Britannia vahvisti: Irtautuu EU-tavaramerkkien käytännöistä vasta 2021

Britannia julkisti eilen päivityksen EU-tason tavaramerkkien muuntamisesta Britannian tavaramerkeiksi. Sadat suomalaisyritykset voivat joutua tilanteeseen, jossa tavaramerkkisuojan pelisäännöt ovat EU:ssa erilaiset kuin Britanniassa.

Linjauksen mukaan vuoden 2021 alusta alkaen tavaramerkkihakemusten käsittelyä Britanniassa ei enää ohjaa EU-direktiivi, vaan se tehdään paikallisen lainsäädännön ja tulkinnan mukaan. Tämä tuo EU-käsittelyyn tottuneille suomalaisyrityksille yhden epävarmuuden lisää.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä IP lakimies Elina Heikkilä?

”Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Brittien markkinoilla toimivien satojen suomalaisyritysten kannattaa huolehtia EU-tavaramerkkinsä voimassa olosta tämän vuoden aikana. Nykyisellään Britanniassa käytössä olevat tavaramerkkilait perustuvat EU-direktiiveihin. Tavaramerkkilait ovat melko harmonisoituja ympäri maailman, mutta kukaan ei varmuudella tiedä, millaisia tulkintoja paikallinen viranomainen tekee irtauduttuaan näistä laeista.” Elina Heikkilä sanoo

”Tulevaisuudessa on mahdollista, että EU:ssa hyväksytty tavaramerkki ei saa samoilla perusteilla suojaa Britannian markkinalla”

Suomessa on arvioiden mukaan jopa satoja yrityksiä, joilla on niin merkittävää liiketoimintaa Britannian markkinoilla, että suojaus on niille tärkeää. Heikkilä kehottaa yrityksiä varmistamaan hyvissä ajoin tänä vuonna, että suojaukset ovat kunnossa.

Britannian uuden päivityksen mukaan kaikki EU:ssa 31.12.2020 voimassa olevat EU-tavaramerkit ja mallit muuntuvat automaattisesti myös UK-tason kansallisiksi tavaramerkeiksi.  Näiden osalta merkinhaltijoilta ei vaadita toimenpiteitä. EU:ssa vireillä oleviin tavaramerkkeihin voi hakea UK-muuntoa yhdeksän kuukauden kuluessa 31.12.2020 päättyvästä siirtymäajasta, eli todennäköisesti syyskuun loppuun 2021 mennessä. Vireillä olevat EU-hakemukset vaativat siis omistajiltaan aktiivisia toimia Britanniassa.

EU- tavaramerkkihakemukset, joiden osalta virastolla ei ole lausuttavaa rekisteröidään yleensä noin 4-5 kuukaudessa. EU-mallihakemukset käsitellään jopa parissa viikossa.

Heikkilän mukaan yrityksillä on vielä mahdollista saada uudellakin EU-hakemuksella tavaramerkkisuoja ulottumaan brittimarkkinoille seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Tällaisen mahdollisuuden hyödyntäminen edellyttää pikaisiin toimiin ryhtymistä.

Näin ollen EU-tavaramerkkien haltijoiden tulisi nyt käydä läpi ja tarkastella merkkisalkkujaan ja sitä, missä omia merkkejä on käytetty ja tarpeen mukaan laittaa vireille uusia hakemuksia. Kustannusten säästämiseksi pitäisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan saamaan kaikki hakemusasteella olevat merkit rekisteröityä EUIPO:ssa ennen siirtymäajan loppua, jolloin suoja ulottuu automaattisesti myös UK:hon. Mahdolliset uudet suojaukset tulisi laittaa vireille pikaisesti, jotta ne saadaan rekisteriin ennen vuoden loppua. Siirtymäajan jälkeen uudet merkit ja mallit tulee hakea erikseen EU-alueella ja UK:ssa – suojauksen kulut kasvavat, jos suojaa tarvitaan molemmilla alueilla.

Asiamiehenä toimimisesta:

EU-tavaramerkkivirasto on nimensä mukaisesti EU-virasto ja edustaminen siellä on rajoitettu koskemaan EU-jäsenmaiden asiamiehiä. Näin ollen UK:ssa toimivat asiamiehet eivät enää voi jättää uusia hakemuksia tai väitteitä EUIPO:on siirtymäkauden umpeuduttua. Vireillä olevat asiat he saavat hoitaa loppuun.

Tällä hetkellä tiedossa ei ole mitään tarkkoja suunnitelmia estää Euroopan talousalueella toimivia asiamiehiä jättämästä kansallisia patentti-, tavaramerkki- tai mallihakemuksia UK:ssa, mutta olettaisin, että jatkossa myös UK haluaa, että pelkästään paikalliset asiamiehet voivat edustaa asiakkaita UK-virastossa.

Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt