Huijausviestit ovat jälleen ajankohtaisia

IP-oikeuksien haltijat vastaanottavat usein epäselviä muistutuskirjeitä eli ns. huijausviestejä, joista on voinut saada käsityksen, että ne ovat Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH), EU-tavaramerkkivirasto EUIPO:n tai jonkun toisen viranomaisen lähettämiä. Muistutukset liittyvät useimmiten uudistuksiin tai muihin rekisteröintiprosesseihin. Näiden muistutusten kanssa virastoilla tai viranomaisilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Usein muistutukset vaikuttavat oikeiden tietojen ja määräaikojen takia hyvin uskottavilta. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että kaikki viralliset maksut on maksettava oma-aloitteisesti oikean viraston tilille, sillä virastot eivät lähetä laskuja uudistamismaksuista eikä mistään muistakaan hakemusprosesseihin liittyvistä viranomaismaksuista. Jos merkinhaltijalla on rekisteröity asiamies, virasto on aina ensi kädessä yhteydessä asiamieheen ja lähettää mahdollisen muistutuksen hänelle. Laskuja ei lähetetä asiamiehellekään. 

Muistutuskirjeet ovat peräisin suomalaisilta tai ulkomaisilta yrityksiltä. Näitä muistutuskirjeitä lähetetään yleensä paria kuukautta ennen IP-rekisteröintien uudistamispäivää. Kirjeessä pyritään toisaalta herättämään merkinhaltijaa tulevaan määräaikaan ja toisaalta tarjoamaan helppoa tapaa hoitaa esim. tavaramerkkien uudistukset. Viestistä saa käsityksen, että asia on hoidossa pelkästään maksamalla muistutukseen liitetty lasku. Joissain tapauksissa muistutuskirjeitä on lähetetty myös vaikka esimerkiksi tavaramerkin uudistamisaika ei ole vielä käsillä. 

Esimerkiksi yritys nimeltä European Intellectual Property Services (eipservices.biz) on aktivoitunut lähettelemään suomalaisille EP-patentin hakijoille ”laskuja”.  

Kyseinen yritys löytyy sekä EUIPO:n, WIPO:n että EPOn varoituslistalta: 

EPO – Warning – beware of approaches and requests for payment from firms purporting to publish and/or register European or international patent applications and European patents 

https://www.wipo.int/pct/en/warning/pct_warning.html

https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/misleading-invoices

Kannattaa siis lukea viestin sisältö tarkasti ennen kuin ryhtyy maksamaan tai muuten sitoutumaan mihinkään. Helpolla pääsee, jos antaa esimerkiksi Boco IP:n hoitaa kaikki immateriaalioikeuksiin liittyvät asiat. Jos Boco IP on toiminut kumppaninasi IP-asioissa, voit unohtaa kaikkien muiden tahojen viestit ja luottaa siihen, että uudistukset ja muut viranomaisprosessit hoituvat luotettavasti ilman että määräaikoja pääsee unohtumaan. 

Kirjoittaja Laura Roselius on IP-lakimies ja osakas, joka hoitaa laajamittaisesti tavaramerkkihakemuksia ja mallioikeusasioita. Hän on ollut luomassa monen asiakkaan tavaramerkkien suojausstrategioita ja häntä on konsultoitu usein tuoteväärennöstapauksissa.  

Lisää Laurasta voit lukea täältä: https://www.bocoip.com/henkilo/laura-roselius/ 

Uusimmat blogiartikkelit

Onko hyödyllisyysmalli tarpeellinen?

Uudet EU:n mallioikeussäännöt hyväksytty

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Kirjoittaja

Laura Roselius 
IP-lakimies, osakas
+358 40 738 4475
laura.roselius@bocoip.com