Bocon IP:n vuosi 2020

Boco IP:n vuosi 2020 lähti liikkeelle vauhdikkaasti. Tilikautemme vaihtuu helmi-maaliskuun vaihteessa, joten kalenterivuoden kaksi ensimmäistä kuukautta ovat meille aina tilikauden loppukirin aikaa. Samoihin aikoihin viimeistellään tulevan tilikauden suunnitelmia, mihin meilläkin oli satsattu paljon positiivista toiveikkuutta ja kasvutavoitteita.

IAM  2020 paras patenttitoimisto

Vauhdikas alku vuodelle ja historiallinen määrä palkintoja

Tammi-helmikuun aikana Boco IP:lle varmistui historiallinen tuplavoitto, kun toimistomme valittiin kahdessa alan merkittävimmissä rankingeissa Suomen parhaaksi patenttitoimistoksi. Tästä saavutuksesta olen erittäin ylpeä ja meillä on kyllä aivan huikea tiimi tekemässä töitä asiakkaidemme toimeksiantojen eteen.

MIP paras patenttitoimisto

Maaliskuu ja pandemian alku

Juuri kun olimme saaneet uuden tilikauden käyntiin, maailmanlaajuinen koronapandemia pysäytti maailman markkinat. Pörssikurssitkin romahtivat ennätyksellisellä vauhdilla. Kukaan ei varmuudella tiennyt mitä tulee tapahtumaan, mutta meille oli yksi asia selvää – nyt ei voi jäädä odottamaan ja katsomaan kuinka tässä käy.

Maalikuun lopussa tehtiin skenaarioanalyysit ja kävimme koko henkilökunnan kanssa läpi mahdolliset lomautustarpeet, jos asiakkaidemme taloudellinen tilanne johtaa toimeksiantojen romahtamiseen. Kaikille oli selvää, että vielä maalis-huhtikuussa kukaan ei osannut varmuudella sanoa tulevaisuudesta mitään. Yhtä selvää oli, että meillä Boco IP:llä ei lamaannuttu vaan päinvastoin – laitoimme uutta vaihdetta silmään ja teimme töitä kahta kovemmin. Oli mahtava jälleen nähdä, miten sitoutunut meidän henkilöstömme on ja valmiita ottamaan haasteen vastaan. Mikä parasta, lomautuksille ei tullut mitään tarvetta, vaan liiketoiminta on pysynyt vakaana koronasta huolimatta.

Työkalut kunnossa

Boco IP:n etätyöhön siirtyminen tapahtui täysin lennosta eikä vaatinut käytännössä juuri mitään uudelleen järjestelyitä. Meillä on ollut jo vuodesta 2009 täysin virtualisoidut Windows-työpöydät ja etätyö on ollut arkea jo pitkään koko henkilöstölle. Kun ilmoitimme henkilöstölle, että toimistollamme otetaan vahva etätyösuositus käyttöön, niin valtaosa jäi välittömästi etätöihin ja työt jatkuivat kuin mikään ei olisi muuttunut. Toki vuoden aikana olemme sitten oppineet myös paljon uutta ja käytäntöjä on entisestään parannettu, mutta startti oli todella vauhdikas ja muutos saumaton. Haluan esittää lämpimät kiitokset toimistomme työntekijöille, että olette niin joustavia ja valmiita muutoksiin!

Mitä kaikkea hyvää vuosi on tuonut tullessaan

Monilla on päällimmäisenä ajatus, että onpa ollut kauhea vuosi ja mahtavaa, kun tämä voidaan vihdoin sulkea historian lehtien väliin ja unohtaa sinne. Itse en ajattele näin, enkä varsikaan toivo, että tämä vuosi ja sen tuomat opit unohdettaisiin.

Etätyön tuoma vapaus tehdä töitä paikasta riippumatta on ollut aivan mahtavaa. Töitä on tehty niin kesämökeiltä kuin purjeveneestä. On oltu etätöissä Suomen Lapissa ja nautittu kotona siitä, ettei tarvitse käyttää aikaa työmatkoihin.

Teknologian käyttöönotossa on tapahtunut iso digiloikka ihan valtakunnallisesti tai oikeastaan maailmanlaajuisesti. Se on meilläkin tuonut myyntiin ja markkinointiin ihan uutta potkua, kun potentiaalisia uusia asiakkaita on ollut helppo tavata etäyhteyksien kautta.

Henkilökohtaisesti olen nauttinut tästä koronavuodesta monin tavoin ja pyrkinyt ottamaan kaiken hyödyn irti siitä, että olemme nyt pakotettuja toisenlaiseen arkeen. Hankimme bocolaisille vuosi sitten Ouran älysormukset. Kun tämän vuoden dataa on seurannut, niin käytännössä kaikilla mittareille hyvinvointi on parantunut maaliskuun jälkeen. Itse olen saanut lisää unta keskimäärin jopa puolituntia enemmän kuin vertaa aikaa ennen ja jälkeen maaliskuun. Aikaa on jäänyt myös lisää liikunnalle ja kotimaan matkailuun. Myös perheen kanssa vietettyä aikaa on ollut luonnollisesti paljon enemmän. Aikaa on jäänyt myös lukemiseen ja äänikirjojen kuunteluun. Tänä vuonna olen lukenut tai kuunnellut yli 70 kirjaa.

Joulukuussa YLE teki vielä ison uutisoinnin, kun olin etätöissä Lapissa Innovation Homen Levin konttorilla. Uutinen oli 17.12.2020 TV:n pääuutislähetyksessä klo 20.30, minkä lisäksi uutinen tuli ulos radiossa ja muissa uutislähetyksissä. YLEn nettireportaasi aiheesta on luettavissa täällä: https://yle.fi/uutiset/3-11700381

Boco IP:llä siirryttiin Itseohjautuvaan organisaatiomalliin

Reilu vuosi sitten otimme kokeiluun uuden tavan organisoitua ja päätimme kokeilla 6kk täysin itseohjautuvaa mallia. Maaliskuussa, kun kokeilujakso oli päättymässä, iski koronakaranteeni päälle. Tästä huolimatta kukaan ei halunnut palata vanhaan esimiesorganisaatioon, vaan vahvistimme itseohjautuvien tiimien työskentelymalleja ja vakiinnutimme itseohjautuvan organisaation. Toukokuun alusta lakkautimme jopa johtoryhmän ja nyt 6 kk kokeilun jälkeen olemme todenneet, ettei johtoryhmää ainakaan vielä olla palauttamassa, vaan uusi organisoitumalli on ollut hyvin toimiva.

Syksyllä teimme kyselyn ja selvitimme bocolaisten ajatuksia tulevaisuuden työtavoista. Jopa 80% uskoi haluavansa tehdä jatkossakin vähintään kaksi päivää viikossa etänä. Tämä laittaa miettimään uudestaan tulevaisuuden toimitiloja ja koko työnteonkulttuuria. Kulunut vuosi on ollut hyvä harjoitus siihen, miten yhteisöllisyyttä rakennetaan, vaikka emme ole fyysisesti samassa toimipisteessä töissä. Paljon on vielä opittavaa, mutta olemme onnistuneet pääsemään hyvään alkuun.

Hyvän tekeminen tuntuu hyvältä

Koronan aikana on korostunut yhteisöllisyyden kaipuu, mutta samalla myös yhteisöllisyys on lisääntynyt. Vuoden aikana on saanut lukea monista ihmisistä, jotka ovat pyyteettömästi auttaneet mm. riskiryhmiin kuuluvien ruokaostosten kanssa. Monia muitakin tarinoita olemme saaneet lukea lehdistä ja toivoisin, että tällainen lähimmäisen auttamisen kulttuuri jäisi päälle niin työyhteisöissä kuin niiden ulkopuolellakin.

Itse jäin pohtimaan tässä yksi päivä, kuinka täysin arkinen asiakin on muuttanut omaa ajattelua. Ennen koronaa nimittäin ravintolakäynnistä saattoi jäädä lähinnä tunne, että olipa kallista. Nyt kun tilaa take awayn, niin tulee samalla hyvä tunne, että pystyin pikkaisen auttamaan tätäkin yrittäjää, jota korona on koitellut kovin ottein.  Hyvän tekeminen tuntuu hyvältä ja päivästä tulee entistäkin parempi.

Toivottavasti voimme ottaa nämä hyvät opit talteen ja säilyttämään ne myös korona-ajan jälkeen.

Oikein hyvää uutta vuotta 2021!

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Kymmenen kappaletta 30 000 euron arvoista innovaatioseteliä Smart Cities & Sustainability -alojen startupeille.

Törkeä rahastusyritys kansallisen tavaramerkin rekisteröineille

London Calling – matka Lontooseen FICPI-kokoukseen

EPO:n postipäivät jäävät historiaan

Kesätyöntekijöiden kuulumisia osa II

Kirjoittaja

Karri Leskinen 
Toimitusjohtaja, osakas
+358 40 067 7931
karri.leskinen@bocoip.com