We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Bocolainen esittäytyy: patenttiasiamies Simo Zitting

Patenttiasiamies Simo Zitting innostuu yllättävistä ratkaisuista ja arjen pienistä innovaatioista. Patenttialalle vastavalmistunut puunjalostustekniikan diplomi-insinööri tuli vuonna 2010 suoraan koulun penkiltä, ja pitkäjänteisyyttä vaativa ala on vienyt hänet mukanaan. Patenttikielen koukeroista huolimatta Simo kiinnittää aina huomiota selkeään ja asiakaslähtöiseen viestintään. Pienet lapset pitävät harrastevalokuvaajan vapaa-ajallakin vauhdissa. Talvisin Simo vetää sukset jalkaan ja suuntaa tilaisuuden tullen laskettelurinteeseen.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Valmistuin 2010 keväällä Aalto yliopistosta diplomi-insinööriksi pääaineena paperitekniikka ja sivuaineena prosessiteollisuuden ympäristötekniikka. Pohdin erilaisia uravaihtoehtoja, kun ystäväni vinkkasi minulle työpaikasta Bocolla. Hän kertoi, että sinne etsittiin nimenomaan uusia vastavalmistuneita koulun penkiltä. En ollut tullut ajatelleeksi patenttialaa, mutta se kuulosti minusta mielenkiintoiselta, joten päätin hakea.

Ensikosketukseni patenttialaan sain tehdessäni diplomityötäni. Silloin tutkimuksessani tuli esiin eräs patentti ja minun piti selvittää, onko se olennainen työni kannalta. Rehellisesti sanottuna patenttikieli vaikutti minusta silloin todella vaikeaselkoiselta – tuntui, kuin asiat haluttaisiin esittää mahdollisimman monimutkaisesti. Nyt, kun olen päässyt sisään patenttialan vaatimuksiin, ymmärrän, miksi asiat täytyy esittää tietyllä tavalla. Tosin pyrin olemaan hakemusteksteissäni ja viestinnässäni aina mahdollisimman selkeä; en halua hämmentää asiakasta ylimääräisellä jargonilla.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu? Entä mikä on parasta työssäsi?

Huolehdin asiakkaan keksinnön suojausprosessista alun teknologiakartoituksista ja uutuustutkimuksista aina patenttihakemuksen laatimisen kautta myönnettyyn patenttiin ja sen puolustamiseen asti. Suojaan mekaniikan ja prosessitekniikan keksintöjä laidasta laitaan. Pienet arjen innovaatiot inspiroivat minua. Innostun yksinkertaisista ratkaisuista, jotka ovat täysin yllättäviä. Usein tällaisten ratkaisujen kuvaaminen sanallisesti ei ole helppoa. Nautin siitä pähkäilyprosessista, joka keksinnön sanallisen kuvauksen etsimiseen liittyy.

Miten urasi on edennyt Bocolla? Mikä on ollut mielenpainuvaa?

Olen edennyt patentinkäsittelijästä patenttiasiamieheksi, ja olen tällä hetkellä EQE-kandidaatti. Odotan että saisin eurooppapatenttiasiamiestutkinnon pian suoritettua. Patenttialalla varsinainen urakehitys on hidasta, ja kehitys onkin tällä alalla ennen kaikkea itsensä kehittämistä asiamiehenä. Se on pikkuhiljaa tapahtuvaa asiantuntemuksen karttumista ja luottamuksen kasvattamista omaan osaamiseensa. Huomaan, että yhä harvemmin tarvitsee kysyä neuvoa kokeneemmalta kollegalta.

Ala ei sovi hätähousuille, sillä patenttihakemusprosessit vaativat pitkäjänteistä työtä – etenkin jos patenttia on haettu useammassa maassa. On hienoa huomata nyt seitsemän vuoden jälkeen, että ensimmäiset kirjoittamani patenttihakemukset ovat edenneet myönnetyiksi patenteiksi.

Miten patenttiala ja Boco ovat muuttuneet urasi aikana?

Ennen patenttialalle tuloa minulla ei ollut juurikaan ennakkokäsitystä alasta. Mielestäni ala ei ole muuttunut seitsemässä vuodessa merkittävästi. Seuraava suuri muutos alalla on luultavasti yhtenäispatentti, jos siihen liittyvä lainsäädäntö saadaan joskus ratifioitua.

Bocolla toimiston sähköistyminen on vähentänyt mappien siirtelyä ja paperin käyttöä. Töitä voi tehdä mistä vain, kun ei tarvitse raahata papereita mukana. Tietotekniikkaan tottuneena tämä on mielestäni loistava kehityssuunta, sillä pidän asioiden hoitamisesta tietokoneen ruudun äärellä.

Millainen Boco on työpaikkana?

Boco on mielestäni viihtyisä työpaikka; täällä työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Bocolla annetaan paljon tilaa työntekijälle. Asiantuntijat saavat keskittyä omaan tekemiseensä ja tehdä itsenäisiä päätöksiä. Myös turha hierarkia ja byrokratia puuttuvat.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu pääosion perheen parissa. Minulla on kaksi poikaa, kolmivuotias ja puolivuotias. He pitävät huolen, ettei ylimääräistä luppoaikaa jää. Talvella suuntaan laskettelurinteeseen, aina kun se on mahdollista. Myös valokuvaus on minulle pitkäaikainen harrastus. Dokumentoin mielelläni tapahtumia ja elämää ¬– esimerkiksi välillä kuvaan toimistollamme eri tilaisuuksissa. Valokuvat eivät ole minulle nopeita selfie-räpsäisyjä, vaan haluan, että niillä on merkitystä myöhemminkin.

Nopeat

Tutkinnot, arvonimet: DI
”Sisäinen titteli”/lempinimi: Tirolin patenttitirehtööri
Jos ei olisi patenttiasiamies, olisi: paperitehtaan käyttöinsinööri tai käyttöpäällikkö
Motto: Kasva isoksi, älä aikuiseksi.

Suosittelen

Kirja: Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut
Laulu/bändi: Daft Punk: Get lucky
Laji: laskettelu
Kuvataiteen teos/taitelija: Dave Hillin valokuvat
Elokuva: Ocean’s eleven

Boco IP Oy Ab

Itämerenkatu 5
00180 Helsinki

Puh: +358 9 686 6840
Fax: +358 9 686 68444
mail@bocoip.com

Tilaa uutiskirjeemme

Boco IP:n postituslistalla saat ajantasaiset kuulumiset aineettoman pääoman viimeisimmistä käänteistä ensimmäisenä. Kuukausittainen uutiskirjeemme tarjoaa monipuolisen katsauksen IP-aiheisiin.

Liity

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt