We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Bocolainen esittäytyy: IP Specialist Paula Sarkki

IP Specialist Paula Sarkki on tehnyt pitkän uran patenttialalla, jonka monipuolisuus kiehtoo häntä. Konkarillekin tulee vastaan jatkuvasti uusia ja yllättäviä asioita. Bocolle Paula tuli teollisuuden puolelta vuonna 2002 ja 15 vuodessa ala on muuttunut huomattavasti nopeatempoisemmaksi. IP Specialistin tehtävien lisäksi Paula kehittää Bocon toiminnanohjausjärjestelmää patentointiprosessin näkökulmasta. Bocon kulttuurissa häntä viehättää kollegoiden välinen yhteishenki ja avuliaisuus. Vapaa-ajalla Paula viihtyy ulkosalla; työmatkatkin hän taittaa useimmiten pyörällä.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Tulin taloon vuonna 2002. Sitä ennen työskentelin teollisuuden puolella patenttien parissa asiakasyrityksessä osa-aikaisena. Bocoon haettiin uutta patenttiassistenttia ja silloinen esimieheni suositteli minua tehtävään. Vuosien varrella patenttiassistentti-titteli on päivittynyt Bocolla tehtäviä paremmin kuvaavaan IP Specialist, administration and formalities (IPS) -rooliin.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu? Mikä on parasta työssäsi?

Hoidan IP Specialistin tehtäviä, eli kirjeenvaihtoa asiakkaiden, ulkomaisten asiamiestoimistojen ja virastojen kanssa, määräpäivien valvontaa sekä patentointiprosessin muodollisuuksia. Kehitän myös aktiivisesti Bocon toiminnanohjausjärjestelmää yhdessä sovelluskehityspäällikkömme kanssa. IP-alalla toiminnanohjausjärjestelmän toimivuus edellyttää IT-osaamisen rinnalle patentointiprosessin tuntemusta ja ymmärrystä, ja olenkin vastuussa mm. järjestelmän patenttisäännöistä kokonaisuutena.

Parasta työssäni on yksinkertaisesti sen monipuolisuus. Tehtävät vaihtelevat IPS-tehtävistä järjestelmänkehitykseen, ja yhteydenottoja tulee niin asiakkailta kuin virastoiltakin. Vaikka olen ollut pitkään alalla, uusia ja jopa yllättäviäkin asioita tulee aina vastaan.

Miten patenttiala ja Boco ovat muuttuneet urasi aikana?

Kaikki on nykyään nopeatempoisempaa ja sähköisempää kuin aiemmin. Urani alkuaikoina lähetettiin fakseja tai kirjeitä ja saatettiin odottaa niihin vastausta viikkoja. Toki siihenkin aikaan hoidettiin kiireellisiä toimeksiantoja, ja silloin odotettiin faksin vieressä sen raksuttaessa esimerkiksi 50-sivuista vastinetta Euroopan patenttivirastoon. Piti jännittää, ovatko paperit varmasti suorassa, jotta lähetys menee läpi. Nykyään sähköiset järjestelmät toimivat kanavana patenttivirastojen kanssa asioinnissa.

Myös asiakkaan patenttihakemuksen jatkuessa kansainvälisen PCT-vaiheen jälkeen useaan, jopa yli kymmeneen maahan, jokaiselle maalle luotiin ennen oma paperimappi, jonne jokaiseen kopioitiin iso nivaska kansainvälisen vaiheen asiakirjoja. Nykyään sähköiset mapit ovat tulleet tilalle, eikä kopiokone laula enää samaan tahtiin kuin aikoinaan.

Boco ei mielestäni ole muuttunut kovinkaan paljon. Toki ihmisiä on vaihtunut vuosien varrella, mutta henki on sama.

Millaisena työpaikkana pidät Bocoa nyt?

Viihdyn hyvin työssäni Bocolla. Jos minulle tulee vastaan jokin uusi juttu, voin aina kävellä kollegan huoneeseen keskustelemaan. Täällä ei tarvitse jäädä yksin pähkäilemään ongelmia, vaan aina saa apua työkavereilta, ja tilanteita voidaan ratkoa yhdessä. Jakamisen ja auttamisen kulttuuri on aina ollut vahva Bocolla.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikaa vietän pääosin perheen parissa; viihdymme kesäisin hyvin mökillämme. Pidän paljon ulkoilusta, ja pyöräilenkin aina töihin, kun mahdollista. Myös käsityöt ovat minulle rakas harrastus.

Nopeat

Jos ei olisi IP Specialist, olisi: jossain käsityöammatissa, esim. ikkunoiden entisöijä

Motto: Ongelmat on tehty ratkaistavaksi.

Suosittelen

Kirja: dekkarit

Bändi: Manic Street Preachers

Laji: pyöräily

Taitelija: Salvador Dali

Elokuva: Terminator

Kirjoittanut Milja Saarimaa

Uutiskirje

Kuukausittainen uutiskirjeemme tarjoaa monipuolisen katsauksen IP-aiheisiin ja ajankotaisiin kuulumisiin.

Liity

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt