Uusi tavaramerkkilaki tulee – oletko valmis?

Kevät on kaiken uuden aikaa, ja kuluva kevät on ollut erityisen vilkas: eduskuntavaalit, brexit – ja uusi tavaramerkkilaki!  Vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen se on vihdoin täällä, viimeistä hyväksymistä vaille valmis. Voimaantuloa odotetaan touko- tai kesäkuun 2019 alussa. Tiedämme kuitenkin jo, mitä odottaa ja mihin alkaa varautua.

Laki on pitkä ja kattava, mutta seuraavassa muutama olennainen merkinhaltijaa kiinnostava seikka:

Ennen 1.1.2014  haetut luokkaotsakkeelliset tavaramerkkirekisteröinnit – muista reagoida!

Rekisteröidyt merkit säilyvät rekisterissä, mutta yksinoikeuden suoja-alassa voi tapahtua radikaali supistuminen luokkaotsikkotulkinnan muuttuessa, ellei merkin omistaja reagoi PRH:n suuntaan viimeistään, kun rekisteröinti ensimmäisen kerran tulee uudistettavaksi uuden lain aikana. Tällainen muutos koskee vain seuraavia:

  • Tavaramerkkirekisteröinnit, joita on haettu ennen 1.10.2012 ja joka sisältää vain (a) tavaramerkkiluokan numeron, (b) merkinnän kaikista tavaroista/palveluista tai (c) koko silloisen luokkaotsakkeen. Tällainen rekisteröinti voidaan täsmentää kaikilla asianomaiseen luokkaan kuuluvilla tavara- ja/tai palvelunimikkeillä, jotka ovat olleet mahdollisia hakuhetkellä.Esimerkki: jos merkin rekisteröintiä on haettu vuonna 1973 luokassa 9, ei kannata täsmentää rekisteröinnin tarkoittavan mobiilisovelluksia. Niitä ei ollut tuolloin vielä olemassa, vaikka ne luokkaan 9 nyttemmin kuuluvatkin.
  • Tavaramerkkirekisteröinnit, joita on haettu 1.10.2012 – 31.12.2013 välisenä aikana ja joiden luokitukseen sisältyy fraasi ”kaikki muut tavarat/palvelut, joka sisältyvät tähän luokkaan Nizzan luokituksen aakkosellisessa luettelossa”. Tällainen rekisteröinti voidaan täsmentää käyttämällä hakuhetken Nizzan aakkosellisen luettelon tavara-/palvelunimikkeitä.Esimerkki: jos merkin rekisteröintiä on haettu helmikuussa 2013 luokassa 42, ei kannata täsmentää rekisteröinnin tarkoittavan palvelunimikettä ”matkapuhelinten lukitusten poistaminen”, sillä kyseinen nimike on lisätty Nizzan luetteloon vasta vuonna 2017.

Jos täsmennyksiä ei tee, yksinoikeus supistuu hakuhetken luokkaotsakkeen kirjaimelliseen tulkintaan. Ei siis kannata jäädä odottelemaan. Muutoksen voi tehdä milloin vain, mutta viimeistään, kun rekisteröinti ensi kerran uudistetaan uuden tavaramerkkilain tultua voimaan. Ota yhteyttä, autamme!

Täsmennyksistä ei kuitenkaan kannata tehdä monikymmenrivisiä tavaraluetteloita, koska ajan kuluessa on kyettävä osoittamaan merkin käyttö tavaroiden yhteydessä. Siitä lisää alla.

Mustavalkoinen merkki muuttuu – mustavalkoiseksi

Viranomaiset ovat tähän asti nähneet värejä silloinkin, kun niitä ei ole mustavalkoiseen kuviomerkkiin sisältynyt. Mustavalkoisena rekisteröidyn merkin on tulkittu kattavan kaikki merkin eri värimuodot. Näin ei jatkossa enää ole uusien hakemusten osalta. Mustavalkoinen on mustavalkoinen.

Värillinen merkkiversio voi kokonaisvaikutelmaltaan poiketa huomattavastikin mustavalkoisena rekisteröidystä versiosta. Kannattaa sen vuoksi tarkistaa oman salkun kuviomerkit sillä silmällä ja hakea tarvittaessa lisäsuojaa vähintäänkin eniten käytössä oleville värillisille merkkivariaatioille. Tilanne voi nimittäin olla jopa se, ettei mustavalkoista merkkiä edes käytetä, jolloin ei todellakaan kannata jättäytyä mustavalkorekisteröinnin varaan. Koska: lue vielä seuraavakin kappale.

Onko sinulla yli viisi vuotta vanha tavaramerkki tai toiminimi?

Merkin rekisteröintiprosessissa PRH on voinut antaa välipäätöksen, jossa rekisteröinnin esteeksi on laitettu yli viisi vuotta vanha rekisteröinti, tavaramerkki tai toiminimi, joka on rekisteröity tarpeettoman laajasti ja/tai joka ei enää lainkaan ole käytössä. Tällaisista esteistä on voinut olla vaikea päästä eroon, kun suostumusta ei ole syystä tai toisesta saatu, ja kumoaminen olisi vaatinut kalliin oikeusprosessin markkinaoikeudessa. Käyttämätön rekisteröinti onkin voinut jäädä esteeksi halutun merkin rekisteröinnille.

Apuun tulee nyt täysin uusi ja oikeudenkäyntiä edullisempi hallinnollinen menettämis- ja mitätöintiprosessi, jonka voi laittaa vireille PRH:ssa. Menettely on nimensä mukaan hallinnollista ja suhteellisen yksinkertaista. Sen on tarkoitus vastata samankaltaista menettelyä kuin väiteasioissa.

Yllä mainittu tarkoittaa toisaalta myös sitä, että kaikkien merkkien omistajien on hyvä muistaa yli viisi vuotta vanhan rekisteröintinsä päällä leijuvan menettämis- ja mitätöintiprosessin tumman varjon. On entistäkin tärkeämpää muistaa jatkuvasti dokumentoida oman tavaramerkin käyttö niin, että jos joku sen voimassaolon haastaa käyttämättömyyteen vedoten, haasteeseen voidaan helposti vastata, kun merkin käyttö on suhteellisen pienin vaivoin todennettavissa. Jokaisen yrityksen IPR-strategiaan ja vuosikelloon on viimeistään nyt syytä kirjata kohta merkin käytön systemaattisesta, huolellisesti päivätystä ja kattavasta dokumentoinnista.

Edellä olevista syistä yllä mainitsemani liian leveät tavaraluettelon täsmennykset ja turvautuminen vanhaan mustavalkorekisteröintiin eivät pitkällä tähtäimellä ole järkeviä. If you don’t use it, you may lose it, kuten maailmalla sanovat.

Kannattaa lisäksi muistaa, että käyttämättömyyteen perustuva hallinnollinen kumoaminen koskee myös toiminimiä. Niistä monilla on karvaita kokemuksia kaiken mahdollisen sallivan toimialamääritelmän ”— sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta” vuoksi. Uusi tavaramerkkilaki mahdollistaa myös niiden haastamisen kokonaan tai osittain.

Määräaika meni – Ou Nou! Jatkossa se on No Big Deal

Pääsikö käymään hassusti: PRH antoi välipäätöksen, jossa pyydettiin vastausta, hups, eilen! Vanhan lain mukaan se oli sitten siinä, mutta uusi tavaramerkkilaki antaa mahdollisuuden herättää kuollut henkiin. Kun deadlinesta on tullut menneisyyttä, on määräajan päättymisestä vielä kaksi kuukautta aikaa pyytää käsittelyn jatkamista. Tällöin tulee antaa PRH:lle lausuma, korjata välipäätöksessä mainittu puute ja maksaa pienehkö virastomaksu. Tilanne on pelastettu.

Kaikki sähköistyy ja merkin voi esittää ilman graafisuutta

Jatkossa on OK asioida vain sähköisesti. PRH ei hyväksy enää paperilomakkeita, ellei siihen ole jokin hyvin poikkeuksellinen syy. Kaikki hakemukset laitetaan vireille verkossa sähköisesti ja välipäätöksiin vastaaminenkin siirtyy verkkoasioinniksi. Toimet vaativat sähköistä tunnistautumista. Onneksi me Suomessa olemme jo tuttuja sähköisten järjestelmien kanssa; EU-tavaramerkkivirastossa (EUIPO) olemme jo vuosia hoitaneet miltei kaiken sähköisesti.

Merkin graafisen esittämisen vaatimuksesta luopuminen kuulostaa jännittävältä, mutta se tuskin sittenkään on kovin radikaali muutos, ainakaan nykytekniikalla. Merkki on nimittäin edelleen esitettävä selkeällä, täsmällisellä ja ymmärrettävällä tavalla. Mutta kuka tietää minne tekniikka meidät vielä vie. Ehkä voimme joskus aistia merkkejä muilla kuin silmillä ja korvilla.

Tänä keväänä elämme siten jännittäviä aikoja. Olemme iloisia uudesta tavaramerkkilaista, jossa on hyvät säännöt huolelliselle tavaramerkin haltijalle. Ja kun käännyt puoleemme, teemme asioiden hoidosta joka tapauksessa asiakkaillemme mahdollisimman helppoa ja joustavaa.

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt