IP-johtaminen ja toimiminen sen ehdoilla

IP-johtaminen

Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa, opasti Yleisradion tietoisku meitä 70-luvun lapsia heikkojen jäiden vaaroista. Saatoimme muutoinkin luottaa, että Yleisradio monin tavoin varoitteli meitä kaikista vaarojen karikoista.

Toisin on nyt. Yrittäjän on itse selvitettävä edessään vaanivat karikot ja tehtävä päätökset asioista, joita tietoisesti tehdä – tai tietoisesti jättää tekemättä. Tämä koskee myös yrityksen aineettoman omaisuuden hoitoon liittyviä päätöksiä. Tänä päivänä IP-johtaminen onkin jatkuva prosessi, ei enää jotain mitä tehdään muutaman vuoden välein, yrityksen käynnistäessä uusia tuotekehityshankkeita, tai miettiessään uusia markkinoita näille tuotteilleen.

Ensimmäiset tietoiset päätökset tulee tehdä jo tuoteidean alkuvaiheessa. Mikä tuotteen nimeksi? Onko nimikandidaatti vapaa käytettäväksi? Jos on, saataisiinko sille yksinoikeus? Entäpä tuotenimeen liittyvät domain-nimet ja erilaisten sosiaalisten medioiden nimet? Ovatko ne edelleen vapaana yrityksen käytettäväksi?

Teknologiaa ja muotoiluakaan ei saa unohtaa. Ovatko uuden tuotteen tärkeimmät tekniset piirteet vapaana käytettäväksi. Jos näin, niin missä maissa? Entä saisiko teknologiaankin peräti yksinoikeuksia?

Ja lopuksi: mitä tämä kaikki maksaa? Ovatko suojaamiseen liittyvät kartoitukset ja suojauspäätökset huomioitu jo etukäteen yrityksen budjetissa, vai pitääkö investointiin löytää rahat vielä viime tipassa?

Kun vastaukset edellä esitettyihin kysymyksiin ovat olemassa, ja päätökset tehtyinä, ei IP-johtaminen suinkaan ole vielä maalissa. Aloitetut markkina- ja kilpailijakartoitukset tulee pitää ajan tasalla. Kilpailijoiden tekemisiä ja rekisteröintejä on aktiivisesti seurattava samalla, kun huomioidaan omat tuotekehityksen ja markkinoinnin tarpeet myös tuotelanseerauksen jo tapahduttua.

Lopuksi, tuotteiden elinkaaren päättyessä, tulee IP-johtajan taas olla valppaana. Mitkä suojista ovat muuttuneet ainakin yritykselle itselle tarpeettomiksi? Saisiko ne myytyä tai lisensoitua eteenpäin? Jos ei, kannattaa niiden aktiivinen ylläpitäminen ja vuosimaksujen maksaminen ehkä lopettaa. Muutoin vaarana on alati kasvava IP-budjetti, jossa vanhan ja turhankin ylläpito vie edellytykset uuden tekemiseltä.

Onneksi IP-johtajan ei tarvitse tätä kaikkea yksin tehdä. Yleisradion tietoiskut eivät ehkä enää ole meitä auttamassa, mutta Boco IP on ja pysyy. Olethan yhteydessä (petri.nieminen@bocoip.com) jos sinulla on kysyttävää!

 

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja

Petri Nieminen 
Konsultointijohtaja, osakas
+358 9 6866 8412
petri.nieminen@bocoip.com