Bocolainen esittäytyy: patenttiasiamies Marja Liisa Autti

Patenttiasiamies Marja Liisa Autti on työskennellyt patenttien parissa lähes 20 vuotta, joista suurimman osan hän on viettänyt yritysmaailmassa. Ennen patenttiasiamiesuraa ICT-alan diplomi-insinööri hankki laajaa näkemystä patenttisalkkujen hallinnasta Nokian IPR-osastolla monipuolisissa tehtävissä. Vaikka patenttien merkitys tiedostetaan nykyään hyvin suuryrityksissä, Marja Liisan mukaan patenttitietouden levittäminen suomalaisiin pk-yrityksiin on ensiarvoisen tärkeää, jotta yritykset voivat tehdä tietoisia ratkaisuja jo alkumetreillä. Vapaa-ajalla aktiivinen kilpasuunnistaja innostui edellisenä vuonna Suomi 100 lajia -haasteesta ja kokeili sataa eri urheilulajia.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Olen työskennellyt jo lähes kaksikymmentä vuotta patenttien parissa – pääosin yritysmaailman puolella. Ennen Bocoa toimin pitkään Nokian IPR-organisaatiossa erilaisissa tehtävissä, joihin kuului muun muassa patenttisalkkujen hallintaa. Sieltä siirryin erääseen Nokian spin off -yritykseen, jossa tavoite oli rakentaa patenttisalkku, joka tukisi liiketoimintaa alan tunnetusti aggressiivisessa IPR-ympäristössä.

Bocolle tulin vuonna 2014, kun sinne tarvittiin ICT-alan osaajaa. Hauska sivujuonne on, että olin jo aikanaan tutustunut Bocon nykyiseen toimitusjohtajaan Karri Leskiseen pitkällä patenttikurssilla meidän molempien patenttiuran alkumetreillä. Vaikka patenttitoimistokenttä olikin minulle tuttu Nokia-vuosilta, en ollut tehnyt Bocon kanssa yhteistyötä aiemmin. On ollut erittäin mielenkiintoista päästä katsomaan patenttimaailmaa eri roolista, ikään kuin aidan toiselta puolelta.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu?

Laadin paljon uusia patenttihakemuksia, joiden sisältö liittyy erilasiin ICT-alan keksintöihin. On kiinnostavaa päästä tutustumaan uuteen ja soveltamaan omaa asiantuntemusta hyvin erilaisiin teknologioihin. Olen päässytkin rakentamaan omia asiakkuuksia ja heidän salkkujaan, ja siksi alkuvaiheessa työni on painottunut uusien hakemusten tekemiseen.

Myös oikeudenkäynteihin liittyvä työ on erittäin mielenkiintoista. Niissä pääsee todella syventymään ja perehtymään yksityiskohtiin. Oikeudessa esiintyminen onkin ollut minulle uusi haaste ja avartava kokemus. Nokialla osallistuin oikeudenkäynteihin lähinnä analyysien ja taustatyön kautta.

Uudessa roolissani patenttiasiamiehenä myös opiskelu kuuluu tehtäviini. Tarkoitukseni on pätevöityä europpapatenttiasiamieheksi hyvissä ajoin ennen eläkeikää.

Mikä on parasta työssäsi? Entä mikä on jäänyt mieleen?

Palkitsevinta on oivallus: näin tämä tehdään. Kun ratkaisen patenttihakemuksen tekniseen ongelmaan, asiakkaan tarpeeseen ja patenttilain näkökulmaan liittyvän yhtälön, palikat loksahtavat kohdalleen. Esimerkiksi kun saan aikaan vastineen, jossa on pitävät argumentit patentoitavuuden puolesta, se tuntuu merkitykselliseltä.

Mieleenpainuva tapaus sattui juuri ennen joulua. Kävi ilmi, että asiakkaan tuote on tulossa seuraavana päivänä markkinoille ja siten keksintö on tulossa julkiseksi. Lupasin asiakkaalle laatia patenttihakemuksen seuraavaksi päiväksi virastoon jätettäväksi. Kirjoitin kaksi päivää näppäimistö sauhuten – välillä kävin napostelemassa toimiston jouluherkkuja asiakkaiden glögitilaisuudessa – ja sitten palasin taas kirjoitustyöhön. Hakemus saatiin virastoon ajallaan ja tuote tuli kauppoihin sovitusti, ilman että sen julkaisu muodostui patentoinnin esteeksi.

Miten patenttiala on muuttunut urasi aikana?

Urani alkuaikoina yritysmaailmassa isotkin yritykset olivat vielä melko tietämättömiä patenttiasioista. Vuosien varrella siellä on opittu valtavasti patenteista, niiden merkityksestä liiketoiminnassa ja niiden hyödyntämisestä. Aina tietenkin tulee vastaan uusia yrityksiä ja yrittäjiä, joilla ei ole vielä tietotaitoa patenttiasioissa, joten työnsarkaa patenttien tärkeydestä viestimisessä riittää yhä.

On harmillista lukea välillä lehdistä erinomaisista keksinnöistä, joita keksijät eivät halua patentoida, koska kokevat sen turhaksi. Tämä mielipide pohjautuu usein tietämättömyyteen. Jättämällä osaamisensa aktiivisesti suojaamatta keksijä luottaa hyvään onneen, ettei hänen innovaatiotaan kopioida. Valitettavasti nykymaailmassa hyvät ideat kopioidaan väistämättä. Yhtälö ei kuitenkaan ole helppo aloitteleville yrityksille: patentointi ja suojien puolustaminen on kallista. Onneksi nykyään on tarjolla monipuolisia rahoitusvaihtoehtoja yritysten alkutaipaleella, kuten innovaatioseteli keksinnön suojaukseen tai IPR-vakuutus loukkaustilanteita varten.

Millainen Boco on ollut työpaikkana?

Pidän Bocoa hyvänä työpaikkana, jossa tarjotaan sopivasti itsenäisyyttä ja haasteita asiantuntijoille. Pidän siitä, että Boco on aktiivinen toimija, joka pyrkii jatkuvasti parantamaan toimintaansa niin asiakkaiden suuntaan kuin sisäisestikin. Olen ylpeä kertoessani edustavani tätä organisaatiota.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu pääosin erilaisten liikuntaharrastusten parissa. Suunnistus on oma lajini, jota olen harrastanut ekaluokkalaisesta asti. Nuoruudessani olin kymmenen vuotta suunnistusmaajoukkueessa ja kilpailen yhä aktiivisesti ikämiessarjoissa sm-tasolla. Muutenkin liikun erittäin monipuolisesti: innostuin viime vuonna Suomi 100 -haasteesta ja kokeilin vuoden aikana sataa eri urheilulajia. Uudeksi suosikiksi tarttui mukaan swimrun, joka on seikkailu-urheilijoiden kehittämä laji, jossa vuorotellaan maasto- tai polkujuoksun ja avovesiuinnin välillä.

Nopeat

Tutkinnot, arvonimet: DI (sähkötekniikka)

Jos ei olisi patenttiasiamies, olisi: jokin liikuntaan ja/tai luontoon liittyvä ammatti

Motto: Elämä on tarkoitettu elettäväksi tänään.

Suosittelen

Kirja: Game of Thrones – sarja

Musiikki: J.S. Bach

Laji: Suunnistus

Kuvataiteen teos/taitelija: Veikko Lappalaisen valotaide

Elokuva: Amadeus

Kirjoittanut Milja Saarimaa

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja