavaramerkit ja -mallit, joissa rekisteröintiprosessi on saatettu loppuun viimeistään vuoden 2020 lopussa (rekisteröintipäivämäärä viimeistään 31.12.2020), tulevat olemaan automaattisesti voimassa Isossa-Britanniassa kansallisina rekisteröinteinä ja saavat saman uudistamismääräajan kuin EU-rekisteröinti ilman erillisiä viranomaistoimenpiteitä. Merkkien omistajalla on kuitenkin mahdollista käynnistää ns. Opt-Out-menettely Ison-Britannian rekisteröintiviranomaisen kautta, jos tavaramerkkisuojaa ei jostain syystä halutakaan siellä.

Jos EU-merkkiä koskeva tavaramerkkihakemus tai nimeäminen sen sijaan on vasta vireillä EU-tavaramerkkivirastossa vuoden vaihtuessa, suojan voimassa pitäminen Isossa-Britanniassa tulee vaatimaan aktiivisia toimenpiteitä kansallisella tasolla, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia ja -riskejä.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että automaattisesti UK-rekisteröinneiksi muuntuneiden rekisteröintien ja jatkohakemusten kautta syntyneiden suojien ylläpitäminen edellyttää kansallisen rekisteröinnin uusimista. Eli pelkkä EU-rekisteröinnin uudistaminen ei riitä. Jos rekisteröintejä ei uudisteta kansallisella tasolla Isossa-Britanniassa, tavaramerkkirekisteröinti ei pysy voimassa siellä.

Olemme marraskuussa yhteydessä kaikkiin asiakkaisiimme, joilla on EU-suojia ja selvitämme, miten merkinhaltija haluaa edetä Ison-Britannian osalta.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Kymmenen kappaletta 30 000 euron arvoista innovaatioseteliä Smart Cities & Sustainability -alojen startupeille.

Törkeä rahastusyritys kansallisen tavaramerkin rekisteröineille

London Calling – matka Lontooseen FICPI-kokoukseen

EPO:n postipäivät jäävät historiaan

Kesätyöntekijöiden kuulumisia osa II

Kirjoittaja

Peter Åkerlund 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8413
peter.akerlund@bocoip.com