Viisi yleisintä IP-kysymystä start-up yrityksissä

Viisi yleisintä IP-kysymystä start-up yrityksissä -kuvituskuva

Kokosimme oheen viisi yleisintä IP-kysymystä, mitä start-up yrityksistä meille yleensä esitetään.

 1. Millaisen nimen valitsen tuotteelle tai palvelulle? Miten voin suojata brändini?
  • Brändiä suunnitellessa kannattaa pohtia nimenvalintaa myös suojausnäkökulmasta asiantuntijan kanssa. Tuotteen tai palvelun alkuvaiheessa voi olla houkuttelevaa valita merkki, joka suhteellisen suoraan kuvailee tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksia. Tällaiset valinnat kuitenkin yleensä kostautuvat pidemmän päälle, kun brändin rekisteröiminen voi osoittautua haastavaksi.
 2. Onko minulla sellaista teknologiaa, jota kannattaisi suojata. Mistä tiedän, että keksintöni on uusi.
  • Luultavasti teknologiakartoitus tai patentointi on sinulle ajankohtaista. Mikäli pohdit näitä kysymyksiä, nyt olisi korkea aika ottaa yhteyttä. Keksinnön suojaamatta jättämistä voisi verrata ulko-oven hankkimiseen ilman asianmukaista lukkoa. Päätös ei välttämättä johda heti ikäviin seurauksiin, mutta riskejä se kasvattaa huomattavasti. Samaan tapaan kuin lukottomasta ovesta voi kävellä sisään, kilpailija pystyy hyödyntämään suojaamatonta aineetonta omaisuutta toiminnassaan.
 3. Mitä kilpailijat tekevät? Miten varmistan, etten riko muiden oikeuksia.
  • Erilaisten IP-oikeuksien tuntemisen ja omien oikeuksien suojaamisen lisäksi on syytä selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mitä kilpailijat ovat suojanneet, jotta ei tule omalla toiminnallaan tahattomasti loukanneeksi muiden aineettomia oikeuksia. Toiminnanvapauden selvittäminen turvaa liiketoimintaa ja ehkäisee esimerkiksi patenttikiistoja.
 4. Miten rakennan sijoittajille uskottavan IP-salkun, jolla on merkitystä rahoituksen saamisen kannalta.
  • IP-oikeudet ovat yrityksen omaisuutta, usein kaikkein arvokkainta sellaista. Liiketoiminta voi edetä pitkällekin ilman suojauksia, mutta suojaamatta jättäminen altistaa keksintösi ja brändisi kopioinnille. IP-oikeudet ovat luonteeltaan kielto-oikeuksia, joilla voi estää muita hyödyntämästä kaupallisesti esimerkiksi keksintöä tai brändiä. IP-oikeudet turvaavat myös yrityksen kasvua vaikuttamalla positiivisesti yrityksen taloudelliseen arvoon. Kattava IPR-salkku voi esimerkiksi kasvattaa myyntihintaa yrityskaupoissa tai mahdollistaa rahoitusta liiketoiminnalle.
 5. Milloin ottaa yhteyttä ja milloin suojata?
  • Suojien kannalta on tärkeää, ettei IP-asioita lykätä tuonnemmaksi. Esimerkiksi keksintö menettää uutuutensa, jos se julkaistaan ennen patenttihakemuksen jättämistä. Myös brändiin investoidut markkinointipanokset voivat valua hukkaan, jos merkin rekisteröiminen osoittautuukin myöhemmin hankalaksi. Koskaan ei ole siis liian varhaista ottaa yhteyttä meihin. Kerro meille tilanteestasi ja voimme yhdessä miettiä, onko nyt sopiva ajankohta tapaamiselle

Uusimmat wiki-artikkelit

Immateriaalioikeudet ja niiden kaupallistaminen

Tavaramerkin rekisteröinti EU:ssa

Lisensointi ja lisenssisopimukset

Innovaatioseteli

Liikesalaisuudet

Aiheen asiantuntijat

Boco IP - Petri Nieminen profiilikuva
Petri Nieminen 
Konsultointijohtaja, osakas
+358 9 6866 8412
petri.nieminen@bocoip.com
Sini-Maaria Mikkilä profiilikuva
Sini-Maaria Mikkilä 
Strategiajohtaja, eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 50 591 0234
sini-maaria.mikkila@bocoip.com
Boco IP - Jerry Härkönen profiilikuva
Jerry Härkönen 
IP Advisor, OPINTOVAPAALLA
+358 40 538 7223
jerry.harkonen@bocoip.com