Boco IP ja IPR:t osana bio- ja lääketieteilijöiden tutkijakoulutusta

Yliopistoissa havahduttiin muutamia vuosia sitten immateriaalioikeuksien merkitykseen erityisesti innovaatioiden syntymisen kohdalla. Innovaatioita syntyy tutkijayhteisöissä, erilaisissa yhteistyöhankkeissa ja uusissa yrityksissä, jotka perustetaan lähtökohtaisesti tutkimuksen seurauksena. Tällöin erityisesti keksintöjen suojaus ja omistus nousevat tärkeiksi teemoiksi.

Bocon patenttiasiamies, FT, biokemian dosentti Kirsi Paukku loi yliopistoille ”A biomedical view of patenting” IPR-kurssikokonaisuuden. Kurssi on suunnattu ja tarjolla Helsingin ja Tampereen yliopistojen biotieteiden ja lääketieteen tohtorikoulutettaville.

Idea IPR-kurssin takana

Kirsi havaitsi satunnaisesti vierailevana luennoitsijana toimiessaan sen, että laajemmalle IPR-kurssikokonaisuudelle olisi yliopistomaailmassa kova kysyntä ja tarve. IPR-tietouden tarjonta on ollut lähtökohtaisesti hieman ohut varsinkin yliopistotutkijoille, vaikka immateriaalioikeudet ovatkin hyvin tärkeitä tutkijan työn tulosten suojaamisessa. Kirsi huomasi asiamiehen työssään sen, että tutkijat ja patenttiviranomaiset saattoivat puhua eri kieltä. Kirsi halusikin perehdyttää tutkijoita esimerkiksi niihin kriteereihin, joilla patenttiviranomaiset määrittelevät, onko joku keksintö kuvattu jo aiemmin. Kurssin tavoitteena on luoda myös mielikuva urasta ja työstä patenttien parissa.

Sekä Helsingin että Tampereen yliopistot ovat ottaneet innolla IPR-kurssikokonaisuuden vastaan. Tässä Helsingin yliopiston kurssilaisten mietteitä jo pidetyistä kursseista vuosien 2018-2019 aikana:

” The instructor clearly knows what she is talking about. Furthermore, she knew the subject matter so well that she could easily convey to us how the patent process differed in the EPO, the USA, etc. I really wasn’t expecting that; this was a wonderful surprise.”

“ For someone with little to no prior knowledge of IPR, this was a very easy-to-follow and comprehensive start to the world of patenting.”

” Level of expertise in biomedical patenting was astonishing (based on the material provided, comments on slides etc.)”

” This was overwhelmingly the best part of the course. I have never had a course with such personal and thorough feedback. Even a summary of all the tasks would have been enough, but of course now I learned even more from each task!”

” The instructor went above and beyond with her feedback and the points she made in the feedback were relevant, useful, and concise. I wish more instructors at the university gave this type of feedback.”

” Mielestäni on mahtavaa, että tällaisia nettikursseja järjestetään. Kliinistä työtä tekevien lääkäreiden on todella hankala löytää aikatauluihin sopivia kursseja.”

” En olisi varmaankaan pysynyt kurssilla ilman opettajan lähettämää kannustusviestiä, kun pyysin apua heti ensimmäisen tehtävän palauttamisen jälkeen. On mahtavaa nähdä, että tällaisiakin opettajia löytyy!”

Tulevaisuuden näkymät

Kirsi kokee, että on hienoa, että kurssia on voitu tarjota edelleen Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Tulevaisuudessa ajatus olisi laajentaa muidenkin yliopistojen tutkijakouluihin, mutta eipä poissuljettua olisi soveltaa kurssin antia myös muihin oppilaitoksiin.

Kirsi Paukku – millainen bocolainen onkaan kurssin takana?

Millainen ura sinulla on takana?
Minulla on takana pitkä tutkijanura, jonka jälkeen olen työskennellyt patenttien parissa vuodesta 2011. IPR-koulutusta olen järjestänyt vuodesta 2017 alkaen yliopistoilla.

Oliko asiamiehen ura selvä jo hyvin aikaisessa vaiheessa vai johtivatko asiat toiseen ja päädyit alalle?
Päädyin asiamiehen uralle vähän vahingossa. Olin halukas katsomaan työelämää muualta kuin tutkijankammiosta käsin. Hain sitten patenttialalta töitä ja satuin saamaan paikan.

Milloin tulit Bocolle ja miksi?
Aloitin työt Bocolla 2014. Minulla oli Bocosta positiivinen mielikuva. Innostuin hakemaan töitä, kun kuulin, että biokemistille voisi olla tarvetta Bocolla.

Mikä on kaikista hienointa työssäsi?
Mahtavat asiakkaat ja hienot keksinnöt

Milloin pidetään seuraavat kurssit tutkijakoululaisille?
Seuraavat kurssiajankohdat tutkijakoululaisille ovat Helsingin yliopistolla 18.5.-12.6.2020 ja Tampereen yliopistolla 3.8.-28.8.2020. Jos kiinnostuit kurssista ja olet tutkijakoulutettava, seuraathan yliopistojen ilmoittautumissivuja.

Täältä voit lukea lisää aiheesta:

https://www.bocoip.com/blogi/ipr-tutkijakoulutuksessa-yliopistoissa/
https://www.bocoip.com/blogi/mita-yliopistotutkijan-tulisi-tietaa-immateriaalioikeuksista/

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt