We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Bocolainen esittäytyy: IP Specialist Tanja Kärkkäinen

IP Specialist (IPS) Tanja Kärkkäisestä tuli yli kymmenen vuotta sitten bocolainen. IPSuna asiakkaiden patenttitoimeksiannot ja niihin liittyvät prosessit täyttävät Tanjan työpäivät, mutta innokkaana kirjoittajana Tanja ehtii myös tarinoida säännöllisesti Bocon blogissa. Sähköistyminen on muuttanut koko patenttialaa, erityisesti IPSun arkea monin tavoin, kun kopiointi, faksaaminen ja postitus ovat korvaantuneet uudella teknologialla. Vapaa-ajalla kielitaitoinen Tanja matkustelee Euroopassa ja nauttii kulttuuriharrastuksista, kuten oopperassa ja baletissa käymisestä.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Tulin taloon vuonna 2006. Määräaikaisuuteni toisessa patenttitoimistossa oli juuri päättynyt, ja avoimen hakemuksen kautta tulin rekrytoiduksi Bocolle. Olin työskennellyt tässä vaiheessa kaksi vuotta patenttien parissa ja kiinnostus alaan oli herännyt – erityisesti pidän siitä, että pääsen käyttämään kielitaitoani. Bocolla toimin aluksi aulassa kesäapulaisena ja vuoden 2007 alussa aloitin vakituisena IP Specialistina. Aiemmin olin keskittynyt patentointiprosessin loppuvaiheeseen, esim. painatusmaksuihin ja patenttikirjoihin, joten oli mielenkiintoista laajentaa osaamistaan koko patentointiprosessiin. Aluksi se vähän hirvitti, kun tuntui että oma tietämys alalta on suppea, mutta pikkuhiljaa osaaminen on karttunut ja yli kymmenen vuoden jälkeenkin oppii vielä uutta.

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

IP Specialistin, administration & formalites (IPS) perustehtäviin kuuluu patentointiprosessin muodollisuuksien hallinnointi, määräpäivien valvonta sekä kirjeenvaihto asiakkaiden, ulkomaisten asiamiestoimistojen ja virastojen kanssa.

IPS-tehtävien lisäksi avustan satunnaisesti viestinnässämme tekstien tuottamisessa ja kuulun Bocon aktiiviseen bloggaajien joukkoon. Olenkin jo kouluajoista asti nauttinut kirjoittamisesta. Blogiaiheeni kumpuavat arkisista aiheista ja omista kiinnostuksen kohteistani. Jotenkin sen vain tietää, kun oikea aihe tulee vastaan. Silloin teksti syntyy kuin itsestään. Oma suosikkini on Juuso-karhun taiteesta tekemäni blogikirjoitus, sillä karhut ovat aina olleet minulle lähellä sydäntä.

Mikä on parasta työssäsi?

Työkaverit ovat ehdottomasti parasta työssäni. Bocolaiset ovat mukavia ihmisiä ja yhteistyö on mutkatonta. Meillä on mainio työyhteisö, jossa kukaan ei hautaudu omaan huoneeseensa vaan kaikki toimivat osana porukkaa.

Työssä itsessään koen tärkeäksi, että vastuu on kasvanut vuosien mittaan. Se konkretisoi sitä, että täällä todella luotetaan työntekijöihin.

Mikä on ollut mieleenpainuvaa?

Erityisen hyvin mieleeni on jäänyt ensimmäinen patenttihakemus, joka minun piti jättää patenttivirastoon. Satuin olemaan iltapäivällä ainoana IP Specialistina paikalla, kun ensihakemus piti saada kiireellisesti vireille. Minua jännitti kovasti, osaanko varmasti tehdä kaiken oikein, mutta kaikki sujui hyvin ja sittemmin hakemus on edennyt patentiksi.

Toinen mieleenpainuva juttu on ollut eräs väite eurooppapatenttia vastaan. Asiakas havahtui vasta määräpäivän iltapäivällä siihen, että väite pitäisi tehdä, joten patenttiasiamies kirjoitti sitä koko illan. Iltamyöhään sitten faksasimme monisatasivuisia asiakirjoja Euroopan patenttivirastoon (EPO) ja jännitimme niiden perillemenoa ennen puolta yötä. Onneksi tässäkin tapauksessa kaikki päättyi hyvin ja asiakas oli tyytyväinen.

Miten patenttiala ja Boco ovat muuttunut urasi aikana?

Suurin muutos on ehdottomasti se, että kaikki on nykyään sähköistä. Se näkyy kaikessa toiminnassa. Tämä koskee niin toimeksiantoihin liittyvää aineistoa, joka oli aiemmin paperimapeissa, kuin yhteydenpitoa asiakkaisiin ja virastoihin.

Hauska esimerkki on virastoposti, eli meiltä Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) menevät asiakirjat ja sieltä meille tulevat asiakirjat. Olin yhdessä vaiheessa vastuussa virastopostin viemisestä virastoon, mikä tarkoitti sitä, että matkustin bussilla useamman kerran viikossa Kamppiin PRH:een mustan salkun kanssa viemään postimme henkilökohtaisesti perille ja noutamaan meille tulevan postin. Nykyteknologian myötä on vaikeaa kuvitella, ettei tästä ole kuin kymmenen vuotta aikaa.

Millaisena työpaikkana pidät Bocoa nyt?

Voisi sanoa leikkisästi, että Boco on nuorekas yhdeksänkymppinen. Boco on turvallinen työpaikka. Täällä on valtavasti hyviä asioita, esimerkiksi epähierarkkisuus ja se, että kaikki bocolaiset ovat samassa tilassa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Kulttuuri on pääasiallinen harrastukseni: erityisesti pidän oopperasta, baletista ja musikaaleista. Elokuvissakin tulee käytyä usein. Hankin vuosi sitten museokortin ja sen myötä olen tutustunut enemmän myös taidenäyttelyihin. Tykkään matkustamisesta ja lomalla suuntaankin mieluiten Euroopan eri kaupunkikohteisiin – kaukokohteet eivät minua niin kiehdo. Italiaan palaan aina erityisen mielelläni.

Nopeat

Tutkinnot, arvonimet: tradenomi

Jos ei olisi IP Specialist, olisi: karhujenhoitaja (bear sanctuary)

Motto: Et voi tietää mitä huomenna tapahtuu, joten elä tämä päivä kuin se olisi viimeisesi.

Suosittelen

Kirja: Yrsa Stenius: Kunnes siipi murtuu – Jussi Björlingin taru

Laulu/bändi: Il Volo

Laji: vesijuoksu

Kuvataiteen teos/taitelija: Secundino Hernández

Elokuva: Paddington 1 ja 2

Kirjoittanut Milja Saarimaa

Boco IP Oy Ab

Itämerenkatu 5
00180 Helsinki

Puh: +358 9 686 6840
Fax: +358 9 686 68444
mail@bocoip.com

Tilaa uutiskirjeemme

Boco IP:n postituslistalla saat ajantasaiset kuulumiset aineettoman pääoman viimeisimmistä käänteistä ensimmäisenä. Kuukausittainen uutiskirjeemme tarjoaa monipuolisen katsauksen IP-aiheisiin.

Liity

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt