We know how to protect know-how™ We know how to protect know-how™

Bocolainen esittäytyy: IP-lakimies Elina Heikkilä

IP-lakimies Elina Heikkilä saa iloa oivalluksista asiakkaan kanssa ja nauttii alan kansainvälisestä toiminnasta. Tavaramerkit ja brändit ovat kiehtoneet häntä koko uran ajan. Asiantuntemustaan hän kasvattaa joka päivä. Vapaa-ajalla juristi pukee pelastusliivit päälle ja hyppää purjeveneeseen.

Miten sinusta tuli bocolainen?

Bocolla olen ollut vuodesta 2011. Ennen Bocolle tuloa työskentelin alalla toisessa toimistossa.

Urani tavaramerkkien parissa alkoi pian valmistumiseni jälkeen Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). Kun määräaikainen pestini Korkeimmassa hallinto-oikeudessa oli päättymässä, osui silmääni PRH:n työpaikkailmoitus tavaramerkki- ja mallilinjalla. Tavaramerkit kuulostivat kiinnostavilta, vaikken ollut perehtynyt niihin kovin syvällisesti aiemmin – opinnoissani niitä sivuttiin vain hyvin suppeasti. PRH oli hyvä koulu ja opin siellä todella paljon alasta.

Aloittaessani Bocolla 2011 tulin taloon IP-lakimieheksi eli nykyisiin tehtäviini. Minut nimitettiin vuonna 2015 osakkaaksi.

Työn luonteeseen kuuluu, että alaa on seurattava jatkuvasti pysyäkseen mukana muutoksissa. Asiantuntijana en koe olevani koskaan urani huipulla, koska asiantuntemus kasvaa ja syvenee vuosi vuodelta.

Mitä päivittäiseen työhösi kuuluu?

Tavaramerkkiasioiden hoito lyhyesti sanottuna. Pääosin teen kaikkea, mikä liittyy tavaramerkkeihin ja malleihin: suojaaminen, ennakkotutkimukset ja suojien hyödyntäminen.

Välillä eteen tulee myös muuta juridiikka, esimerkiksi IP-sopimuksia tai lisenssisopimuksia. Lisäksi pidän yllä  Bocon kansainvälisiä yhteyksiä ja kehitän yhteistyöverkostoa.

Mikä on parasta työssäsi? Entä suurin työsaavutuksesi?

Asiakkaan kanssa työskentely on parasta. On palkitsevaa, kun näkee, että asiakas oivaltaa, mistä on kysymys. Suurimpana saavutuksenani pidänkin yksinkertaisesti sitä, että voin jatkuvasti auttaa asiakkaitamme hyödyntämään IP-oikeuksiaan.

Lisäksi pidän työn itsenäisyydestä ja vapaudesta – saan itse hahmotella asioita rauhassa. Jokaisessa työpäivässä piilee mukavien yllätysten mahdollisuus, sillä koskaan ei voi olla varma, mitä päivä tuo tullessaan.

Kansainvälisyys on myös merkittävä tekijä minulle: saan olla yhteyksissä kollegoihin maailman ympäri ja käyttää kielitaitoani. Englannin, juridiikan ja eri kulttuurien kombinaatio kiehtoo.

Miten käsityksesi patentti- ja tavaramerkkialasta on muuttunut urasi aikana? Millainen Boco on ollut työpaikkana?

Käsitykseni ei ole ehkä muuttunut, mutta matkani alalla on ollut oppimispolku. Ala sinänsä on kyllä muuttunut paljon: IPR:ien merkitys on jatkuvasti kasvanut ja kilpailu on koventunut. Kaikki tapahtuu nykyään nopeasti ja verkossa. Myös prosessit ovat sähköistyneet: paperit ja faksit ovat väistyneet ja tietokone ja internet ovat nyt käytännössä ainoat työvälineet.

PRH-aikoina 2000-luvun alussa telekommunikaatioalan buumi näkyi vahvasti hakemuksissa. Nykyään tavarat tuntuvat jopa katoavan ja tilalle ovat tulleet palvelut, jotka ovat saatavilla verkossa rajattomasti. Kuitenkin tavaramerkki on alueellinen suoja, joten tämän yhtälön yhteensovittaminen on iso haaste. Esimerkiksi: millaista suojaa tarjoaa asiakkaan EU-tavaramerkki globaalissa verkossa? Lisäksi tavaramerkin suoja-aika on 10 vuotta, mikä tuntuu nykyään pitkältä ajalta tuotteiden elinkaarten lyhentyessä.

Mielestäni Boco ei ole muuttunut oleellisesti näiden kuuden vuoden aikana talossa. Asiamiesten määrä on hiukan kasvanut. Kun tulin taloon, olin vaikuttunut siitä, miten asioita hoidetaan Bocolla ja allekirjoitan tämän yhä. Koen, että täällä kaikilla on mahdollisuus kehittyä oman kiinnostuksensa mukaan ja toteuttaa itseään.

 Mitä teet vapaa-ajallasi?

Purjehdin, juoksen ja liikun luonnossa eri tavoin vuodenajat huomioiden. Matkustelen. Harrastan kölivenekilpapurjehdusta pilke silmäkulmassa. Kun olen purjeveneessä, irrottaudun kaikesta muusta. Keskittyminen menee totaalisesti tekemiseen. Kuten juoksukin, se luo työlle täydellistä vastapainoa.

Nopeat

 Tutkinnot, arvonimet: OTK

Jos ei olisi IP-lakimies, olisi: mainosalalla

Motto: Asioilla on tapana järjestyä.

 Suosittelen

Kirja: Jöel Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Laulu/bändi: Red Hot Chili Peppers

Laji: purjehdus

Kuvataiteen teos/taitelija: Stefan MÅS Persson

Elokuva: Elämäni John Malkovichina

 

 

Boco IP Oy Ab

Itämerenkatu 5
00180 Helsinki

Puh: +358 9 686 6840
Fax: +358 9 686 68444
mail@bocoip.com

Liity postituslistalle

Boco IP:n postituslistalla saat ajantasaiset kuulumiset aineettoman pääoman viimeisimmistä käänteistä ensimmäisenä.

Liity

Muistilista

  • Palvelut

    • Henkilöt