Bocolainen esittäytyy: eurooppapatenttiasiamies Jaana Hämäläinen

Eurooppapatenttiasiamies Jaana Hämäläiselle jokainen asiakkaan patenttihakemusprosessi on ainutlaatuinen. Patenttien pariin bioalalta väitellyt tohtori päätyi kansainvälisistä yliopistotehtävistä. Globaalilla IP-alalla Jaana hyödyntää kansainvälistä näkemystään asiakastyössä. Vapaa-aikaa hiljattain vanhempainvapaalta palannut entinen aktiivisoutaja viettää mieluiten perheen ja koiran kanssa luonnossa liikkuen.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Väittelin Ruotsissa SLU:ssa (Sveriges lantbruksuniversitet) vuonna 1999 kasvivirologian ja molekyylibiologian alalta, jonka jälkeen muutin takaisin Suomeen. Halusin vaihtelua yliopistouralle ja koin, että patenttialan töissä voisin hyödyntää koulutustani. Patenttiala kuulosti muutenkin mielenkiintoiselta, sillä olin päässyt tutustumaan siihen jo suppeasti opintojeni aikana. Päädyin hakemaan Bocolle ja olenkin ollut talossa vuodesta 2000. Osakkaaksi minua pyydettiin 2010.

Väitöskirjani myötä olen aiemmin työskennellyt yliopistoissa Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Patenttiasiamiehenä toimiessani olen lisäksi suorittanut kuukauden harjoittelun Saksassa Euroopan patenttivirastossa (EPO).  Kansainvälinen kokemus on laajentanut näkemystäni, ja siitä on ollut hyötyä globaalilla IP-alalla.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu?

Työtehtäviini kuuluu bioalan patenttihakemusten laatiminen ja käsittelyprosessin hoitaminen. Teen selvityksiä ja uutuustutkimuksia, ja minulla on myös kokemusta riita-asioista. Olen lisäksi erikoistunut kasvinjalostajan oikeuksiin – myös väitöskirjani tutkimustyö kohdistui juuri kasveihin.

Mikä on parasta työssäsi? Mikä on jäänyt mieleen?

Parasta työssäni on asiakkaiden kanssa toimiminen ja työn monipuolisuus: asiakkaat ovat niin yksittäisiä keksijöitä kuin suuryrityksiäkin ja hakemusten aiheet vaihtelevat kasveista jopa laitteisiin. Jokainen hakemusprosessi on ainutlaatuinen ja käsittelyn aikana voi tulla monenlaisia asioita vastaan. Myös asiakkaan liiketoiminnallinen intressi hakemuksen suhteen saattaa muuttua hakemuksen alkuperäisestä tarkoituksesta vuosia kestävän käsittelyprosessin aikana.

Mieleenpainuva tapaus oli eräs väite Euroopan patenttivirastossa, jossa asiakkaamme oli yksi kolmestatoista väitteentekijästä. Harvoin samassa käsittelyssä on näin montaa osapuolta mukana. Kollegani sairastui juuri ennen suullista käsittelyä, joten menin yksin Müncheniin edustamaan asiakastamme. Lopputulema oli joka tapauksessa hyvä, kun vastapuolen patentti saatiin kumottua.

Miten patenttiala ja Boco ovat muuttunut urasi aikana? Entä millainen Boco on ollut työpaikkana?

Patenttiala on ollut murroksessa ja asiamiestyö on monipuolistunut. Aktiivisuus asiakkaiden suuntaan on erittäin tärkeää, jotta pystymme tarjoamaan heille laaja-alaista IP-näkemystä ja vastaamaan heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa. Meidän täytyy olla selvillä asiakkaan ajankohtaisista kuulumisista ja tulevaisuuden suunnitelmista ollaksemme strateginen kumppani.

Prosessien sähköistyminen on tietysti ollut merkittävä asia patenttialalla. Videotekniikan kehityksen myötä matkustaminen on vähentynyt, ja olen esimerkiksi osallistunut Euroopan patenttivirastoon liittyvän patenttihakemuksen suulliseen käsittelyyn videoneuvotteluna Patentti- ja rekisterihallituksen tiloista Helsingistä käsin.

Sähköinen toimisto on arkipäivää Bocossakin, ja etätyön tuoma joustavuus helpottaa etenkin monen perheellisen arkea. Avoimuus on lisääntynyt. Kaiken kaikkiaan kehitys on mennyt hyvään suuntaan. Mielestäni Boco on ollut hyvä työpaikka perheyritysajoista asti.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Lapsi- ja koiraperheenä liikumme paljon luonnossa. Pidän myös lukemisesta; erityisesti innostun kotimaisesta kirjallisuudesta sekä historiallisista teoksista ja elämäkerroista. Aiemmin harrastin aktiivisesti kilpailutasolla kirkkovenesoutua. Laji on minulle yhä lähellä sydäntä.

Nopeat

 Tutkinnot, arvonimet: FM, filosofie doktor

Jos ei olisi patenttiasiamies, olisi: tutkimustyön parissa biotieteissä. Tai jopa metsänhoitaja tai historian tutkija.

Motto: Jokainen päivä on uusi mahdollisuus.

Suosittelen

Kirja: Kjell Westön tuotanto

Laulu/bändi: Bruce Springsteen

Laji: soutu

Kuvataitelija: Kristiina Uusitalo

Elokuva: historialliset draamat

Kirjoittanut Milja Saarimaa

Uusimmat blogiartikkelit

Yhtenäispatentti laajenee

Antti Pörhönen aloittanut Boco IP:llä patenttiasiamiehenä

Onko hyödyllisyysmalli tarpeellinen?

Uudet EU:n mallioikeussäännöt hyväksytty

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Kirjoittaja