Kymmenen vuoden jälkeen

Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin työstäni Boco IP:n patenttipuolen IPSuna ja tarjosin kurkistuksen tavanomaiseen työpäivääni. Niitä työpäiviä minulle onkin ehtinyt kertyä jo muutama, sillä tämän vuoden huhtikuussa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäisen kerran astuin Bocon (silloiselta nimeltään Borenius & Co) ovesta sisään.

Jännityksen vuoksi muistan tuosta päivästä hyvin vähän, mutta onneksi kuitenkin sen tärkeimmän: kaikki olivat minua kohtaan varauksettoman ystävällisiä. Vuosikymmenen aikana toimistomme on muuttunut monin tavoin ja väkikin on suurelta osin vaihtunut sitten ensimmäisen työpäiväni, mutta ystävällisyys ja toisten kunnioittaminen ovat edelleen olennainen osa arkeamme. Toimistomme hyvä henki on näkynyt myös ulospäin, sillä Boco sijoittui useana vuonna korkealle Great Place to Work -tutkimuksessa.

Kun ajattelen kulunutta vuosikymmentä ja oman työnkuvani muuttumista sinä aikana, ensimmäisenä mieleeni tulee käyttämäni työvälineistö. Tekniikka on ottanut huiman harppauksen eteenpäin, ja nykyään kaikki yhteydenpito eri virastojen kanssa on mahdollista hoitaa sähköisesti. Ensimmäisinä Boco-vuosinani näin ei ollut; PRH:lle menevän postin kävi viemässä Arkadiankadulle joku meistä IPSuista, ja ulkomaisten virastojen kanssa asioidessa turvauduimme vanhan kunnon faksin apuun.

Tuon laitteen ääressä vietimme unohtumattomia hetkiä, ja aivan erityisesti muistan väitteen, jonka teimme asiakkaan puolesta väiteajan viimeisenä päivänä. Osaava asiamies oli tietysti valmistellut tarvittavat dokumentit hyvissä ajoin, mutta monikymmensivuisen aineiston toimittaminen Müncheniin osoittautui faksille lähes ylivoimaiseksi tehtäväksi. Kello kävi jo vuorokauden viimeistä tuntia, kun kone viimein sylkäisi ulos “lähetys onnistui” -ilmoituksen. Näihin hetkiin on toki mukavaa palata jälkeenpäin, mutta olen siitä huolimatta helpottunut, ettei tämänkaltaisia hauskoja muistoja enää pääse syntymään.

Toimistomme paperinkulutus on muutaman viime vuoden aikana vähentynyt merkittävästi. Tavaramerkkiosastomme toimii jo täysin sähköisesti, ja me patenttipuolella olemme matkalla samaan suuntaan. Pyrkimyksenä on, että kaikista meille saapuvista uusista toimeksiannoista tehtäisiin ainoastaan virtuaalikansio. Kunnianhimoisena tavoitteena meillä on myös vanhojen arkistojen siirtäminen sähköiseen muotoon, ja tämä projekti onkin lähtenyt hienosti käyntiin. Vuosien varrella paperista aineistoa on kuitenkin kertynyt sen verran, että edessä on vielä aikamoinen savotta. Joka tapauksessa ponnistelumme on tuottanut tulosta, ja olemmekin jo muutaman vuoden ajan saaneet käyttää WWF:n Green Office -merkkiä.

On ilahduttavaa huomata, että paperittomuuteen pyrkimisestä ja ympäristöystävällisestä ajattelutavasta yleensäkin on tullut näiden kymmenen vuoden aikana globaali ilmiö, joka näkyy myös ulkomaisten yhteistyökumppaniemme toiminnassa. Meille saapuvan paperipostin määrä on enää murto-osa siitä, mitä se on joskus ollut, ja esimerkiksi itselläni saattaa mennä joskus viikkokin niin, ettei pöydälleni ilmesty postikansiota ollenkaan. Myös Bocolta lähtevän paperipostin määrä on minimaalinen; toimitamme postitse ainoastaan alkuperäiset patenttikirjat ja muut todistukset asiakkaille sekä valta- ja siirtokirjat niihin maihin, joissa alkuperäiskappaleet vaaditaan. Tämä ja tekniikan kehittyminen yhdessä ovat mahdollistaneet myös etätöiden tekemisen aivan uudella tavalla.

Mennyt vuosikymmen siis pitää sisällään kaikenlaista, ja on mahdotonta ajatella, mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat tullessaan – tämä koskee niin toimistoamme kuin patenttialaa ylipäänsäkin. Tällä hetkellä patenttiväen mielenkiinto on kohdistunut yhtenäispatenttia ja yhtenäispatenttituomioistuinta koskevaan UPC-sopimukseen. Olethan jo lukenut siihen liittyvän tiedotteemme?

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt