We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Vuosittainen INTA-kongressi – loistava paikka tavata yhteistyöpartnereita!

The International Trademark Association (INTA) on kansainvälinen järjestö, johon kuuluu noin 30 000 tavaramerkkisuojauksen ammattilaista, asiamiestoimistojen edustajista tavaramerkkien omistajiin. INTA järjestää vuosittain maailmankongressin, johon osallistumalla saa tietoa uusista trendeistä tavaramerkkien suojauksessa ja puolustamisessa sekä muuta tietoa IPR-alan ajankohtaisuuksista. Kongressissa on mukana sekä tavaramerkki- että patenttiasiamiehiä. Kuvaavampi nimi järjestölle voisikin olla The International Intellectual Property Association.

Tämänvuotinen INTA-kongressi järjestettiin Barcelonassa  20.–24. toukokuuta. Paikalle oli kerääntynyt kaikkien aikojen ennätysosanottajamäärä, yli 10 600 rekisteröitynyttä IP-ammattilaista maailman eri kolkista. Laajan kansainvälisen osallistujajoukkonsa vuoksi tapahtuma on ennen kaikkea ainutlaatuinen mahdollisuus tavata yhteistyöpartnereita ympäri maailmaa sekä muodollisissa että epämuodollisissa merkeissä.

Meiltä Boco IP:stä lähti kongressiin kolmen hengen edustus, ja tapasimme merkittävän osan yhteistyöpartnereistamme. Nämä tapaamiset ovat osa laadunvalvontaamme ja helpottavat yhteistä työskentelyämme asiakkaidemme keksintöjen, merkkien ja muotoilun suojaamiseksi. Vähätellä ei voi myöskään henkilökohtaisen tapaamisten arvoa – on aina mukavampaa työskennellä ihmisten kanssa, jotka on tavannut henkilökohtaisesti.

Brexit kuuma aihe kongressissa

Mielenkiintoisia olivat ne monet keskustelunaiheet, jotka syntyivät eri kansallisuuksia edustavien kollegojen kanssa. Esimerkiksi brittiläisten tavaramerkkiasiamiesten kanssa puheeksi tuntui aina nousevan brexit, joka aiheuttaa pulmallisen tilanteen EU-tavaramerkkirekisteröinneille ja EU-mallirekisteröinneille.

Ennen brexit-neuvottelujen etenemistä kukaan ei vielä tiedä, miten varmistetaan rekisteröintien antaman tavaramerkkisuojan voimassaolo Isossa-Britanniassa brexitin jälkeen. Tapaamiemme brittiläisten tavaramerkkiasiamiesten enemmistön valistuneena arvauksena on, että teknisesti EU-tavaramerkkirekisteröinnit brexitin yhteydessä jakautuvat EU-rekisteröinniksi ja GB-rekisteröinneiksi ja että suoja jatkuu Britanniassa joko automaattisesti tai vaatii jonkinlaisen kevyen rekisteröintitoimenpiteen.

Brittikollegat suosittelivat, että tässä vaiheessa ei kannata ryhtyä mihinkään ylimääräisiin suojaustoimenpiteisiin – elleivät Britannian markkinat ole korostuneen tärkeitä merkin kannalta. Ainoastaan pieni vähemmistö tapaamistamme asiamiehistä oli sitä mieltä, että brexitin myötä on riski menettää tavaramerkkioikeuksia (Free Fall Brexit). Oma arvauksemme on, että brexit-neuvotteluissa löydetään teknisesti järkevä toimintamalli, joka ei aiheuta kohtuutonta määrää työtä tai kustannuksia yhdellekään osapuolelle.

Digitalisoituminen koskee myös tavaramerkkialaa

Toinen toistuvasti esiin noussut aihe oli digitalisointi. Muutos on ollut meneillään jo yli kymmenen vuotta ja on enimmäkseen näyttäytynyt patenttivirastojen palvelujen sähköistymisenä. Virastojen tarjoamat järjestelmät ja mahdollisuudet ovat huimasti parempia kuin kymmenen vuotta sitten.

Digitalisoinnin seuraava aalto liittyy automatisointiin, järjestelmien integrointiin sekä tekoälyominaisuuksiin.  Muutos tuo paljon uusi työkaluja tavaramerkkien käyttövapauden arviointiin, tehostaa suojausprosesseja ja auttaa tavaramerkkiloukkausten löytämisessä. Muutos tulee myös vääjäämättä muuttamaan tavaramerkkialan työskentelytapoja – kyseessä on sekä haaste että mahdollisuus kaikille IP-ammattilaisille.

Barcelonan INTA-konferenssi oli historian 139., mutta vasta kolmas Euroopassa järjestetty (aiemmin Amsterdamissa ja Berliinissä). Ensi vuonna konferenssi palaa Yhdysvaltoihin, Seattleen, jossa tapahtuma järjestetään 19.–23.5.2018.

Kuva: Elina Heikkilä

Boco IP Oy Ab

Itämerenkatu 5
00180 Helsinki

Puh: +358 9 686 6840
Fax: +358 9 686 68444
mail@bocoip.com

Liity postituslistalle

Boco IP:n postituslistalla saat ajantasaiset kuulumiset aineettoman pääoman viimeisimmistä käänteistä ensimmäisenä.

Liity

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt