Bocolainen esittäytyy: patenttiasiamies Thomas Carlsson

Patenttiasiamies Thomas Carlsson toimi kymmenen vuotta tutkijainsinöörinä Patentti- ja rekisterihallituksessa ennen kuin päätyi pöydän toiselle puolelle laatimaan itse patenttihakemuksia. Uusiutuvaan energiaan ja mittaustekniikkaan erikoistunutta tekniikan tohtoria kiehtoo patenttiasiamiehenä ennen kaikkea luova ongelmanratkaisu. Innokas asiantuntijabloggaaja suunnittelee patentoinnin kriteerejä käsittelevän kirjan kirjoittamista tulevaisuudessa. Monipuoliset urheiluharrastukset perheen kanssa sekä nuorten yleisurheilijoiden valmennus pitävät Thomaksen vapaa-ajalla liikkeessä.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Väittelin vuonna 2006 Teknillisestä korkeakoulusta teknillisen fysiikan alalta. Väitöskirjani käsitteli aurinkokennojen kestävyyttä. Väitöksen jälkeen hain Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) töihin arvioimaan patenttihakemuksia. Vaikka patenttiala ei ollut minulle entuudestaan tuttu, innostuin PRH:ssa patenttiasioiden parissa työskentelemisestä ja patentointiin liittyvien kysymysten haastavuudesta. Patenttihakemukset eivät ole koskaan samanlaisia, ja tutkijana minun piti miettiä joka kerta asiat uudelta kantilta. Kymmenen vuoden tutkijaurani aikana opin valtavasti.

Patenttiasiamiestyö alkoi kiinnostaa minua toimittuani pidempään tutkijana, sillä halusin päästä laatimaan itse patenttihakemuksia ja argumentoimaan niiden puolesta toisesta perspektiivistä. Bocolla oli juuri omiin erikoistumisaloihini (mikroelektroniikka ja nanotekniikka) sopivia asiakkuuksia ja tarvetta kasvattaa tiimiä fysiikan osaamisen ympärillä, joten oli mukavaa tulla vuonna 2016 vahvistamaan tätä erinomaista asiantuntijoiden joukkoa.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu?

Työtehtäviini kuuluu pääosin uusien patenttihakemusten kirjoittamista, asiakkaan ja viraston kanssa viestimistä sekä aiempien hakemusten hakemuskäsittelyn hoitamista.

Pidän kirjoittamisesta ja bloggaan aktiivisesti Bocon blogissa erilaisista asiantuntija-aiheista, esimerkiksi viimeisimpänä patenttivaatimusten suojapiiristä kirjoituksessani I claim this land and all its riches. Kerään myös materiaalia patentoinnin kriteerejä käsittelevää kirjaani varten, koska mielestäni eurooppalaisen patenttilain nykyisissä käytännöissä olisi vielä paljon selventämisen varaa. Tästä materiaalista ammennan myös aiheita blogikirjoituksiini.

Mikä on parasta työssäsi?

Pidän ennen kaikkea patenttiasiamiehen työn luovuudesta ja ongelmien ratkaisemisesta. Olen asiakeskeinen ja virastoaikoina totuin muodollisempaan kirjeenvaihtoon, joten suora asiakastyö jännitti hiukan etukäteen. Tämä osoittautui kuitenkin turhaksi huoleksi, sillä yhteinen sävel asiakkaiden kanssa löytyi helposti. Lähdemme yhdessä asiakkaan kanssa liikkeelle heidän keksinnöstään, jota lähden sitten selventämään, tarkentamaan ja jopa laajentamaan, mikäli se on mahdollista.

Vaihtelua työhön tuovat maantieteellisesti monipuoliset patentointiprosessit Euroopassa ja muualla maailmassa. On hienoa nähdä, miten asiakkaan hakemus laajenee ensihakemuksesta eri puolille maailmaa.

Mikä on ollut mieleenpainuvaa?

Eräs mieleenpainuva toimeksiantojen sarja tuli asiakkaalta heidän superkeksijän ryhtyessä työstämään uransa aikana kertyneitä ideoita valmiiksi keksinnöiksi. Työn tuloksena on syntynyt iso liuta uraa uurtavia patenttihakemuksia, joissa esitetään aivan uudenlaisia ratkaisuja vaikeisiin teknisiin ongelmiin. On hienoa, että olen saanut olla mukana jättämässä tämän keksijän ”perintöä” jälkipolville. Siinä huomaan omakohtaisesti, mitä hyötyä on patenttijärjestelmästä ja hyvin kirjoitetuista patenttihakemuksista.

Miten patenttiala on muuttunut urasi aikana?

Mielestäni patenttiala ei ole kovin nopea muutoksissa ja perustyö on pysynyt pitkään hyvinkin samankaltaisena ­– kymmenen vuoden aikana on tapahtunut lähinnä pienempiä muutoksia.

Patenttiasiamiehenä olen oppinut huomaamaan, että patenttilaki on hyvin samankaltainen eri maissa ja prosessit ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia. Vaikka muussa lainsäädännössä on suuria eroja kansainvälisesti, patenttipuolella pätevät hämmästyttävästi hyvin samanlaiset periaatteet maasta riippumatta. Tämä on tietysti patenttiasiamiestyön kannalta mukavaa, kun tietää ja ymmärtää patentointiprosessin kulkua ja periaatteita kansainvälisesti ja yhteistyö eri maiden välillä on vaivatonta. Asiakkaat hyötyvät tästä kustannusmielessä, kun samantapaisella patenttihakemuksella ja prosessilla voidaan edetä useassa maassa.

Millainen työpaikka Boco on?

Boco on tosi mukava työpaikka: hyvät kollegat ja yhteisöllisyys vaikuttavat paljon viihtymiseen. Täällä ei ole turhaa hierarkiaa, vaan kaikki saavat suunvuoron.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Minulla on kolme poikaa ja perhe viettää paljon aikaa lasten harrastusten parissa. Valmennan myös suurta joukkoa nuoria yleisurheilijoita. On mukavaa saada heidät oppimaan, että pitkäjänteisellä työllä voi saavuttaa vaikeitakin tavoitteita.  Pidän ruoanlaitosta ja vastaan pitkälti kodin ruokahuollosta. Kahden kasvissyöjän perheessä siihen tarvitaankin aika tarkkaa suunnittelua. Lisäksi pidän tietokirjojen lukemisesta, varsinkin filosofian, historian ja poliittisen teorian alalta. Liikun mielelläni julkisilla kulkuneuvoilla, jotta saan enemmän aikaa lukemiseen. Vapaata kirjoittamistakin harrastan aika ajoin, mutta tällä hetkellä päivän viimeiset tunnit kuluvat yleensä eurooppalaiseen patenttiasiamieskokeeseen liittyvien opintojen parissa.

Nopeat

Tutkinnot, arvonimet: Tekniikan tohtori (teknillinen fysiikka), FM (filosofia)

Jos ei olisi patenttiasiamies, olisi: filosofi, voisin olla yliopistolla töissä.

Motto: Älä koskaan täytä PowerPoint-esitelmää irrallisten lauseiden listalla.

Suosittelen

Kirja: Francis Fukuyama: Political Order and Political Decay

Laulu/bändi: Bad Religion

Laji: Juoksu

Elokuva/sarja: The Wire

Kirjoittanut Milja Saarimaa

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja