Bocolainen esittäytyy: viestintäpäällikkö Milja Saarimaa

Milja Saarimaa palaa toteuttamaan Boco IP:n viestintää perhevapaalta. Hän aloitti uransa Bocolla kesäsihteerinä vuonna 2004 ja on edennyt patenttiassistentin tehtävien kautta viestintäpäälliköksi.

Miljan työuran aikana IP-alan viestintä ja markkinointi ovat lisääntyneet Suomessa, ja nykyään hänen työhönsä kuuluu runsaasti sisällöntuottamista Bocon eri viestintäkanaviin sekä monipuolisia viestinnän ja markkinoinnin suunnittelutehtäviä. Vapaa-ajallaan Miljan pitävät kiireisenä perhe ja aktiivinen luku- ja liikuntaharrastus.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Opiskellessani yliopistossa saksan kääntämistä ja viestintää pääsin kesätöihin sihteeriksi Bocolle vuonna 2004. Hyödyin tehtävässä monipuolisesta kielitaidostani ja aloin pian tehdä myös käännöstöitä, jotka ovat patenttitoimistossa aina tärkeitä.

Kesätyöni päätyttyä jatkoin tuntitöillä ja sijaisuuksilla Bocon palveluksessa. Ennen maisteriksi valmistumistani olin jo edennyt patenttiassistentin kokoaikaisiin tehtäviin. Nykyään patenttiassistentit työskentelevät meillä nimekkeellä IP Specialist, administration and formalities. Toimistomme sisäisessä kielenkäytössä heitä kutsutaan IPSuiksi.

Patenttiassistenttina työskennellessäni Boco alkoi kasvaa voimakkaasti ja kehittyi perheyhtiöstä nykyiseksi IP-taloksi, jonka viestintä- ja markkinointitarpeet moninkertaistuivat. Murroksen ja kasvun myötä perustimme Boco IP:lle ensin viestinnän työryhmän, jota rupesin vetämään. Tämän vuosikymmenen alussa loimme myös viestintäpäällikön tehtävän, johon siirryin. Muutokset entiseen verrattuna olivat suuria, sillä perheyhtiön aikana ja IP-alan vanhojen perinteiden mukaisesti Bocolla ei ollut aiemmin erillisiä markkinoinnin tai viestinnän työntekijöitä.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu? Entä mikä on parasta työssäsi?

Viestintäpäällikkönä vastaan monipuolisesti markkinoinnin ja viestinnän toteuttamisesta. Suunnittelen ja vedän sekä sisäisen että ulkoisen viestinnän projekteja ja hallinnoin sosiaalisen median kanaviamme. Tuotan runsaasti sisältöä itse blogiteksteistä uutiskirjeisiin ja päivitän verkkosivujamme. Sosiaalinen media mahdollistaa päivittäisenkin ulkoisen viestinnän tekemisen, ja Bocolla olemme ylpeästi alamme aktiivisin kotimainen toimija sosiaalisessa mediassa.

Pidän työni itsenäisyydestä ja monipuolisuudesta. Pääsen suunnittelemaan ja vaikuttamaan Boco IP:n toimintaan viestinnän ja markkinoinnin projektien kautta. Koska olen sielultani kirjoittaja, nautin erityisesti siitä, että saan työskennellä tekstin parissa ja tuottaa runsaasti sisältöä.

Milllaiselta IP-maailma näyttää viestinnän näkökulmasta?

IP-ala elää jatkuvaa muutosta. Alalla pitkäänkin työskennelleet asiantuntijat löytävät aina uusia tulokulmia asioihin, ja laki- ja viranomaistoiminnan muutokset pakottavat pysymään ajan hermolla. Suurin yleinen muutos alalla on tapahtunut avoimuudessa ja viestinnän lisääntymisessä. IP-alalla ei aiemmin tehty juuri lainkaan markkinointiviestintää, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana tämä perinne on murtunut. IP-alan viestintä ja markkinointi ovat menneet hurjasti eteenpäin viime vuosina.

Sosiaalinen media on mahdollistanut viestimisen suurelle yleisölle alaan jo vihkiytyneiden rinnalla. Koenkin, että alan viestinnässä on muistettava kaksi näkökulmaa: IP-maailmaa jo tuntevat ja ne, jotka vasta etsivät alan palveluita tai kiinnostuneet alan asioista. IP-alalla on luonnollisesti oma jargoninsa, mutta suurelle yleisölle alan asioita on pystyttävä avaamaan turhia mutkittelematta.

Mikä on suurin työsaavutuksesi?

Olen erityisen ylpeä edelleen jatkuvasta referenssitarinaprojektista, jonka myötä olemme päässeet kertomaan yhteistyöstä upeiden asiakkaidemme kanssa. Tarinat alalla tehdystä työstä konkretisoivat IP-asioita, joiden hahmottaminen ilman esimerkkejä voi olla vaikeaa. Nykyään referenssitarinat löytyvät kotisivuiltamme ja olemme painattaneet niitä myös paperille. Asiamiehemme ovat ottaneet painetut versiot hyvin vastaan, sillä ne ovat erinomaista materiaalia asiakastyöhön.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikani kuluu lapsiperheen arkena, mutta onneksi ehdin myös joogaamaan, juoksemaan ja lukemaan. Lukeminen on minulle elämäntapa: luen paljon eri kielillä ja pyrin lukemaan päivittäin sekä lapsille että itsekseni iltaisin.

Nopeat

Nimi ja asema: viestintäpäällikkö Milja Saarimaa

Tutkinnot, arvonimet: FM (saksan kääntäminen ja tulkkaus)

Jos ei olisi viestintäpäällikkö, olisi: kirjailija

Motto: Aina voi tulla paremmaksi.

Suosittelen

Kirja: Carol S. Dweck Mindset – Menestymisen psykologia

Musiikki: jazz

Laji: jooga

Taitelija: Claude Monet

Elokuva: Lost In Translation

Kirjoittanut Panu Lempiäinen

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt