Uusi EU:n tuoteväärennösasetus voimaan 1.1.2014

EU:ssa on hyväksytty uusi tuoteväärennöksiä koskeva asetus, joka astuu voimaan vuoden 2014 alusta. Immateriaalioikeuksien loukkaukset nähdään EU:ssa alati laajenevana ongelmana.

Vuonna 2012 EU-alueen tullit kirjasivat lähes 90.000 pysäytystapausta. Kolmasosa tapauksista koski tupakkaa, mutta iso osa kohdistui myös kulutushyödykkeisiin, kuten kosmetiikkaan, lääkkeisiin, elektroniikkaan ja varaosiin. Näistä aiheutuu EU:ssa merkittäviä taloudellisia menetyksiä IPR:ien haltijoille sekä valtioille verotulojen menetyksinä. Lisäksi tuoteväärennökset voivat aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. Verkkokaupan arvellaan kasvattaneen väärennösten määrää viime vuosina.

Uuden asetuksen on tarkoitus suojella paremmin IPR:ien omistajia, jotka ovat investoineet brändeihinsä ja tuotekehitykseen. Uusi asetus kattaakin aiempien IPR:ien lisäksi myös kauppanimiä ja hyödyllisyysmalleja. Lisäksi sen on tarkoitus helpottaa tulliviranomaisten työtä, jotta he pystyvät ottamaan tehostetusti kiinni tuoteväärennöksiksi epäiltyjä tuotteita. Tuoteväärennösten hävittämismenettelyä on uudessa asetuksessa myös yksinkertaistettu.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja