We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Miltä näyttää vuosi 2019 IP-lasien läpi?

Näin vuoden aluksi on hyvä kurkistaa kristallipalloon: mitkä ovatkaan vuoden kuumimmat IP-alan puheenaiheet? Toimitusjohtajamme Karri Leskinen jakaa parhaat tärppinsä vuodelle 2019.

Brexit – miten käy EU-tavaramerkeille ja -mallisuojille?

Brexit on jo pidempään ollut kaikkien huulilla, mutta maaliskuussa se vihdoin toteutuu. Takarajaksi Yhdistyneiden kuningaskuntien (UK) irtautumiselle EU:sta on asetettu 29.3.2019 riippumatta siitä, päästäänkö sopimukseen vai ei.

Myös IPR:ien omistajille brexit tuottaa päänvaivaa – varmuutta sen mahdollisista seurauksista EU-tavaramerkeille ja EU-mallisuojille ei vieläkään ole. Todennäköisenä pidetään kuitenkin mahdollisuutta muuntaa EU-tavaramerkit ja -mallisuojat automaattisesti kansallisiksi suojiksi; näin ainakin viime maaliskuussa päästyn periaatesopimuksen mukaan. Vaikka no deal brexit toteutuisikin, on epätodennäköistä, että se johtaisi oikeudenmenetyksiin. Varman päälle pelaavat yritykset, joille UK-markkinat ovat korostetun tärkeitä, voivat kuitenkin harkita kansallisia rekisteröintejä UK:ssa.

Uusimman tiedotteemme brexitistä voit lukea täältä. Tavaramerkkitiimimme seuraa tilannetta aktiivisesti ja informoimme asiakkaitamme, heti kun uutta tietoa on saatavilla.

Patenttien osalta brexitillä ei ole vaikutusta, sillä eurooppapatentteihin liittyvät asiat eivät kuulu EU:n alaisuuteen, vaan ne käsitellään Euroopan patenttivirastossa (EPO) erillisen EPC-sopimuksen puitteissa.

Tavaramerkkilaki uudistuu Suomessa

Suomessa on tarkoitus saada voimaan täysin uusi tavaramerkkilaki vuonna 2019. Uudesta tavaramerkkilaista on annettu esitys eduskunnalle jo syksyllä 2018. Alkuperäinen aikataulutavoite saattaa laki voimaan vuoden 2019 alusta ei toteutunut, ja tämän hetkinen arvio on, että laki astuisi voimaan vuoden 2019 kevään aikana. Haluan uskoa siihen, että uusi laki astuu voimaan jo ennen pääsiäistä.

Muutoksia nykyiseen lakiin verrattuna on useita ja tavaramerkkitiimimme onkin listannut niistä keskeisimmät tiedotteessamme.

Miten AI muuttaa patentointia ja keksimistä?

Tekoäly on puhuttanut viime vuosina ja myös sen roolista patenttilainsäädännössä käydään varmasti tulevana vuonna keskustelua. Jo nyt tekoälyä hyödynnetään uutuustutkimuksissa. Voidaanko AI:ta käyttää tulevaisuudessa patenttihakemusten tutkimisessa virastoissa? Entä voiko tekoäly olla keksijä? Miten nykyinen patenttilainsäädäntö vastaa näihin kysymyksiin?

Aiheista kiinnostuneille suosittelen lukemaan kollegani Thomas Carlssonin bloggaukset Artificial Inventors ja The computer skilled in the art. Myös jatkoa AI-aiheelle on tiedossa, joten seuraa blogiamme aktiivisesti.

Tuleeko Eurooppaan kiinalaisten patenttihakemusten aalto?

Kiinalaisten patentinhakemusten vyöry komeilee kansainvälisten patentointitilastojen kärjessä. Kiinalaiset siis vahvistavat asemaansa kotimarkkinoiden lisäksi myös maailmanmarkkinoilla – ainakin patentointitilastojen valossa. Euroopan patenttiviraston tilastoissa vastaava trendi ei vielä ole näkynyt, joten mielenkiinnolla seuraan, tuoko vuosi 2019 tähän muutoksen ja alkaako kiinalaisten hakijoiden Euroopan valloitus.

Viimeisimpien Euroopan patenttiviraston (EPO) julkaisemien tilastojen mukaan vuosi 2017 oli ennätysvuosi hakemusmäärissä (yhteensä 165.590 vastaanotettua patenttihakemusta). Määrä kasvoi 3,9 % edelliseen vuoteen verrattuna. Melkein puolet hakemuksista, 47 %, tehtiin yhä Euroopasta. USA:sta tehtiin 26 %, Japanista 13 %, Kiinasta 5 % ja Koreasta 4 % hakemuksista. Katso myös yhteenvetomme EPO:n vuoden 2017 raportin keskeisimmistä luvuista.

Jatkuuko innovaatioseteli?

Innovaatioseteli on ollut viime vuosina ilahduttava piristys kotimarkkinoilla – eikä vähiten sen nopean ja ketterän hakemusprosessin ansiosta. Business Finlandin innovaatioseteli on pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu valtion tuki innovaatiotoimintaan ja kansainvälistymiseen liittyvien asiantuntijapalveluiden hankintaan. Se onkin osoittanut tarpeellisuutensa innovaatioiden ja yritysten alkutaipaleella ja vastannut myös kansalliseen innovaatiostrategiaan – bloggasinkin aiheesta viime kesäkuussa.

Tämä kokeiluna alkanut tuki jatkuu ainakin vuoden 2019 loppuun ja toivottavasti sen jälkeenkin. Jään mielenkiinnolla odottamaan raporttia kokeilujakson onnistumisesta ja tuen mahdollisesta jatkosta.

Lue lisää innovaatiosetelisivustoltamme tuesta. Haku on juuri avautunut joulutauon jälkeen.

Mitä kuuluu yhtenäispatentille?

Ei kai tätäkään vuotta voi aloittaa ilman spekulaatiota mahdollisesta yhtenäispatentista. Eurooppalaisen patenttijärjestelmän uudistaminen on ollut käynnissä nyt vuosien ajan ja perusperiaatteista päästiin sopuun jo vuonna 2013.

Mistä on kysymys? Kansallisten patenttien rinnalle on suunnitteilla vaikutukseltaan yhtenäinen patenttisuoja keksintöjen suojaamiseen Euroopassa. Lisäksi yhdistetty patenttituomioistuin mahdollistaisi patenttiriitojen ratkaisun koko Eurooppaa koskevin oikeusvaikutuksin. Uuden järjestelmän voimaantulon edellytyksenä on ollut, että vähintään 13 jäsenvaltiota ratifioi sopimuksen ja näiden joukossa tulee olla Euroopan patenttiviraston kolme suurinta hakijamaata, jotka tällä hetkellä ovat Saksa, Ranska ja Yhdistynyt kuningaskunta. Mahdollisen brexitin jälkeen kolmas valtio olisi Italia. Toistaiseksi ratifiointiprosessi on pysähtynyt, koska asiasta on vireillä valitus Saksassa. Odotan mielenkiinnolla, saammeko kuulla tänä vuonna mahdollisista edistysaskelia asian ratkaisun osalta.

Lue lisää yhtenäispatentin mahdollista vaikutuksista suomalaisyrityksiin vuonna 2014 yhteistyössä asianajotoimisto Bird & Birdin kanssa tekemästämme selvityksestä Elinkeinoelämän keskusliitolle (EK) ja Työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM).

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt