Postin postit kantaa kohta taas postinkantaja – millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta?

Viime aikoina olemme saaneet kuulla, että perinteinen Posti, joka joitakin vuosia sitten kansainvälisesti nimensä Itellaksi, kulkee kohta taas kaikkien tuntemalla Posti-nimellä.

Nimi on se, mistä yritys tunnetaan. Nimi on myös se, millä yritys erottautuu muista tavaran- tai palveluntarjoajista samoilla markkinoilla. Tavaramerkkisuojan kannalta nimillä on aivan erityistä merkitystä.

Millainen nimi on sitten hyvä tavaramerkki?

Tavaramerkkiasiamiehemme Elina Heikkilä antaa kahdeksan arvokasta neuvoa:

  • Mieleenpainuva.
  • Lyhyt tai muuten napakka.
  • Sellainen, joka ei kuvaile tuotetta. Sipuli ei ole hyvä tai yksilöivä merkki vihanneksille, mutta konsultointipalveluille tai applikaation nimeksi se voi hyvin sopia. (Tässä kohtaa Posti on itseasiassa poikkeus. Vaikka sana Posti kertoo suoraan, mistä on kysymys, hyvin pitkäaikaisen käytön seurauksena kuvailevankin sanan voi saada vakiinnutettua.)
  • Nimi, joka toimii niin Suomessa kuin ulkomaillakin. (Tähän Itella taisi tähdätä).
  • Nimi, joka on helppo lausua. Lyhenne ZKXC saattaa antaa futuristisen vaikutelman, mutta sitä ei ole helppo lausua saati muistaa.
  • Nimi, joka kestää aikaa ja markkinoiden myllerrystä.
  • Nimi, joka ei sekoitu jonkun toisen nimeen tai muuhun oikeuteen.
  • Nimi, joka herättää positiivisia mielikuvia.

Kun uutta tavaramerkkiä harkitaan käyttöönotettavaksi, on syytä pyöritellä nimiehdokkaita mielessään, tutkia niiden mahdolliset merkitykset eri kielissä ja tehdä hakuja niin hakukoneilla kuin tavaramerkkitietokannoissa sen selvittämiseksi, ettei merkki ole varattu jo jollekin toiselle vastaavien tuotteiden nimeksi.

Ei nimi miestä pahenna, mutta huono nimi voi tehdä liiketoiminnasta vaikeata. Mitä enemmän merkki kuvailee sillä myytäviä tai markkinoitavia tuotteita, sitä suurempia ponnisteluja yksinoikeuden saaminen merkkiin vaatii. Mitä vaikeammin muistettava tai lausuttava merkki on, sitä enemmän on tehtävä työtä sen eteen, että kuluttaja tunnistaa merkin ja alkaa kehittää siihen tunnesidettä.

Hyvän nimen tai merkin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Kun nimi on valittu ja tarvittavat tutkimukset tehty, yksinoikeus merkkiin kannattaa varmistaa riittävillä rekisteröinneillä.

Uusimmat blogiartikkelit

Onko hyödyllisyysmalli tarpeellinen?

Uudet EU:n mallioikeussäännöt hyväksytty

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Kirjoittaja

Elina Heikkilä 
IP-lakimies, osakas
+358 9 6866 8415
elina.heikkila@bocoip.com