IPR-oikeudet: “And the Oscar goes to…”

Perinteiset Oscar (Academy Awards) -patsaat jaetaan tämän viikon lopussa. Suomessa voittajat ovat selvillä maanantain vastaisena aamuyönä. Oscarit ovat innoittaneet, kauhistuttaneet, ihmetyttäneet, ja shokeeranneet kautta aikain vuodesta 1929 alkaen. Maailman mahdollisesti tunnetuin patsas käsittää laajat IPR-oikeudet, mistä kerromme alla enemmän.

Oscar -palkinnot jaetaan joka vuosi parhaille elokuvien tekijöille ja elokuville. Elokuva-akatemian noin 6000 jäsentä äänestävät vuosittaiset voittajat. Ihan ensimmäiset palkinnot ja niihin liittyvät tilaisuudet eivät olleet laisinkaan näin isoja, kuten ne ovat nyt, eikä jännitystä niissä juurikaan ollut. Voittajat ilmoitettiin ihan ensimmäisissä Oscar-juhlissa etukäteen. Ensimmäistä kertaa ikinä vuoden 2020 Oscar -juhlat jouduttiin siirtämään pandemian vuoksi muutamalla kuukaudella eteenpäin, mutta ne pidettiin.

1. Patsaan historia loi tietä IPR-strategialle ja toi vahvat IPR-oikeudet

Patsaan valmistus tapahtuu aina samalla tavalla: patsas valetaan britanniumista ja se päällystetään kullalla. Jalusta on metallia, pituutta patsaalla on 34 cm ja painoa 3,85 kg.

Ehdokkuuksissakin on tietyt säännöt. Tullakseen edes ehdokkaaksi, elokuvanäytös tulee järjestää ensimmäisenä Los Angelesissa, USA:ssa sen vuoden aikana, kun ehdokkuus annetaan. Jos lyhytkategorioita ei oteta huomioon, elokuvan pituus tulee olla vähintään 40 minuuttia. Ehdokkuuksiin tulee aina valmiit ehdokaslistat. Yksi poikkeus tiedetään koko historian aikana ja hän on Hal Mohr, joka kuvasi Kesäyön unelman vuonna 1935. Kaikki muut voittajat ovat olleet kautta aikain ehdokaslistalta.

Ilmeisesti yhtä mieltä ollaan siitä, että Cedric Gibbons olisi suunnitellut patsaan yhden kokouksen aikana mutta patsaan nimestä ei olla ihan samaa mieltä. Oscar-palkinnon nimen ensi vaiheet eivät ole täysin tiedossa, ja siksi huhuja on liikkunut vuodesta 1934 alkaen parikin eri versiota. Ensimmäisen huhun mukaan elokuva-akatemian kirjastonhoitaja Margaret Herrick totesi joskus, että jaettavat patsaat ovat kuin ilmetty Margaretin Oscar-setä. Toisen huhun mukaan Bette Davis olisi verrannut patsasta entiseen mieheensä ja nimi juontaisi juurensa siitä. Oli alkuperä mikä tahansa, sääntö on, ettei Oscar-patsaan voittanut tai sen myöhemmin perinyt saa myydä sitä ennen kuin elokuva-akatemia on antanut kommenttinsa myymiseen. Elokuva-akatemialla on aina ensisijainen mahdollisuus saada patsas itselleen. Mikäli Oscar-voittaja tai perillinen ei suostu tällaiseen, patsas on elokuva-akatemian omaisuutta.

IPR oikeudet: alkuperäinen tavaramerkkirekisteröinti

2. Laajat immateriaalioikeudet takaavat menestyksen

Itse patsaan ulkomuoto, sekä “Academy Awards”- tapahtuman nimi on myös suojattu sadoilla tavaramerkkirekisteröinneillä ympäri maailmaa  Sen lisäksi, että Akatemia (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) omistaa erilaisia oikeuksia Oscareihin ja varsinaiseen Oscars -tilaisuuteen liittyen, Akatemialla on mm. tavaramerkit “OSCAR®,” “OSCARS®,” “ACADEMY AWARD®,” “ACADEMY AWARDS®,” “OSCAR NIGHT®,” “A.M.P.A.S.®”. Taho omistaa myös mallioikeuden Oscar patsaaseen. Oscar ja Academy Awards on olleet tavaramerkkirekisterissä vuodesta 1979 alkaen. Patsas sai tavaramerkin vuonna 1975.

Akatemia on ollut erittäin aktiivinen puolustamaan IPR-oikeuksiaan, erityisesti viimeisten vuosien aikana, jolloin kopioinnit ovat lisääntyneet. Yksi syy tähän on ollut siinä, että ihmiset kokevat Oscareiden olevan jo geneerisiä eikä niin, että jokin taho oikeasti omistaa IPR-oikeudet. Oscareihin liittyviä IPR-rikkomuksia näkyy aika ajoin erilaisissa mainoksissa. Yhdysvaltojen postilaitoskin käytti omassa mainoskampanjassaan vertauskuvaa, että heidän palvelunsa ovat ”Oscareiden tasoisia palveluita”. Sääntöjen vastaisesti.

Vuonna 2020 Akatemia joutui huomaamaan, että aikaisemmat laajat rekisteröinnit koituivat sen uuden rekisteröintihakemuksen esteeksi. Akatemia yritti hakea IPR-suojausta alla olevalle merkilleen ”the Work”. Yhdysvaltojen IPR-oikeuksia käsittelevä virasto (US Copyright Office Review Board) perusteli asiaa näin: ” the Work did not contain the requisite authorship necessary for it to be eligible for copyright protection”. Asiaa perusteltiin myös näin: “original work of authorship fixed in any tangible medium of expression (17 U.S.C. §102(a)). As per the landmark decision in Feist Publications v Rural Telephone Services, the term original consists of two components: independent creation and sufficient creativity, with only a modicum of creativity necessary for a work to be eligible for copyright protection. It may be found that combinations of non-protectable elements qualify for such protection; however, as set out in Satava v Lowry, “only if those elements are numbers enough and their selection and arrangement original enough that their combination constitutes an original work of authorship”.” (lähde: Harvey, 2020)

3. IPR oikeudet loistavat punaisella matolla

Voittajia ei enää julkaista etukäteen, vaan jännitys tiivistyy gaalaillassa. Ehdokkaat saapuvat tilaisuuteen kävellen pitkin punaista mattoa. Tilaisuudesta on tullut myös merkittävä muotisuunnittelijoiden ja elokuvatähtien näyttäytymispaikka, kun toinen toistaan kuuluisampi näyttelijä pukeutuu nimekkäiden suunnittelijoiden ja muotitalojen muotiluomuksiin. Tilaisuudesta on tullut IPR-näkökulmasta myös tärkeä. Sen lisäksi että näyttelijät ja laulajat ovat suojanneet omia nimiään tavaramerkein, usein myös elokuvien nimet tai niihin sisältyvien hahmojen nimet on myös suojattu (esim. tavaramerkein ja tekijänoikeuksin).

Historiallisesti kolme elokuvaa on voittanut 11 Oscaria Dolby (ent. Kodak) teatterissa. Ne ovat vuoden 1959 Ben-Hur, vuoden 1997 Titanic, ja vuoden 2003 Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan Paluu. Vuosien saatossa on nähty myös paljon shokeeraavia tilanteita: Dudley Nichols kieltäytyi Oscar patsaasta 1936 ja Marlon Brando vuonna 1973. Cherin 1986 puku sai hieraisemaan muutaman silmiään mutta se ei ollut se shokeeraavin, vuoden 2001 Björkin joutsenpuku on tulkittu omituisimmaksi puvuksi Oscarien historian aikana. Vaikka makedonialaisen Marjan Pejoskin suunnittelemaa pukua on tituleerattu oudoimmaksi ikinä, tänä vuonna 2021 puku on saanut jo ikonisen puvun leiman. Puvusta tuli jopa niin suosittu, että mm. Valentino teki erilaisen version puvusta (ks BBC, 2021 ja Douglas, 2014)

4. IPR-oikeudet ovat antaneet Akatemialle kielto-oikeuden puuttua väärinkäytöksiin

Mutta onpa Oscar esiintymiset johtaneet immateriaalioikeudellisiin loukkausoikeudenkäyntiuhkiin. Vuoden 1989 Rob Lowen versio Proud Mary-laulusta Lumikin kanssa sai Disneyn tuotantoyhtiön suuttumaan totaalisesti. Esitys meni niin pieleen, että se tuhosi samalla esitystä ohjanneen ohjaajan uran. Eipä vuosien saatossa oikeudenkäyntiuhkalta ole välttyneet isotkaan yritykset, kuten urheiluvälinevalmistaja Prince, Royal Carribbean tai Toyotan mainostoimisto Saatchi&Saatchikaan. He käyttivät Oscar -logoa väärin omassa mainonnassaan. Nämä asiat ratkaistiin rahallisilla korvauksilla Akatemialle.

Kuten yllä voi nähdä, laajat IPR-oikeudet ovat erittäin tärkeitä toiminnan menestymiselle. Ajoissa haetut IPR-oikeudet takaavat tehokkaan kielto-oikeuden sen haltijalleen. Vaikka Oscar -tilaisuutta hallinnoiva järjestö on joutunut taistelemaan esimerkiksi patsaaseen liittyvien tekijänoikeuskysymysten parissa, tehokkaalla tavaramerkkisuojalla on saatu varmistettua, että tapahtumaa ja siihen liittyviä palkintoja ei ainakaan kopioida aivan käden käänteessä. Akatemian toiminta on ollut IPR-näkökulmasta erinomaista. Akatemian ”IPR unelmatehtaan” toiminnan voittokululle ei näy loppua.

***********************

Academy Awardsien brändien tiukoista säännöistä voi lukea lisää täällä: https://www.oscars.org/legal/regulations#:~:text=the%20Academy%20marks%20appear%20in,and%20service%20mark%20of%20the. Säännöissä mainitaan mm. miten brändejä voi ja saa käyttää.

Lähteet:

BBC, 2021: https://www.bbc.com/culture/article/20210420-bjork-swan-dress-a-reviled-oscars-outfit-thats-now-iconic

Douglas, 2014: https://web.archive.org/web/20141223201353/https://celebrity.yahoo.com/blogs/fashion/valentino-remakes-bjork-39-infamous-swan-dress-39-191700386.html

Harvey, 2020: https://ipkitten.blogspot.com/2020/06/academy-logo-featuring-oscar-statue.html

Wikipedia

Blogin kirjoittajat ovat Heidi Lautjärvi  ja Jerry Härkönen. Heidi työskentelee Boco IP:n viestintä- ja markkinointitiimissä Head of Marketing and Communications -roolissa ja Jerry IP-lakimiehenä.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja

Heidi Lautjärvi
Head of Marketing and Communications
+358 45 8567 117
heidi.lautjarvi@bocoip.com