Bocolainen esittäytyy: patenttiasiamies Linda Norrgård

Patenttiasiamies Linda Norrgård on työskennellyt Boco IP:ssä pian 10 vuoden ajan. Työssään hän käsittelee muun muassa elintarvike-, polymeeri- ja lääkeainekemian patenttihakemuksia Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hän iloitsee kestävien asiakassuhteiden rakentamisesta ja haluaa mukautua asiakkaansa viestintätyyliin. Vapaa-ajallaan Lindan pitävät kiireisenä lapset ja koira.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Opiskelin orgaanista kemiaa TKK:lla. Tähtäsin ensin tutkijaksi ja työskentelin opiskeluaikanani teollisuudessa ja laboratorioissa. Yksityiskohtiin keskittyvässä tutkimustyössä huomasin kuitenkin kaipaavani asiakkaiden kanssa työskentelyä sekä enemmän vaihtelua työtehtäviin. Aloin kiinnostua patenttialasta, johon törmäsin aika ajoin teollisuuden palveluksessa. Korkeakoulussa osallistuin tuotekehityksen projektikurssille. Kehitimme ja patentoimme kilpimäisen pommisuojan, jonka kurssin yhteistyöyritys halusi ostaa. Kokemus vahvisti kiinnostustani patenttialaan ja aloin ottaa patenttien maailmasta lisää selvää kontaktieni kautta.

Kun olin valmistumassa vuonna 2008, Boco IP sattui etsimään uusia työntekijöitä. Hain ja aloitin samana vuonna patenttikäsittelijänä. Nykyiseen tehtävääni patenttiasiamieheksi etenin vuonna 2010.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu? Entä mikä on parasta työssäsi?

Työssäni näen patenttialan spektrin koko kirjon. Käsittelen asiakkaiden patenttihakemuksia maailmanlaajuisesti, pääasiassa Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hoidan koulutukseni mukaisesti kemiaan liittyviä patenttiasioita, kuten elintarvike-, polymeeri- ja lääkeainekemian hakemuksia, ja olen mukana koko hakemusprosessin ajan. Prosessi alkaa tavallisesti uutuustutkimuksella ja päättyy toisinaan väitteisiin, valituksiin tai jopa oikeudenkäynteihin.

Työssäni parasta on kestävien asiakassuhteiden rakentaminen. Motivoiduin minun ja asiakkaan välille syntyvästä luottamuksesta. Kun kaikki onnistuu, asiakas alkaa luottaa siihen, että teen oikeita päätöksiä. Luottamus täytyy kuitenkin aina ansaita, sillä asiakastyö on herkkää: kaikilla on kiire ja ihmiset suosivat erilaisia viestintätapoja. Siksi on tärkeää tunnistaa asiakkaiden tarpeet ja mukautua heidän viestintätyyliinsä yhteydenpidossa.

Työssäni olen oppinut eniten oikeudenkäynneistä ja väitekäsittelyistä. Niiden jälkeen mietin aina, mitä voin jatkossa tehdä toisin patenttihakemuksissa. Tärkeää on myös palaute asiakkailta. Iloitsen aina, kun saan kiitosta hakemustekstistä tai onnistuneesta tapaamisesta.

Miten Boco IP ja patenttiala ovat muuttuneet urasi aikana?

Patenttiala tuntui aluksi byrokraattiselta lukuisine sääntöineen, mutta ala on modernisoitunut paljon. Tulin Bocolle töihin aikana, jolloin toimintatapoja ja -malleja mietittiin uusiksi. Täällä on kokeiltu rohkeasti uutta paikoissa, joissa alan säännöt sen sallivat. Kokeiluilla on löydetty uusia hyviä käytänteitä. Esimerkiksi viestintä ja avoimuus ovat lisääntyneet vuosieni aikana paljon.

Työntekijänä patenttialalla ei voi oikeastaan koskaan olla valmis. Kun aloitin alalla, tiesin, että opittavaa on paljon, mutta alan laajuus pääsi silti yllättämään. Nyt tiedostan, etten voi koskaan tietää kaikkea tällä alalla, mutta kaikesta on mahdollista ottaa selvää.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Tykkään kokeilla uusia harrastuksia, mutta nykyään vapaa-aikani uppoaa lasten ja koiran kanssa touhuamiseen. Bocolla olen ollut tyytyväinen mahdollisuuksiin yhdistää työ ja perhe: etätyö sujuu vaivattomasti ja olen tehnyt 80-prosenttista työpäivää.

Nopeat

Tutkinnot, arvonimet: DI (kemiantekniikka)

Sisäinen titteli: Vaasan patenttiprinsessa

Jos ei olisi patenttiasiamies, olisi: eläinlääkäri

Motto: Uskalla kokeilla – joskus onnistut, joskus opit.

Suosittelen

Laulu/bändi: The Beatles

Laji: sienestys

Taitelija: Ilkka Lammi

Elokuva: Maria Lang -elokuvat

Kirjoittanut Panu Lempiäinen

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt