Boco IP Tampereen ja sen vetäjän Sini-Maaria Mikkilän esittely

Kesäkuussa Boco IP Tampere avasi ovensa. Boco IP:n uuden toimipisteen tarkoitus on tukea kaikkia suomalaisyrityksiä vahvalla otteella. Tampereen konttorin sai johdettavakseen vahvan osaamisen omaava eurooppapatenttiasiamies, DI Sini-Maaria Mikkilä. Hänellä on mittava kokemus IPR alasta ja toisen Tampereella toimivan patenttitoimiston yksikön johtamisesta. Boco IP:n viestintätiimi haastatteli Sini-Maariaa ja kysyi miten aloitus Boco IP:llä on lähtenyt käyntiin.

Onnittelut Boco IP Tampereen konttorin vetäjyydestä ja johtajuudesta Eurooppapatenttiasiamies, DI, Sini-Maaria Mikkilä.

Kiitos paljon. On ollut aivan mahtavaa huomata, miten mukavasti minut on otettu Boco IP:llä vastaan ja miten nopeasti tunnun solahtaneen joukkoon.

Kerro hieman taustastasi. Mitä olet tehnyt ennen ja miten päädyit Boco IP Tampereen konttorin vetäjäksi?

Olen automaatiotekniikan diplomi-insinööri ja urani ensimmäiset kymmenen vuotta työskentelin laatujohtamiseen ja toiminnankehittämiseen liittyvissä tehtävissä ensin perinteisessä tamperelaisessa konepajayrityksessä Lokomolla ja sitten Nokian verkkoliiketoiminnassa.
IPR-alalle siirryin vuoden 2008 alussa kaivattuani uusia haasteita ja uutta opittavaa, ja mielenkiintoisia tapauksia onkin riittänyt. Erityisesti olen keskittynyt erilaisten koneiden, laitteiden ja niiden geometrioiden ja ohjauksen suojaukseen, mutta vuosien varrella olen päässyt työskentelemään hyvin monenlaisten keksintöjen parissa. Vuoden 2018 alkupuolelta johdin toisen IPR-yrityksen Tampereen toimistoa. Koko urani ajan diplomityöstä asti minulla on myös ollut taipumuksena sotkeutua tietojärjestelmähankkeisiin ja Nokia (Siemens) Networksillä niiden suunnittelu ja johtaminen olivat merkittävä osa työnkuvaani.

Boco IP:lle siirryin kesäkuun 2021 alusta, kun minut headhuntattiin Boco IP:lle. Vaikka työn ydin ei merkittävästi muuttunut, tämä on hieno tilaisuus päästä työskentelemään hieman erilaisessa IPR-yrityksessä ja toimintamallissa ja laajentamaan Tampereella yrityksille ja muille toimijoille tarjolla olevia IPR-palveluita.

Miltä tuntuu, kun olet uudet aloituksen äärellä ja miten valmistauduit muutokseen?

Onhan tämä nyt ihan valtavan mielenkiintoista. Kuten sanottu, asiakasprojektit sinällään ovat toki hyvin pitkälti samanlaisia kuin viimeisen lähes 14 vuoden aikana. Mutta uusiin toimintatapoihin, työkaluihin ja ennen kaikkea uusiin työkavereihin tutustuminen on tuonut ihan uutta kulmaa ja mielenkiintoa tekemiseen.

Alun perin tarkoituksenani oli pitää hieman sapattivapaata työsuhteiden välissä, mutta asiat menivätkin vähän toisin. Sain kuitenkin hoidettavakseni mielenkiintoisen, perusasiamiestyöstä poikkeavan tehtäväkokonaisuuden, joka toimi eräänlaisena siirtymävaiheena. Tutustuin myös etukäteen Boco IP:n arvoihin ja toimintaperiaatteisiin niin paljon kuin pystyin. Tässä suurena apuna oli Boco IP:n toimitusjohtaja Karri, joka perehdytti minua yritykseen ja sen toimintaan ennalta ja piti minuun muutenkin yhteyttä. Se helpotti siirtymää ja siitä tuli mukavan tervetullut olo jo valmiiksi.

Mihin asioihin olet keskittynyt tässä alussa?

Täytyy sanoa, että olen kyllä tempautunut yllättävänkin tehokkaasti asiakastyön ytimeen. Iso kiitos siitä asiakkaille, jotka ovat luottaneet osaamiseeni, ja kollegoille, jotka ovat jakaneet ja syöttäneet töitä uudelle työkaverille. Lisäksi olen yrittänyt tutustua uusiin työkavereihin, mihin koronarajoitukset toki ovat tuoneet oman haasteensa.

Olen myös osallistunut aika paljon uusasiakaspalavereihin. Pidän niistä, koska niissä pääsee kuuntelemaan erilaisten asiakkaiden tarpeita ja ongelmia suoraan heiltä itseltään ja usein auttamaan hyvin konkreettisesti. Niiden kautta oppii myös oman yrityksen palvelutarjonnan nopeasti ja tehokkaasti. Toki täytyy sanoa, että myös uusien työkalujen ja prosessien opettelu on vienyt osansa ajasta ja energiasta nyt alussa.

Mikä sinua erityisesti innostaa alassa?

IPR-alahan on ihan loputtoman kiinnostava ja innostava. Ehkä eniten minua innostaa työn merkityksellisyys. Oikeudenmukaisuus on minulle tärkeää ja siksi on hienoa työskennellä sen puolesta, että hyöty keksinnöistä ja muista henkisen työn tuloksista ohjautuu oikeaan paikkaan. Koen myös, että IPR:ien, esimerkiksi patenttien, avulla pystymme toimimaan puhdasta ja usein raadollistakin hintakilpailua vastaan ja tukemaan sitä, että Suomessa kannattaa tehdä työtä jatkossakin ja että tuotekehitys kannattaa. On myös hyvin innostavaa työskennellä sellaisten keksintöjen parissa, joilla luodaan meille kaikille parempaa tulevaisuutta: puhtaampien ja energiatehokkaampien ratkaisuiden avulla ja hukkaa vähentäen helpotamme myös esimerkiksi ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Tässä työssä saan myös työskennellä uskomattoman fiksujen ja mukavien ihmisten kanssa ja teknologian uusimman kehityksen parissa. Työtehtävät ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia patenttihakemusasioista väiteasioihin ja erilaisiin tutkimuksiin ja lausuntoihin. Kaltaiselleni uteliaalle ihmiselle, jota aina kiinnostaa, miten asiat toimivat ja rakentuvat, patenttien parissa työskenteleminen on ehkä paras mahdollinen uravalinta. Myös jatkuva uuden oppiminen ja se, että pystyy hyödyntämään monipuolisesti niin teknisiä kuin kielellisiä taitojaan, on hyvin innostavaa.

Mitä sanoisit yrittäjille ja asiakkaille?

Ottakaa yhteyttä ajoissa ja pienellä kynnyksellä. On aina parempi kysyä asiantuntijan neuvoja ja mielipidettä liian aikaisin kuin liian myöhään. Vastaan aina mielelläni ja ohjaan eteenpäin, ellen ole paras asiantuntija auttamaan kyseisessä asiassa. Yllätyslaskujakaan ei tarvitse pelätä, sillä toimeksiannoista sovitaan aina selkeästi.

Palvelen asiakkaita sekä maanlaajuisesti että kansainvälisesti eikä etäyhteyksien kehityttyä maantieteellisellä sijainnilla ole enää entisenkaltaista merkitystä. Erityisesti kannustaisin kuitenkin Pirkanmaan yrittäjiä ottamaan yhteyttä. Toimipisteeni sijaitsee Finlaysonin alueella Tampereen ytimessä ja voimme keskustella joko täällä tai voin tulla teidän toimipisteeseenne keskustelemaan IPR-asioista. Yhteyttä kannattaa ottaa varsinkin silloin, jos suunnitelmissa on uusi tuotekehityshanke, uusille markkinoille laajentuminen tai on tarve vakuuttaa rahoittajat – tai jos IPR-asiat ovat päässeet unohtumaan taka-alalle. Samoin jos kilpailija ottaa yhteyttä loukkausepäilyasiassa tai itse epäilee kilpailijan loukkaavan oikeuksiaan, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan ennen kuin on yhteydessä muihin osapuoliin.

Minkälaisena näet IPR-alan tulevaisuuden?

Hyvin mielenkiintoisena. Uskon, että IPR:iä tarvitaan tulevaisuudessakin ja toivon näkeväni, että aineettomat oikeudet nähdään entistä enemmän investointina eikä kulueränä. Se tarkoittaa myös IPR:ien entistä tiiviimpää linkittämistä yrityksen liiketoimintastrategiaan ja IPR-salkun aktiivista ylläpitoa strategiamuutoksia heijastaen.

Meillä on isoja haasteita ratkaistavina ja keksinnöt ovat yksi tie kohti ratkaisuja, oli kyse sitten ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, väestönkasvun aiheuttamista haasteista tai turvallisemmasta tulevaisuudesta. Yhä lisääntyvä erilaisissa verkostoissa ja yhteistyöhankkeissa tapahtuva tuotekehitys tuo uudenlaisia haasteita teollisoikeuksille ja niiden huomioimiselle erilaisissa sopimuksissa. Odotan myös suurella mielenkiinnolla tekoälyn ja muiden kehittyvien teknologioiden vaikutusta IPR-alaan sekä keksintöjen kautta että myös työkaluina tämän työn tekemisessä. Muutos on aina mahdollisuus.

Minkälaisia terveisiä sinulla olisi blogin lukijoille?

IPR:t ovat kaikkien asioita – vaikka itsellä ei olisi yksinoikeuksia, pitää elinkeinotoiminnassa aina huomioida muiden oikeudet. Autan ja neuvon mielelläni, joten ottakaa yhteyttä ja mieluiten mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Etäyhteydet mahdollistavat asioiden hoitamisen joustavasti eri paikkakuntien välillä, tai sovitaan tapaaminen Boco IP Tampereen Finlaysonille tai teidän toimipisteeseenne ja keskustellaan IPR-asioista kasvokkain.

Kirjoittaja Sini-Maaria Mikkilä on Boco IP Tampereen konttorin vetäjä ja eurooppapatenttiasiamies. Sini-Maarialla on pitkä kokemus patenttialasta. Hänen erityisalansa on mekaniikka.

Boco IP Tampere toimii toistaiseksi Innovation Home:n tiloissa osoitteessa Finlaysoninkuja 21A, 33210 Tampere.

Uusimmat blogiartikkelit

Onko hyödyllisyysmalli tarpeellinen?

Uudet EU:n mallioikeussäännöt hyväksytty

Millainen nimi on hyvä tavaramerkkisuojan kannalta? 

Essi Karppanen, Saoussen Merdes ja Anastasiia Kravtcova suorittaneet vaativan EQE:n ensimmäisen vaiheen

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Kirjoittaja

Sini-Maaria Mikkilä 
Strategiajohtaja, eurooppapatenttiasiamies, osakas
+358 50 591 0234
sini-maaria.mikkila@bocoip.com