Kilpailuedun suojaamisen elinkaari

Boco IP on tuottanut yhteistyössä Holvin kanssa sarjan videoita, joissa aloittelevia yrittäjiä opastetaan IPR:ien maailmaan (Intellectual Property Rights). Ensimmäisessä videossa konsultointijohtajamme Petri Nieminen kertoo, millainen on yrityksen kilpailuedun suojaamisen elinkaari. Videon nähtyäsi tiedät, mitä päätöksiä ja toimenpiteitä sinun tulee tehdä tuotteesi tai palvelusi kilpailuedun suojaamiseksi – aina ensi-ideasta siihen asti, kun tuotteesi tai palvelusi poistuu markkinoilta.

Katso video Holvin Makerspacesta rekisteröitymällä sähköpostiosoitteellasi.

Kilpailuedun suojaamisen elinkaaren viisi vaihetta

  • tuoteidea
  • tuotepäätös
  • tuotteen lanseeraus
  • tuote markkinoilla
  • tuote poistuu valikoimasta

Tuoteidea: onko tuoteideasi aidosti uusi ja onko sille tilaa markkinoilla?

Kun uusi tuote- tai palvelukonsepti on vielä idean asteella, on varmistettava ainakin oikeus tuoda oma tuote markkinoille tekemällä ns. toiminnanvapauskartoitus– eli Freedom-to-Operate (FTO).

Kartoituksen tuloksena saadaan tietoa kolmansien osapuolien omistamista, meille merkityksellisistä oikeuksista. Näitä voi olla esimerkiksi tavaramerkkirekisteröinti, joka estää meitä käyttämästä jotain tiettyä tuote- tai palvelunimeä, tai voimassa oleva patentti, joka kattaa tuotteemme jonkin teknisen piirteen.

Tuotepäätös: tuote työn alle ja suojat kuntoon

Kun päätös idean tai prototyypin tuotteistamisesta tehdään, omien oikeuksien rekisteröinti tulee ajankohtaiseksi. Mitä, missä ja milloin tulisi suojata?

Muotoilun suojaamisessa, mutta erityisesti patentoinnissa, tuotteen julkistaminen voi haitata tai jopa estää koko suojausprosessin. Patentoitavuuden yksi edellytys on uutuus, joten patenttihakemus tulisi jättää jo ennen suunniteltua ensiesittelyä.

Tuotenimi suojataan rekisteröimällä tavaramerkki niissä palvelu- ja tavaraluokissa, jotka halutaan suojan piiriin.

Suojia haetaan usein tuotteen kaupallisen potentiaalin mukaisella laajuudella. Kattavan maantieteellisen suojan rakentaminen vie aikaa ja resursseja – myös rahaa – joten suojausstrategia kannattaa miettiä etukäteen.

On hyvä muistaa myös se, että vaikka yritys itse ei sinällään olisi kiinnostunut IPR-suojista, tulee sen silti huomioida muiden omistamat suojat omassa toiminnassaan.

Tuotteen lanseeraus: hyvän idean kopiointi alkaa

Uusi tuote tai palvelu voidaan nyt julkistaa, ja niin asiakkailla kuin myös kilpailijoilla on nyt mahdollisuus ensi kertaa nähdä, mitä yritys on saanut aikaan. Suojauksen kannalta on oleellista, että tavaramerkki- ja mallioikeusrekisteröinnit on tehty ja patenttihakemukset jätetty jo ennen lanseerausta.

Muista myös, että viranomainen ei valvo IP-suojia yrityksen puolesta. Yrityksen tulee itse huomata mahdolliset rikkomukset ja reagoida niihin päättämällään tavalla.

Tuote markkinoilla: pidetään saavutettu etu itsellä

Tuotteen markkinoilla olon elinkaari vaihtelee tuotteesta tai palvelusta riippuen, joten tämä vaihe voi olla pitkäkin. Tuotteen ollessa markkinoilla yrityksen pohdittavaksi tulee mm. seuraavia asioita:

  • Loukkaako joku oikeuksiamme? Miten puutumme siihen?
  • Oikeuksien voimassaolojen uudistukset: patenteissa vuosimaksut vuosittain, merkkien ja mallien osalta harvemmin.
  • Tuleeko suojia laajentaa uusiin maihin tai alueisiin? Tai olemmeko kenties poistumassa tietyiltä markkinoilta?
  • Entäpä tuotteen kehittyminen ja sen uudet versiot, esimerkiksi uudet merkkiversiot tai tekniset parannukset, suojataanko ne?

Tuote poistuu valikoimasta: suojistakin voidaan mahdollisesti jo luopua

Huomioi IP-salkkusi hallinnoinnissa, että vaikka toisaalla kehitetään uutta, toisaalla tarpeettomiksi tulleet suojat ovat potentiaalinen kohde kustannussäästöille. Tuotteen poistuessa markkinoilta on hyvä hetki pohtia esimerkiksi suojien raukeamaan jättämistä.

Vaikka teknologia olisikin jo vanhentunut, niin erityisesti brändin ja tuotenimien osalta on silti hyvä muistaa, että tunnettu brändi kannattaa ja kuljettaa asiakkaita yli teknisten muutosten.

 

Boco IP on aineettoman omaisuuden hallintaan erikoistunut patenttitoimisto, joka on perustettu vuonna 1928. Toimimme kansainvälisesti ja palvelemme luottamuksellisesti ja joustavasti. Tarjoamme asiakkaille kattavat palvelut, joissa IPR on kiinteä osa yrityksen strategiatyötä ja liiketoimintaa.

Holvi on uudenlainen yrittäjille, freelancereille ja yhteisöille suunniteltu digitaalinen palvelu, joka helpottaa yrityksen taloudenhallintaa. Holvin perustivat suomalaiset pienyrittäjät. Palvelun ytimessä on yritystili ja siihen liitetty kattava valikoima yritystoimintaa helpottavia työkaluja, kuten maksukortti, laskutustyökalu ja työkalut maksujen keräämiseen. Lue lisää Holvista.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja

Petri Nieminen 
Konsultointijohtaja, osakas
+358 9 6866 8412
petri.nieminen@bocoip.com