We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Rakkaudesta lajiin – Mitä vuosi 2017 on tuonut tullessaan IP-alalle?

Kun vuosi kääntyy loppua kohti, on ilahduttavaa vilkaista peruutuspeiliin ja huomata, miten paljon mielenkiintoista vuosi 2017 on tuonut IP-alalla tullessaan. Vaikka yhtenäispatentin suhteen ei olla edetty, kotimarkkinoilla sen sijaan on nähtävissä paljon positiivista kehitystä innovaatiotoiminnassa. Kotimaisten patenttihakemusten määrä on pitkästä aikaa lähtenyt nousuun, ja Tekesin innovaatioseteliä on myönnetty jo yhteensä yli 10 miljoonalla eurolla tukemaan suomalaisten pk-yritysten kansainvälistymistä ja innovointia.

Saksan tuomioistuinkäsittely hidastaa yhtenäispatentin etenemistä

Vaikka yhtenäispatentti on ollut jo vuosia tapetilla, ei sen suhteen ole otettu merkittäviä edistysaskeleita tänä vuonna. UPC-sopimuksen ratifiointi etenee kuitenkin monissa maissa, ja tänä vuonna sopimuksen on ratifioinut Italia, Viro ja Liettua aiempien 11 maan lisäksi. Sopimuksen voimaan tulon kannalta kriittisissä maissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa, ratifiointiprosessi on yhä kesken.

Tällä hetkellä Saksan tilanne on kaikista epäselvin, sillä siellä käydään läpi yksityishenkilön tekemää kantelua siitä, onko yhtenäispatentti Saksan perustuslain mukainen. Iso-Britannian suhteen tilanne etenee hitaasti mutta suunnitellusti. Parlamentin alahuone on juuri joulukuun alussa hyväksynyt ratifiointia koskevan lakialoitteen, mikä on jälleen yksi vaihe kohti Iso-Britannian lopullista ratifiointipäätöstä. Mikäli yhtenäispatentti ehtii astua ajoissa voimaan, ei mahdollisella brexitillä ole vaikutusta tähän prosessiin. Brexitin mahdollisia jälkiseuraamuksia on vielä turhan aikaista lähteä arvioimaan. Tällä hetkellä kukaan ei pysty ennustamaan, millä aikataululla yhtenäispatentti astuisi voimaan. Nähtäväksi jää, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan tällä rintamalla.

Kotimaisten patenttihakemusten määrä nousuun

Kotimarkkinat voivat hyvin ja kotimaisten patenttihakemusten määrä on lähtenyt ensimmäistä kertaa vuosiin nousuun. Elinvoimainen kotimainen patenttivirasto, jonka laadun hakijat kokevat korkeana, on erittäin arvokasta. Siksi onkin hienoa nähdä, että hakijat ovat jättäneet aiempaa vuotta enemmän hakemuksia Suomen patenttivirastoon. Myös maailmanlaajuisesti patenttihakemusten määrien kasvu on rajua – tosin vielä ei ole nähty ennakoitua kiinalaisten hakemusten vyöryä Euroopan patenttivirastoon.

Innovaatioseteli mainio tuki pk-yritysten innovaatiotoimintaan

Toinen merkillepantava ilahduttava asia kotimarkkinoilla on innovaatioseteli. Innovaatioseteli on pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu valtion tuki innovaatiotoimintaan ja kansainvälistymiseen liittyvien asiantuntijapalveluiden hankintaan. Se onkin osoittautunut tarpeellisuutensa innovaatioiden ja yritysten alkutaipaleella. Jo ensimmäinen vuosi näytti, että setelille on tilausta ja syyskuun 2017 alkuun mennessä Tekes on rahoittanut yhteensä jo yli 10 miljoonalla eurolla innovaatioseteliprojekteja. Tämä kokeiluna alkanut tuki jatkuu ainakin vuoden 2019 loppuun ja toivottavasti sen jälkeenkin.

Ensi vuoden alusta tuen saamiskriteereitä on kevennetty, eikä yrityksiltä vaadita enää kokonaista tilikautta. Tämä helpottanee erityisesti start-up-yritysten mahdollisuutta tuen saamiselle jo alkumetreillä. Myös luottoluokitusvaatimuksia höllennetään: ensi vuoden alusta Rating Alfan on oltava vähintään A (aiemmin A+). Kuten Tekesin tilastoista käy ilmi, tyypillisesti innovaatiosetelin hakija on nuori ja pieni yritys: 72 % innovaatiosetelin hyödyntäjistä on ollut mikroyrityksiä ja 55 % yrityksistä on perustettu 2010-luvulla. Lisäksi olisi hienoa, jos innovaatioseteliä laajennettaisiin tulevaisuudessa koskemaan myös yksittäisiä keksijöitä, joilla ei vielä ole yritystä.

Yhteistyö Innovation House Finlandin kanssa avartaa näkymiä start-up-maailmaan

Vuonna 2017 alkanut ja ensi vuonna jatkuva yhteistyö start-up-yhteisö Innovation House Finlandin kanssa on avannut meille Bocolla uudenlaisia näkymiä start-up-maailmaan ja mahdollistanut meille start-up-yrityksille suunnatun palvelumuotoilun. Haluamme kantaa kortemme kekoon ja tukea panoksellamme suomalaisia kasvuyrityksiä. Yhteistyön mielenkiintoisuus ei perustu yksinomaan innostaviin keksintöihin vaan myös siihen draiviin ja energiaan, joka yhteisössä vallitsee. Innovation House Finlandin hurmaava ilmapiiri imaisee mukaansa ja antaa uutta energia myös omaan tekemiseen.

Visiossa paras asiakaskokemus

Me Bocolla haluamme visiomme mukaisesti tarjota parhaan asiakaskokemuksen. Erityisesti asiakaspalaute on tässä tavoitteessamme tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme oikeaan suuntaan. Keräämmekin sen vuoksi palautetta jatkuvasti ja laajennamme palautejärjestelmiämme ensi vuonna. Kun asiakaskokemus on tekemisen keskiössä, on mielenkiintoista huomata, kuinka kriittisesti itse suhtautuu nykyään kaikkiin asiakaskohtaamisiin asiakkaana. En osaa enää käydä lounaallakaan, ilman että tarkkailen tapahtumaa asiakaskokemuksen näkökulmasta. Tärkeintä on ennen kaikkea se, miten pienillä palvelueleillä rakennetaan asiakkaalle syntyvä kokonaismielikuva.

Millainen on tulevaisuuden patenttitoimisto?

Olen päässyt tänä vuonna osallistumaan mielenkiintoisiin keskusteluihin siitä, millaisia ovat tulevaisuuden patenttitoimistopalvelut. Kun tulevaisuudessa kaikki prosessit on automatisoitu ja viilattu viimeisen päälle, jäljelle jää vuosikymmenien aikana hioutunut asiantuntijoidemme käsityötaito. Kuten taiteilija työstää sujuvasti savea kokemuksensa pohjalta, myös asiamiehille karttuu valtava määrä tietoa ja näppituntumaa IP-asioissa. Tämä ”hiljainen tieto” luo meille näkemystä, jota voimme tarjota yhä tulevaisuudessakin asiakkaidemme käyttöön. Palaan tähän mielenkiintoiseen teemaan ensi vuoden puolella.

Siihen asti jatkan innostuneena työtäni patenttiasiamiehenä rakkaudesta lajiin, kuten sanotaan. Tulevaisuuden lisäksi me Bocolla siirrämme ensi vuonna katseemme pitkään historiaamme, kun yrityksemme täyttää 90 vuotta. Juhlavuosi tulee näkymään tekemisessämme ja ilolla odotammekin kaikkia juhlallisuuksia kanssanne.

Toivotan kaikille rauhallista joulunaikaa ja menestyksekästä vuotta 2018!

Boco IP Oy Ab

Itämerenkatu 5
00180 Helsinki

Puh: +358 9 686 6840
Fax: +358 9 686 68444
mail@bocoip.com

Tilaa uutiskirjeemme

Boco IP:n postituslistalla saat ajantasaiset kuulumiset aineettoman pääoman viimeisimmistä käänteistä ensimmäisenä. Kuukausittainen uutiskirjeemme tarjoaa monipuolisen katsauksen IP-aiheisiin.

Liity

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt