Bocolainen esittäytyy: patenttikäsittelijä Päivi Peräjoki

Patenttikäsittelijä Päivi Peräjoki teki pitkän uran tutkijana teollisuudessa, ennen kuin päätyi siellä patenttien pariin ja sittemmin Bocolle 2015. Elintarviketieteiden maisterilla on taustalla laaja-alaiset kemian opinnot, ja asiakastyön monipuolisuus niin kemian alojen kuin työtehtävienkin osalta on hänen työnsä suola. Päivi opiskelee ahkerasti asiamiestutkintoja varten ja nauttii uuden oppimisesta myös päivittäisessä työssään. Työn vastapainoksi vapaa-aika kuluu ulkoilun ja liikunnan, kuten tanssillisten lajien, ja kuorolaulun parissa.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Tulin taloon toukokuun alussa 2015. Uudenlaiset haasteet olivat tervetulleet yli 17 teollisuuden puolella vietetyn vuoden jälkeen. Toimin ensin 15 vuotta Valiolla tutkijana, ja näin tutkijanurani aikana eri osastoja mikrobiologiasta kemiaan. Validoin mm. analyysimenetelmiä ja koulutin tutkimusassistentteja ja ulkomaisia lisenssiasiakkaita. Tutkijanurani alussa IPR:t tulivat toki jo vastaan mm. patenttijulkaisujen muodossa, mutta kiinnostukseni patentointiin heräsi kunnolla, kun siirryin pitkän tutkijauran jälkeen Valion patenttiosastolle, jossa toimin kaksi vuotta tutkijana. Töihini siellä kuuluivat muun muassa kilpailijaseuranta, uutuustutkimukset ja patenttihaut toiminnanvapauskartoituksia varten.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu?

Työni on hyvin vaihtelevaa, ja on vaikeaa sanoa, millainen olisi tyypillinen työpäiväni. Tapaan asiakkaita, käyn läpi keksintöjä, kirjoitan patenttihakemuksia, laadin vastineita välipäätöksiin, teen toiminnanvapauskartoituksia ja uutuustutkimuksia sekä lisäksi teen asiakkaille kilpailijaseurantaa ja hoidan patenttivaatimusten käännöstöitä. Olen osallistunut myös patentin arvonmääritykseen, mikä oli erittäin antoisaa. Kokemuksen karttuessa olen saanut koko ajan vaativampia tehtäviä. Samalla opiskelen patenttiasiamiestutkintoihin (suomalainen teollisoikeusasiamiestutkinto ja European Qualifying Examination EQE).

Mikä on parasta työssäsi?

Juuri monipuolisuus on parasta työssäni: niin työtehtävät kuin tekniikan ala vaihtelee, ja olen päässyt hoitamaan kemian toimeksiantoja laidasta laitaan. Opin koko ajan uutta kemian eri osa-alueista, mutta uusien keksintöjen myötä tutuiltakin tekniikanaloilta löytyy aina uusia piirteitä.

Pidän siitä, että Bocolla asiakas on tekemisen keskiössä ja kaikki työ tehdään asiakas edellä. Jokainen asiantuntija myös keskittyy juuri omaan erikoisalaansa, jolloin heidän syvällinen asiatuntemuksensa tulee parhaiten asiakkaiden käyttöön ja työt hoituvat sujuvasti.

Mikä on ollut mieleenpainuvaa?

Mielenpainuvinta on ehdottomasti ollut ensimmäinen asiakkaalle myönnetty patentti kirjoittamastani hakemuksesta. Sitä elää aina asiakkaan kanssa ja iloitsee heidän menestyksestään – ja saa jopa tuntea olevansa osa sitä. Se on palkitsevaa.

Miten patenttiala on muuttunut urasi aikana?

Ala ei ole kolmessa vuodessa muuttunut merkittävästi. Asiamiestutkinnon tuleminen Suomeen on toki iso uudistus. Ylipäänsä asiamiestutkinnot ovat vaikeutuneet, eikä niiden läpi pääseminen ole itsestäänselvyys. Myös kokeiden tehtävien keskittyminen mekaniikan alaan voi aiheuttaa kemistille välillä haasteita.

Millainen työpaikka Boco on?

Boco on hyvä paikka tehdä töitä, sillä ympärillä ovat mukavat, avuliaat työkaverit. Täällä on hyvä työilmapiiri: omiin töihin saa halutessaan keskittyä rauhassa, mutta kollegoilta saa aina apua tarvittaessa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajalla laulan kuorossa ja käyn erilaisilla jumppatunneilla – erityisesti tanssilliset tunnit ovat mieleeni. Tykkään ylipäänsä liikkumisesta ja ulkoilusta, ja käynkin noin kerran viikossa pitkällä lenkillä ystävieni koirien kanssa. Olen myös saanut harjoitella agilityä näiden koirien kanssa tyttäreni opastuksessa.

Nopeat

Tutkinnot, arvonimet: Elintarviketieteiden maisteri

Jos ei olisi patenttikäsittelijä, olisi: opettaja

Motto: Aina pitää yrittää.

Suosittelen

Kirja: Opiskelen niin paljon alan kirjallisuutta tällä hetkellä, etten ehdi lukea muuta, mutta myöhemmin tartun varmaan taas klassikoihin.

Laji: tanssi, aerobic

Musiikki: kuuntelen musiikkia klassisesta rockiin, ja tällä hetkellä harjoittelemme kuoron kanssa englantilaisia joululauluja joulukonsertteja varten.

Elokuva: Matt Damonin elokuvat

Kirjoittanut Milja Saarimaa

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt