Kohti visiota

Jos olet tutustunut kotisivuihimme – ja varsinkin, jos olet asiakkaamme – olet varmasti tietoinen yrityksemme visiosta “Boco IP tarjoaa parhaan asiakaskokemuksen”. Kuulostaa kunnianhimoiselta, mutta visioiden on tarkoituskin olla rohkeita; Wikipedian mukaan visiota voidaan “arkikielellä kutsua myös unelmaksi”. Sen avulla pyritään luomaan “jokaiselle työntekijälle tulevaisuudesta kuva, joka vetoaa sekä ajatteluun että tunteisiin”.

Vision pääasiallinen tehtävä on kuitenkin antaa työlle merkitys. Tästä syystä olisikin ensiarvoisen tärkeää, että yrityksen koko henkilöstö saisi mahdollisuuksien mukaan olla suunnittelemassa, millaisia polkuja pitkin yhteistä tavoitetta kohti lähdetään etenemään. Muussa tapauksessa käy erittäin todennäköisesti niin, että suurelle osalle yrityksen henkilökunnasta “visio” jää etäiseksi käsitteeksi, joka vain näyttää hyvältä firman kotisivuilla. Tällaisesta tilanteesta ei varsinaisesti ole apua yhteisten päämäärien tavoittelussa.

Meillä Bocolla visio on aina ollut kaikkien yhteinen asia. Jokapäiväistä työtämme ohjaavat visiota tukevat arvot, ja henkilöstön kehitysehdotukset ovat jatkuvasti enemmän kuin tervetulleita. Kerran vuodessa, perinteisesti syys-lokakuun vaihteessa, suljemme toimiston ovet päiväksi ja lähdemme porukalla linjaamaan tulevaisuuden uusia suuntaviivoja. Tämän “visiopäivän” tarkoituksena on nimenomaan lähteä pois tutusta työympäristöstä, pois sähköpostien ja pirisevien puhelinten ääreltä. Lähes poikkeuksetta visiopäiviimme on kuulunut yöpyminen, ja visiointia edeltävänä iltana kohteeseen päästyämme meille on illallisen lisäksi järjestetty yhteistä ohjelmaa. Olemme vuosien aikana päässeet niin tutustumaan Haikon Kartanon Huippukylmään kuin juhlineet Bocon 85-vuotista taivalta Tallinnassa.

Myös tänä syksynä suuntasimme visioimaan Viroon, tällä kertaa Sagadin kartanon upeaan ympäristöön, jossa tämän kirjoituksen kuvatkin on otettu. Matkat taittuivat mennen tullen laivalla – kolmen vuoden takaiseen verrattuna merenkäynti oli varsin maltillista, mistä ainakin allekirjoittanut oli kiitollinen – ja lisäksi Tallinnan satamasta oli reilun tunnin mittainen bussikuljetus kartanolle. Syyskuun loppupuolella turistikausi oli jo suurelta osin ohi, joten kartanon ympäristössä oli mukavan rauhallinen, visiointiin sopiva ilmapiiri. Hiljaisuus takasi myös kunnon yöunet, joita edes kartanon kummitukset eivät tulleet häiritsemään.

Olemme joinakin vuosina saaneet visiopäivää varten ennakkotehtävän, mutta tänä vuonna ohjeeksi annettiin vain ottaa mukaan muistiinpanovälineet ja avoin mieli. Lisäksi visioimaan tullessa on tärkeää muistaa, ettei kenenkään ehdotuksia tai mielipiteitä saa tyrmätä – ei edes omiaan. Tämä luo avoimen ilmapiirin keskusteluille, joita käydään luentojen tai vaikkapa tarkoitusta varten kehitettyjen lautapelien pohjalta. Kuten aiemminkin, myös tuona syyskuisena päivänä visiointi osoittautui hedelmälliseksi, ja toimme mukanamme Helsinkiin runsaasti toteuttamiskelpoisia ideoita.

Siinä missä varsinainen visiopäivä järjestetään syys-lokakuun vaihteessa, maalis-huhtikuun vaihteen tietämillä on hieman lyhyemmän visiokatsauksen aika. Katsauksen tarkoituksena on nimensä mukaisesti tarkastella, miten visiopäivänä syntyneiden ideoiden ja toimintamallien toteuttamisessa on edetty. Osa niistä on yleensä päässyt käyttöön heti, suuremmat kokonaisuudet ovat vaatineet hieman jalostamista. Joka tapauksessa jokainen niistä on auttanut – ja auttaa – meitä kohti yhteistä päämääräämme.

Uusimmat blogiartikkelit

Kolme bocolaista nimitetty Markkinaoikeuden asiantuntijajäseniksi 

Market Explorer -rahoituksella tukea PK- ja midcap yrityksille

Boco IP yksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place To Work® -listalla

Vanteista vahinkoihin: suomalaisen maahantuojan oppitunti tavaramerkkioikeuksista 

Esittelyssä Boco IP:n Essi Karppanen

Brändiuudistus – kolhuja IPR-vesilasissa?

Kirjoittaja